Лошото време пречи на спасителите в Стара планина

Не е ясно кога ще е акцията по свалянето на трупа на загиналия диджей
10
Лошото време пречи на спасителите в Стара планина
Снимка: БГНЕС

Заради прогнозите за лошо време все още не е ясно дали днес ще бъде подновена акцията на планинските спасители в Стара планина за сваляне на тялото на загиналия в събота под връх Жълтец 45-годишен турист от Варна. Вчера спасителите от Карлово, Сопот и Калофер прекратиха операцията заради ураганен вятър и гъста мъгла.

Още по темата

Мъжът загина на място, пропадайки на 300 метра по заледен склон при преход от връх Ботев към хижа "Добрила". Усилията на планинските спасители вчера да свалят тялото от заслон "Ботев"  се оказаха напразни заради лошото време. Завеждащият планинската спасителна служба в Карлово Петър Манолов, който участва в акцията, поясни, че все още не е ясно кога тя ще бъде подновена.

"Ще изчакаме просто по-добро време, поне добра видимост. Температурите не бяха толкова ниски, минус 4-5 градуса, не е нещо драматично, но вятърът е много силен и гъстата мъгла. Видимостта беше почти нулева. Просто ни е необходимо време за са свършим работа, защото теренът е много тежък", каза той.

В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те също не могат да се приберат заради метеорологичните условия.

"В това време никой не бива да рискува да тръгва никъде да се прибира, защото горе е ужасно време", казва Петър Манолов.

Тримата туристи са в добро здраве, а на място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Стара планинатуристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Момичето от България, което наскоро го транспортираха в Алпите с хеликоптер е имало ЗАСТРАХОВКА!!! Колко от тези дето се правят на юнаци в планината имат "туристическа"застраховка? Те здравни осигуровки нямат!
9
1
 
2
 
! Отговори
Мая Безпартийная преди 3 години
До анонимен - 3Ти спечели купата за тъпомислие, добро начало! Дерзай.
8
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Не помагаи на глипака, ще де дръпне и теб в пропастта!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** ,както винаги разбира от всичко. Какъв хеликоптер при почти нулева видимост и ураганен вятър.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ураганен вятър и гъста мъгла къв хеликоптер? А пък умрелия за никъде не бърза, когато го свалят, тогава. Човекът си е поел риска с пълно съзнание да тръгне по баирите в ужасни услувия.За чий му е трябвало той си знае.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хеликоптер излита, но платено. Всяко излитане(не всяка акция)06 струва няколко хиляди евро, които по принцип се покриват от застраховката. Тук както никой не се застрахова ....
4
0
 
11
 
! Отговори
k преди 3 години
Ако е ясно и тихо над Алпите-може би.Около връх Ботев и през лятото много често е мъгла,неслучайно там често в описанието на природата присъства думата 'Джендем"Като се обърне колата-пътища много...И коментари,де...
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава в 21ви век, част от ЕС, даваме 200 хиляди лева за тоалетни в центъра на София, и безброй други абсурдни харчовеА нямаме пари за един хеликоптер за ПСС
2
1
 
14
 
! Отговори
nuclear преди 3 години
Да не мислите, че в този вятър и в тази виелоца, както е било, би могъл да помогне хеликоптер.
1
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При инциденти в Алпите медицински хеликоптер пристига до час и извозват пострадалият. У нас ще чакат да поникнат кокичетата за да изнесат останките.