Шефът на ПСС: Близо сме до тялото на загиналия DJ Emotion

Според него трагедията е можело да се избегне с въздушно спасяване
43

Планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх Жълтец турист в Стара планина. Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзва при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха, а според спасителите е починал на място от травмите си.

Още по темата

В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

"Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон "Ботев", движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото", съобщи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

"И снощи имаше акция в района на Мусала, която в момента завършва. Тече прибирането на пострадал туристи - с контузен долен крайник е, не може да се придвижва сам. Двама са били туристите", обяви Емил Нешев в "България сутрин".

Той настоя, че непрекъснато има подценяване на условията. Планините са пълни с хора в момента, стана ясно от думите му.

"Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари. С наличието на система за въздушно спасяване нещата можеха да свършат значително по-рано и с по-малко рискове. Крайно време е да имаме такава система. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество, не говорим специално за ПСС", заяви Нешев.

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но един хеликоптер на може да покрие цялата страна. А периодът трябва да се използва за създаване на регламент - да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.
 


43
Още от Страната
Лошото време пречи на спасителите в Стара планина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 седмици
Ползвайте "новите прекрасни " самолети F16, мечтата на бойко!
41
0
 
3
 
! Отговори
Коми преди 2 седмици
До 10. ПСС не е гробарска служба, тя е Спасителна, рядко щатен спасител участва в акция, така, че спасителите Нищо не получават за една акция, те рискуват здраве, живот и работа, не седят на дивана, за да не снасяте с уста, участвал съм там горе в лавинна акция, изнесохме загиналият на вр Ботев и оттам беше свален с хеликоптер...
40
0
 
1
 
! Отговори
от 33 преди 2 седмици
До Krom. Хубаво е да се чете с разбиране, но явно е трудно за някой...явно не правиш разлика между сателитен телефон и обикновен мобилен! Никъде не съм казал че няма нужда от ЗАРЕДЕН телефон. Относно храната - отново нещо не си разбрал - казах че за еднодневен или двудневен преход няма нужда да се носи храна за няколко дена, особено при наличие на леки протеинови блокчета и т.н. Така че е хубаво да се чете с разбиране преди "остроумно" да се правите на разбирач!
39
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
До Анонимен 33 - абе дали той или ти? Заредения телефон е абсолютна необходимост. Бих добавил - още чифт топли дрехи, а "храната" - има и протеинови блокчета, суха храна и така нататък. Фенерче и нож, също. Ако на теб тези "килограми" са ти в повече и ти тежат - не зная какво правиш в планината. Това не е Еверест, където липсата на кислород прави всичко "тежко" и често килограм е от значение. Тук, в Стара планина могат и да ти спасят живота - при този момък - котките примерно.
38
1
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
Споровете са безсмислени! Момчето се е търкаляло 300 метра по заледен наклон. В такава ситуация и Спайдърмен трудно би оцелял. Да, хеликоптера е необходимост. Особено за държава която се "гордее" със зимни курорти. Но, когато някой се надцени или още по лошо - подцени планината, няма как да помогне.
37
6
 
1
 
! Отговори
Сметалото до 35 преди 2 седмици
Първосигнален си ти колега! Нещата трябва да се разграничават! Или си на държавна заплата като служител на бюджета, или си частна фирма на застраховател! Точка по въпроса! Не може да *** държавни кинти по картата ти и да ревеш за още кинти от човек който вече ти е платил ПРЕДВАРИТЕЛНО!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 33
Мая, спри се бе. Ти за ковида тъй говореше, много компетентна, за пари било, не знам си какво... ама кат та джасна и ти се разказа фамилията. Спри, че да не те спирам аз.
35
1
 
7
 
! Отговори
До сметалото преди 2 седмици
Пишеш и мислиш първосигнално. Естествено, че ПСС се издържа от държавата, но когато пострадал има планинска застраховка, част или целия разход се възстановява от застраховката. То и една група от малцинството са на гърба на държавата защото някой им казва, че все някой друг им е длъжен. Застраховката е доброволна и всеки би следвало като не си е направил, да си плати разходите.
34
7
 
6
 
! Отговори
Някой... преди 2 седмици
...пада в 300 м пропаст, става на кайма, но трагедията можела да се предотврати с въздушно спасяване?
Ти да видиш......
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 25: Явно си диванен "остроумец, некачвал се в планината и говорещ пълни глупости. Чудя се кой от всички наистина подготвени планинари използва сателитен телефон за подобен тип преходи? Явно не си хосил раница в която всеки грам е от значение щом пишеш за подобен преход трябвало да се носи храна за няколко дена...аман от пишман разбирачи!
32
0
 
10
 
! Отговори
гошко преди 2 седмици
правилно е че трябва да има хеликаптери и да се изпозлват за спасяване при определени ситуации.
НО пък ако някой си мисли че може да прави безразсъдни глупости и да разчита на хеликоптери, много се е заблудил.
Когато се подхлъзнеш върху обледенена скала и паднеш 100 или 300 метра надолу, това че ще приберат тялото със хеликоптер същият ден или с магарета след седмица, няма кой знае каква разлика.
А и с хеликоптерите стават инциденти, особено ако трябва да летят в мъгла, вятър и близо до скали.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честно да си кажем, редно е да има застраховки, редно е здравните осигуровки да са най-малко двойни, ако не и тройни, за да има адекватна помощ и здравеопазване. И не ревете, капитализмът е това, ако нямаш пари да съществуваш нормално и да си плащаш за всичко, намери начин да печелиш повече пари. Ако не можеш си е твой проблем. В момента в България един работи за пет - то не са полицаи, малцинства, пенсионери, болни и не дотам болни, администрация, политици. Системата е раздута като за комунизъм
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този сам си е наврял главата в торбата, но има много случаи, в които ситуацията е различна и хеликоптер даващ адекватна и навременна помощ е разликата между живота и смъртта. За хиляди ненужни бюрократи и прищевките им пари има, за 5 хеликоптера нямало.
29
4
 
7
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 седмици
Много ми беше смешна случката с Тодор от Русе преди две-три години. Човека си е планинар, застигнала го стихия, окопал се с палатката си. ПСС дига вой до небесата. Ама как го търсили, ама какви ресурси на техника и хора използвали. Че и го "погребаха". На 6-тия ден, Тодор си пристига в хижата където "спасителите" ядат и пият до несвяст, и кротко помолил за чаша чай :)))
28
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 2 седмици
Трябва спасените както и загиналият посмъртно да получат ордени "Умберто Нобиле" - ангажирали са много хора да ги спасяват.
27
5
 
4
 
! Отговори
до питанката преди 2 седмици
Няма да е от твоята пенсия,спокойно... Реално България има нужда от 5-6 хеликоптера, тези машини ще летят постоянно, не е само за планината. Нужни са за морето, за планините, за пожарите, за болниците. Паднал камион в канавката по магистралата и никой не забелязал 3 дни... Смешно е държава в ЕС да няма хеликопетри да се облитат плажове, планини, магистрали. Всеки ден има хора в катастрофи, обгорени, отровени. За това се иска бърза реакция и адекватна болница, каквито в 85% от държавата няма.
26
1
 
6
 
! Отговори
Kalin72 преди 2 седмици
До питанката

Точно от ПСС няма как да ти отговорят за цената на хеликоптера :)
И да, можем да си позволим 3-5 хеликоптера, и да, имаме капацитета като пилоти, които могат да се обучат в рамките на година.
Защото е безумство и популизъм да се вдига цял Спартан за 1 човек....но нали трябва да сме по-по-най...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нека човека почива в мир, но проблема не е в липсата на хеликоптер. Кучето е заровено другаде.

С планината и морето шега не бива. За да тръгнеш на поход през зимата, трябва да си опитен, в изключително добра физическа форма, с цялостна екипировка за сезона, запаси от вода и храна за няколко дни, както и препоръчително сателитен телефон. У нас обаче е популярна мантрата "аз съм мноу голем мъж и че праим кво си сакам". Резултатите са видими.

Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До питанката
Ние сме единствената държава от евросъюза без хеликоптер, а е крайно наложително да имаме такива. От където има пари за безсмислените и прескъпи Ф-16 от там ще дойдат и за тези важни машини...или някой лапач ще се лиши от кражба на евросредства...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ей моушън къде ми е баса.?
лека пръст пич, да летиш с ангелчетата