Пътят за Рилския манастир затворен поне до спиране на валежите

Падналата скала е 30 тона, няма мрежа, която да я задържи
10 яну 2021 14:44, Елка Василева
79
Пътят за Рилския манастир затворен поне до спиране на валежите
Снимка: МРРБ

Пътят към Рилския манастир ще остане затворен поне до спиране на валежите. През това време през него, през светлата част на денонощието, ще могат да преминават само духовенството и персоналът на Светата обител. За целта ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, който ще я командва. Наблюдение ще бъде извършвано, докато скатът не бъде укрепен на 100%.

Това стана ясно по време на инспекция на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от МРРБ. Днес Нанков беше на мястото на голямото срутище, което се активира в резултат на интензивните валежи през последните дни и затвори пътя от Кочериново към Рилския манастир.

Предстои довършване на строително-монтажни работи, сред които и анкериране. Изградената стена е поела голяма част от пораженията от активизиралия се срутищен процес. Изпълнила е предназначението си да предотврати много тежко компрометиране на пътния участък и свличане на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за минимум половин година.

Още по темата

На мястото е монтирана и най-високоякостната мрежа според световните стандарти – с дебелина 4 мм  и растери от 80/145 мм, която задържа около тон. Според мнението на пътните специалисти падналият монолитен скален блок в резултат на валежите и силното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да задържи подобен скален къс.

Предстои анкериране, за да не се получава рязко откъсване на скални късове. Ще бъдат поставени и 5900 м диагонални високоякостни въжета, които ще обединяват мрежите и  ще спират падането на скалните късове. Това ще ограничи пораженията. Третото нещо, което трябва да се направи, е да се получи консолидация на масива, като се направят хоризонтални дренажи, които ще го отводняват и ще действат поне 3-4 години, обясни проф. Николай Жечев – проектант на обекта.

Извършването на геоложки огледи ще продължи, за да се прецени как да продължи укрепването. Пораженията по асфалтовата настилка ще бъдат коригирани от компанията.

Заместник-министърът подчерта, че безопасността е най-важна и затова е работено денонощно. Големият скален къс е премахнат от пътното платно, то е изчистено в рамките на само няколко часа в тъмната част на денонощието. Нанков благодари на работниците, които в изключително опасни условия успяха да извършат аварийно-възстановителните мероприятия.

На въпрос дали не е трябвало да се обруши скатът, заместник-министър Нанков коментира, че премахване на целия скален блок би активирало 600-метрово свлачище.

По информация от НИМХ се очаква климатичната обстановка да остане непроменена до сряда – с усложнения и очаквани обилни валежи и сняг в по-високите места, основно в Западна България. Очаква се в резултат на това и на други места да се проявят свлачищни и срутищни процеси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Една картичка преди 3 години
Една мечта. Една прогнила държава.
58
1
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
БРАВО ТИКВО , САМО ТИ И СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗНАЯТ .....ДО КОГА ЩЕ ВАЛИ !!!!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 милиона е само последният ремонт. Преди 3 години ремонтираха пътя за 21 милиона. Боко пак ряза лентата тогава.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем сериозно някой психиатър трябва да се занимае с гербаджийския феномен - човек без видима психоза да е толкова откъснат от действителността. Това е чиста патология."нямаше как да предвидим тези метеорологични обстоятелства, които се случиха"
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
де го оня дето инспектира пътя и ни обясняваше какво технологично чудо са сътворили,сега да вземе тези парици дето бяха в шкафчето МУ и да покрие загубите щото като го инспектира и проверява трябва да поема и отговорност,нали така,не само да се хвали...
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми мафията герб. Патите са по европроект .Направен от по кадърни от герберасите хора .От мафията герб се иска само контрол .Точно при мафията герб се чупят нещата.Няма контрол от страна на герберасите.
53
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Добре е че си купих картичка на пътя за да не го забравя
52
5
 
0
 
! Отговори
Жалка история преди 3 години
Толкова посредствени ли са критиците или толкова си могат? Два дни само глупости..Ако всичкото това плюене беше заради калпава или несвършена работа,да ги разбереш.Нито пътя е разбит, нито подпорната стена, свлачище - може ли да го спреш или да го отклониш?В Хърватия някой спря ли земните трусове,просто хората запретнаха ръкави да си построят наново събореното.А ние..ние сме народ от бабикяновци!
51
0
 
5
 
! Отговори
Шериф Джони преди 3 години
Не се ловете заа мрежата скатата изобщо нее обрушен я вижте как висии другата част заплашително глоба за специалистите голяма трябва кви са тия геолози и т.н. глобиии
50
0
 
14
 
! Отговори
ДядоСтою преди 3 години
БОКО КЕ ПАДНЕ ТОВА Е ЗНАМЕНИЕ
49
0
 
1
 
! Отговори
EvlogiiPedofilski преди 3 години
И не се намери един бг монах в Рилския манастир, който да може да чуе думите на Бог, думите на Св. Иван Рилски.И не се намери един монах, който да покаже на Бог, че е трудолюбив. Няма нито един владика, дори и този младия Джоузи да даде пример и с много труд да отместят камъните, да оправят пътя.И БОГ се разгневи на Св. Патриарх Неофит, че допусна Джоузи да стане владика и да ругае срещу Радев в национален ефир. Допусна Евлогии да се сдружи със строителната МАФИЯ-ГРОБ.Мързеливи монаси!!
48
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Бойко!
47
0
 
16
 
! Отговори
Лойко преди 3 години
Камините падат, падат из деретоПачка ми падна, падна в чекмеджето!
46
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
т.л.упа защо не инспектира и къде се покри? Като стане дума за нещо ново, е пръв да се перчи. Кога ще инспектира това свлачище и други некадърни строежи и ремонти? См.ешник нагъл.
45
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Поредната кражба на средства от АПИ доведе до този резил ! За 11 години ГЕРБ и Чекмеджан откраднаха 70 000 000 000 ? !
44
1
 
11
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Едно време имаше геолози специалисти които ги оглеждаха и където има такъв скален фрагмент които не е хванат с планината се събаряше. Но сега само укрепват.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе откъде да знаят хората, че ще вали дъжд? То последните 10 милиона години не е валяло. Стига сте ги критикували. Завалял неочакван дъжд и край.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия стройтели луди ли са да се охарчват толкова2 Сложили стоманена мрежа за укрепване, я опънете мрежа от санирането. Ще ви излезе 100 000 обекта, не 200 000 като сега и ще има да разпределяте 5 900 000.
41
1
 
15
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
С тази мрежа за пилета ли ще спрат падащите камъни?!Гробарчетата наистина са ловени с капани!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно заданието е било такова - да се направи път който да се ползва само когато не вали. То добре, че в другите държави по света не вали иначе и тяхните камъни трябва да падат според нашите експерти дето днес твърдят, че скалата е паднало щото е валяло. Ти ни взеха вече съвсем за мезе.