Шефът на ПСС: Близо сме до тялото на загиналия DJ Emotion

Според него трагедията е можело да се избегне с въздушно спасяване
4 яну 2021 10:41,
43

Планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх Жълтец турист в Стара планина. Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзва при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха, а според спасителите е починал на място от травмите си.

Още по темата

В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

"Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон "Ботев", движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото", съобщи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

"И снощи имаше акция в района на Мусала, която в момента завършва. Тече прибирането на пострадал туристи - с контузен долен крайник е, не може да се придвижва сам. Двама са били туристите", обяви Емил Нешев в "България сутрин".

Той настоя, че непрекъснато има подценяване на условията. Планините са пълни с хора в момента, стана ясно от думите му.

"Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари. С наличието на система за въздушно спасяване нещата можеха да свършат значително по-рано и с по-малко рискове. Крайно време е да имаме такава система. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество, не говорим специално за ПСС", заяви Нешев.

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но един хеликоптер на може да покрие цялата страна. А периодът трябва да се използва за създаване на регламент - да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Ползвайте "новите прекрасни " самолети F16, мечтата на бойко!
39
0
 
1
 
! Отговори
от 33 преди 3 години
До Krom. Хубаво е да се чете с разбиране, но явно е трудно за някой...явно не правиш разлика между сателитен телефон и обикновен мобилен! Никъде не съм казал че няма нужда от ЗАРЕДЕН телефон. Относно храната - отново нещо не си разбрал - казах че за еднодневен или двудневен преход няма нужда да се носи храна за няколко дена, особено при наличие на леки протеинови блокчета и т.н. Така че е хубаво да се чете с разбиране преди "остроумно" да се правите на разбирач!
38
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 33 - абе дали той или ти? Заредения телефон е абсолютна необходимост. Бих добавил - още чифт топли дрехи, а "храната" - има и протеинови блокчета, суха храна и така нататък. Фенерче и нож, също. Ако на теб тези "килограми" са ти в повече и ти тежат - не зная какво правиш в планината. Това не е Еверест, където липсата на кислород прави всичко "тежко" и често килограм е от значение. Тук, в Стара планина могат и да ти спасят живота - при този момък - котките примерно.
37
1
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Споровете са безсмислени! Момчето се е търкаляло 300 метра по заледен наклон. В такава ситуация и Спайдърмен трудно би оцелял. Да, хеликоптера е необходимост. Особено за държава която се "гордее" със зимни курорти. Но, когато някой се надцени или още по лошо - подцени планината, няма как да помогне.
36
6
 
1
 
! Отговори
Сметалото до 35 преди 3 години
Първосигнален си ти колега! Нещата трябва да се разграничават! Или си на държавна заплата като служител на бюджета, или си частна фирма на застраховател! Точка по въпроса! Не може да *** държавни кинти по картата ти и да ревеш за още кинти от човек който вече ти е платил ПРЕДВАРИТЕЛНО!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Мая, спри се бе. Ти за ковида тъй говореше, много компетентна, за пари било, не знам си какво... ама кат та джасна и ти се разказа фамилията. Спри, че да не те спирам аз.
34
7
 
6
 
! Отговори
Някой... преди 3 години
...пада в 300 м пропаст, става на кайма, но трагедията можела да се предотврати с въздушно спасяване?Ти да видиш......
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25: Явно си диванен "остроумец, некачвал се в планината и говорещ пълни глупости. Чудя се кой от всички наистина подготвени планинари използва сателитен телефон за подобен тип преходи? Явно не си хосил раница в която всеки грам е от значение щом пишеш за подобен преход трябвало да се носи храна за няколко дена...аман от пишман разбирачи!
32
0
 
10
 
! Отговори
гошко преди 3 години
правилно е че трябва да има хеликаптери и да се изпозлват за спасяване при определени ситуации.НО пък ако някой си мисли че може да прави безразсъдни глупости и да разчита на хеликоптери, много се е заблудил.Когато се подхлъзнеш върху обледенена скала и паднеш 100 или 300 метра надолу, това че ще приберат тялото със хеликоптер същият ден или с магарета след седмица, няма кой знае каква разлика. А и с хеликоптерите стават инциденти, особено ако трябва да летят в мъгла, вятър и близо до скали.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно да си кажем, редно е да има застраховки, редно е здравните осигуровки да са най-малко двойни, ако не и тройни, за да има адекватна помощ и здравеопазване. И не ревете, капитализмът е това, ако нямаш пари да съществуваш нормално и да си плащаш за всичко, намери начин да печелиш повече пари. Ако не можеш си е твой проблем. В момента в България един работи за пет - то не са полицаи, малцинства, пенсионери, болни и не дотам болни, администрация, политици. Системата е раздута като за комунизъм
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сам си е наврял главата в торбата, но има много случаи, в които ситуацията е различна и хеликоптер даващ адекватна и навременна помощ е разликата между живота и смъртта. За хиляди ненужни бюрократи и прищевките им пари има, за 5 хеликоптера нямало.
29
4
 
7
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Много ми беше смешна случката с Тодор от Русе преди две-три години. Човека си е планинар, застигнала го стихия, окопал се с палатката си. ПСС дига вой до небесата. Ама как го търсили, ама какви ресурси на техника и хора използвали. Че и го "погребаха". На 6-тия ден, Тодор си пристига в хижата където "спасителите" ядат и пият до несвяст, и кротко помолил за чаша чай :)))
28
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Трябва спасените както и загиналият посмъртно да получат ордени "Умберто Нобиле" - ангажирали са много хора да ги спасяват.
27
5
 
4
 
! Отговори
до питанката преди 3 години
Няма да е от твоята пенсия,спокойно... Реално България има нужда от 5-6 хеликоптера, тези машини ще летят постоянно, не е само за планината. Нужни са за морето, за планините, за пожарите, за болниците. Паднал камион в канавката по магистралата и никой не забелязал 3 дни... Смешно е държава в ЕС да няма хеликопетри да се облитат плажове, планини, магистрали. Всеки ден има хора в катастрофи, обгорени, отровени. За това се иска бърза реакция и адекватна болница, каквито в 85% от държавата няма.
26
1
 
6
 
! Отговори
Kalin72 преди 3 години
До питанкатаТочно от ПСС няма как да ти отговорят за цената на хеликоптера :)И да, можем да си позволим 3-5 хеликоптера, и да, имаме капацитета като пилоти, които могат да се обучат в рамките на година.Защото е безумство и популизъм да се вдига цял Спартан за 1 човек....но нали трябва да сме по-по-най...
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека човека почива в мир, но проблема не е в липсата на хеликоптер. Кучето е заровено другаде.С планината и морето шега не бива. За да тръгнеш на поход през зимата, трябва да си опитен, в изключително добра физическа форма, с цялостна екипировка за сезона, запаси от вода и храна за няколко дни, както и препоръчително сателитен телефон. У нас обаче е популярна мантрата "аз съм мноу голем мъж и че праим кво си сакам". Резултатите са видими.Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До питанкатаНие сме единствената държава от евросъюза без хеликоптер, а е крайно наложително да имаме такива. От където има пари за безсмислените и прескъпи Ф-16 от там ще дойдат и за тези важни машини...или някой лапач ще се лиши от кражба на евросредства...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей моушън къде ми е баса.?лека пръст пич, да летиш с ангелчетата
22
4
 
7
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Някой започна да раздухва по медиите, че непременно трябва да имаме спасителен хеликоптер, че ако може и пет-шест. Няма ли все пак специалист от ПСС първо да каже колко ще струва купуването и поддръжката на такива съоръжения? Можем ли да си го позволим и от къде ще финансираме това,скъпо е.
21
2
 
13
 
! Отговори
хеликоптер е виновен преди 3 години
"Да еб,а и шиба,ната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за *** от балкона на осмия етаж.