Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население

Ако останат ваксини, ще се продават и даряват, каза още той
4 яну 2021 09:17,
189
Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали "Модерна" и "Астра Зенека". Дори до края на месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини, което ще позволи да обхващаме все повече хора. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му до края на януари ще разполагаме със 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването.

"Осигурили сме за цялото население. Ако останат количества ваксини, които няма да се използват, има начини да се продават и да се даряват. ЕК има план за помощ на Западните Балкани", каза още той.

Според него изборът не е толкова важен, важно е ваксината да е ефикасна и да върши работа.

"Първите дози бяха символични, те покриваха минимално количество. Нека хората да имат търпение. До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация", обясни доц. Кунчев.

Той добави, че всички производители работят за това имунитетът да е максимално продължителен.

"За момента се счита, че той е минимум 6 месеца. Коронавирусите са по-устойчиви и не се променят толкова бързо, колкото грипните, но ако това е решението, то това значи, че трябва да бъде правена многократна имунизация", каза още доц. Кунчев.

"Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали".

Според него допълнителна трудност е това, че флаконите не са за един човек, а за пет.

"Решението беше много трудно, натиск има и от двете страни", каза той във връзка с връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище.

"Вирусът е навсякъде около нас, той се разпространява и в училищата, но ако се спазват изискванията за организирането на т.нар. балон - неконтактуването на учениците между паралелки, мерките за дезинфекция, отдалечеността на учениците, носенето на маски, то рискът стига до приемливи нива", заяви главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Партизаните ли ще ги донесат?Да приготвим едно-друго,че е срамота?
96
2
 
10
 
! Отговори
тоа е дяола преди 3 години
Катраня дяола е тоя,не му вервайте
95
2
 
13
 
! Отговори
и ЗАЩО !? преди 3 години
този *** на снимката е без маска !!!!!!!!!!!!!или маските са само за простосмъртните !?
94
3
 
24
 
! Отговори
Боклук !!! преди 3 години
и като как точно ще ни ваксинирате !?Бойковите башибозуци ще нахлуват в домовете ни,ще натъркалят на пода семействата ни с белезниции после мерзавците в бели престилки ще ни ваксинират !?
93
2
 
18
 
! Отговори
ан атема преди 3 години
вируса е цирк
92
1
 
28
 
! Отговори
@ преди 3 години
Аз моята ви я преотстъпвам, да ви я забият в ***. Сигурен съм, че не съм единствен и мнозинството хора искат да ви видят надупчени като швейцарско сирене, пък белким ни оставите на живеем спокойно!
91
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре се посмяхме със сгъваемата игла на Камила харис! Само не разбирам защо се опитват да ни правят на ид....ти
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало едно време едно стадо овце. Един ден овчарят решил да изколи една част от тях и започнал да точи ножове. Някои от овцете заподозряли какво ще се случи и решили да предупредят останалите. Другите овце обаче започнали да им се подиграват и да казват:"Хахаха, вие сте някакви антиножари, хахаха. Ножовете овчарят ги точи за нашето благо!"
89
1
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
"100 000 ваксини ще има... и ще стигнат за цялото население...и ако останат, ще се даряват"?! Абе, колко сме останали в България?!
88
3
 
29
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Тия които гласуват за герберастките мутри, те да си се ваксинират ...Да оставят останалите нормални хора на мира...Да няма скоро оху боху ....
87
1
 
14
 
! Отговори
крум преди 3 години
Решението е просто както печелите изборите - На всеки ваксиниран светло зелен 50 лв в брой
86
0
 
18
 
! Отговори
крум преди 3 години
По думите му до края на януари ще разполагаме със 100 000 дозиГ-н Министър не сте добре с математиката - 100 000 диози са за 50 000 души това е 0.714 % ИЛИ КАЗАНО С ПРИБЛИЖЕНИЕ ПОД 1% с тези темпове ще ни трябват 120 месеца
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В другата новина пише за още 15000 ваксини, поселд още два пъти по 35000 ваксини, което с първата партида прваи 89000 нещо ваксини, а не 100000. Това е ваксиниране на 44000 човека, т.е. капка в морето а не по-масова ваксинация.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е навсякъде около вас, страхувайте се! 5 вида ваксини, хубво да се тестват...
83
6
 
21
 
! Отговори
Ивермектин преди 3 години
По-бързо и по-евтино ще е да осигурите на населението Аспирин Хинин и Ивермектин, доказани средства за борба срещу ковид-19, при това доста по-евтини. Не го правите защото сте лобисти на големите фармацевтични корпорации. Ако здравето ни ви беше приоритет нямаше да се стига до сегашното положение.
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мирише ми на активен реекспорт, щото тук балъците са малко. Дано само Зиловете издържат още година, докато ги продадем или вероятно дарим на.... Македония примерно
81
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ние изхарчихме стотина милиона досега, мога да си представя какви печалби ще реализират Пфайзер и прочие производители на нещо с недоказана към момента ефективност.
80
1
 
30
 
! Отговори
истината преди 3 години
тоя вирус ни такова майката НЕ на здравето ами финансово, това беше и цялата идея. Яко абонамент към фармацевтичните производители на ваксини и на всеки 6 месеца да изпращаме огромни суми пари на тях.Не разбирате ли че това е цялата схема. Няма истинска ваксина ( за феновете на ваксините) и няма чипове и увреждания ( за антиваксарите) , истината е много проста и това е че всичко това с ваксините се прави с цел кражба на пари с фалшив мотив ...
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бесило за националния предател!
78
1
 
13
 
! Отговори
99465 преди 3 години
Така, така - бавно и постепенно стигаме до същината: многократно да се ваксинираме, т.е. многократно дакупуваме от Пфайцер. След изестно време ще разберем дали бихме могли да сменим ваксината, ако между поредните инжекции се появи по-надеждна. дано да съм лош пророк, нологиката ми подсказва, че ще трябва да си продължаваме с първоначално приложения препарат.