Страхът от коронавируса ни прати в бащината къща на село или по вилите

Пандемията е увеличила жителите в една десета от общините
13 яну 2021 06:48, Александър Попов
68
Страхът от коронавируса ни прати в бащината къща на село или по вилите
Снимка: БГНЕС

Затворените бизнеси у нас и в чужбина, и страхът от коронавируса са накарали хиляди българи да се приберат в бащините си къщи на село или по вилите. В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020-а, изчислява "Монитор".

Част от тях са сменили и адресните си регистрации още през първото извънредно положение, за да могат безпрепятствено да посещават селските си домове. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Сега с бума на заразените обаче тенденцията за преместване на село набира нова сила.

Във Варненско най-много нови заселници има в Аксаково, Аврен, Бяла, Ветрино и Девня. С разрастването на пандемията от коронавирус много варненски жители, които притежават извънградски имоти, предвидливо се преселиха от съображения за сигурност на село или в близките до града селищни образувания и вилни зони. Селата край Варна - Доброглед, Слънчево, Звездица, Константиново, кварталите „Галата“ и „Виница“ и вилните зони „Боровец“, „Ракитника“ и „Траката“ се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот.
Тенденцията е към нарастване на желаещите да живеят извън големия град. В началото това са били предимно възрастни хора, но сега възрастовата граница се снижава. Вече има цели семейства, които трайно се установяват да живеят по селата, като голяма част от тях са сменили и адресните си регистрации. Много от новите заселници възстановяват наследствени стари къщи, други купуват добре уредени реновирани жилища, които доскоро са били собственост на руснаци и англичани.

Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, коментират брокери на недвижими имоти, които очакват тенденцията да се задържи и през следващите години.

По-масово прибиране у дома от чужбина се наблюдава в Кърджалийско. 935 души повече отчитат регистрите на ГРАО за областта.

Единствено в община Черноочене завършват по-малко жители изминалата година. Във Видинско единствено община Грамада със своите осем населени места е привлякла нови жители. Тези с постоянен адрес са се увеличили с 58 души през последната година.

Не липсват и случаи, при които постоянно живеещи в околните села са си направили настояща адресна регистрация в града, но те не са толкова много.

В Добрич доста хора имат имоти по селата и не може да се твърди, че са се върнали да живеят за постоянно на село с изключение на лятото. Още повече заради дистанционното обучение те са принудени да са в града, тъй като на село няма добър интернет. Пък и през зимата виелиците в Добруджа често затварят пътищата към селата и няма транспорт.

Пандемията от COVID предизвика скок на цените на селските имоти в Търновско. Още през пролетта и лятото на миналата година голям брой търновци, чиито професии позволяват работата от дистанция, зарязаха града и се върнаха в наследствените къщи на баба и дядо по селата. Онези, които нямат селски имоти, но можеха да си позволят, пък си купиха такива, в които се преместиха да живеят със семействата си. Най-търсени са имотите в селата на до десетина километра от Велико Търново с удобни пътища до тях и изградена инфраструктура - Самоводене, Шереметя, Малък чифлик, Присово и в съседния град Дебелец. Цените на имотите в тези населени места за няколко месеца скочиха с по над 40-50% и сега е много трудно в тях да бъде намерена селска къща за по-малко 25-30 хил. лв.

Смятаното през първите години на демокрацията за тузарско селище Арбанаси от поне десетина години вече е отстъпило тази стара „слава” на Малък чифлик, известен като "болярския Ориндж каунти". Там живеят някои от най-богатите бизнесмени от В. Търново, които са обособили свой скъп квартал в североизточната част на селото. Цените на имотите в Малък чифлик често надхвърлят тези в Арбанаси.

Кемперът или караваната се оказаха спасение за стотици хора от Хасковско, които искат да избягат от големите градове сред природата, но нямат или не могат да си позволят покупка на селски имот или вила.

С около 30 на сто се е увеличило търсенето на кемпери и каравани в Хасково и Димитровград, твърдят търговците на коли и ремаркета втора ръка в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека някой просветен да каже знае ли за някой от село, закотвил се в града, който пак да се е върнал на село.
47
0
 
1
 
! Отговори
Too Far преди 3 години
62, В града гъмжи от магазини, клиники, зъболекари и тем подобни.На няколко минути пеша, няма нужда от кола.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На село без кола човек е умрел.Отделно, и да има такава, ако се наложи за нещо да я кара, и една ракия не може да пие като бял човек.Липса в близост на магазини , училища и какъвто и да било "сървис" като цяло.Комари, мухи и кърлежи допълват идилията.
45
0
 
2
 
! Отговори
До 50 Българин преди 3 години
Най близка аптека, лекар и зъболекар има на 12 км. Много ли ти се виждат? Минавам ги за 10-15 минути с колата без да си давам зор. Когато живеех в София за 15 минути не можех да изляза на централната улица на квартала ми.
44
1
 
2
 
! Отговори
Терора преди 3 години
наречен карантрина ни изпрати на село а не страха от измисления ви вирус !!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55Много ви здраве на областния град и провинцията. Всички драпате тук, превърнахте градовете си в руини. И София я орезилихте. Знам, че не ви пука, много ви здраве и приятни прогнози какво лошо било и щяло да става в София.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Ей прованс, така ли се злослови за племенници, бе?! Злoбни и прoсти сте, пък после защо ви наричаме сeляндуpи...
41
2
 
4
 
! Отговори
читател преди 3 години
До българин От 40 години познавам въпросното село.В него има две аптеки,лекар и е около 1500 души с ромите.Та, ромите на това село са основната работна ръка.Българите не ги търси,те даже и прасета не гледат.Рускинята ми продава яйца,а домашната свинска мас е по 10 лв.буркана.Но както казах аз пък им продавам домати и картофи.Ако ме питаш за името на селото няма да го кажа,защото ще вдигнем цените на имотите,а аз смятам да купя и съседния от третата страна двор.
40
2
 
12
 
! Отговори
читател преди 3 години
До АнонименСлед три месеца,както казваш, нищо няма да бъде забравено,защото нищо няма да бъде така както е било.Забрави за статуквото.Ще настъпи времето на инако мислещите,на различните.Това,че съседа кара BMV не води до това и аз да карам такава кола.Всички отиват в чужбина или в София и аз тръгвам.Дошло е времето,когато всеки трябва да намери себе си и своето място под слънцето.
39
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: читател (Драги, номер 48)Само не разбрах, от 40 години ли живееш на село?Имам само няколко въпроса към теб:1. На колко километра от къщата ти на село се намира най-близката аптека?2. На колко километра от къщата ти се намира най-близкият лекар?3. На колко километра от къщата ти се намира най-близкият зъболекар?Мога да задам още въпроси но да не станат много.В селото (на майка ми) има една жена която ми е комшийка, но тя работи в Италия.Друг пък кара трактор или комбайн.
38
3
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 47ХА-ХА-ХА, аз също обичам да чета научна фантастика!!!Разсмя ме от сърце!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 41Ами да, явно сме от различни села. Аз съм свидетел, защото съм живял на село като малък и всяка ваканция като ученик съм ходил при баба ми и дядо ми.Още по времето на комунизма имаше миграция към големите градове, а сега е направо мъртвило, все едно атомна бомба е паднала!Самите селяни го казват това, не аз - като говоря с тях викат, ей, добре сте си вие у София! Повечето пенсионери, стари хора, няма кой да се грижи за тях.
36
1
 
8
 
! Отговори
Драги, преди 3 години
До българин-от читателГражданин съм по потекло,софиянец,видях селото преди 40 години.От тогава работя по двора-само трева и цветя на 1.5 дка.Скоро купих и комшийския двор,та станаха 3.5 дка.Докарахме я до там,че продавам домати и картофи на селяните,вярваш ли ми?Сея ги в новия двор.За да живееш на село се иска желание,много пари за работници,личен труд,кола и човешко отношение към хората.Днешната работа се върши с машини,никой не копа на ръка,а машините са скъпи,но си струват инвестицията.
35
3
 
8
 
! Отговори
мен преди 3 години
и мен страха от простащината на придошлите ме кара да отида някъде в някое забравоно от бога място. Но ако те се върнат там, където са ги възпитали, София ще се превърне в едно наистина прекрасно кътче.
34
1
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Саше, това "бащината къща" не е никак политкоректно в наше време. Вече има жени, които вадят много повече от мъжете и са независими и самостоятелни. Купуват си освен сами жилищата из градовете, но и вили и селски къщи за уикендите. Така че може да се каже, че коронакризата прати младите в мамината къща :)))
33
3
 
5
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
Да се приберат още към 30%, че да стане пак приятно в София.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да си идеш на село - друго да живееш!
31
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: читателВмирисан ти е мозъкът. Мечтай си за село, има много дълго да си мечтаеш.Защото по думите ти разбирам, че никога не си живял на село, за разлика от мен.Да, няма кой да коси трева наистина. Един мой познат минавайки по улицата го питам, викам плащам колкото кажеш, той ми вика - нямам време!Аз съм косил, колкото да мога да си вляза в къщата! Как се коси 4 декара двор?!Знаеш ли че само да пуснеш водата трябва да нагазиш във водомерната шахта за да отвиеш крана? И още много...
30
7
 
10
 
! Отговори
читател преди 3 години
До българин Всичко иска "ръка да пипне",с мечти за есзотични почивки- няма да стане.Живуркай си във *** София и чакай някой да ти окоси двора.По селата даже се плаща по-скъпо за косене на трева,защото няма кой да върши тази работа.Българското село скоро ще стане екзотична мечта,само богатите ще могат да си позволят кефа да се кефят.Българските домати и картофи ще струват много пари,но сега не ти се вярва на думите ми.Короната ще промени ВСИЧКО.Вируса дойде за да ни покаже правия път.
29
5
 
9
 
! Отговори
Селският дух преди 3 години
Се пробужда и зове обратно към родните места. На всеки голям празник виждаме масова миграция по родните места.Не се срамувайте хора от това че сте селяни и селският манталитет заложен генетично не се мени.