Възстановяват движението по АМ "Струма" днес

Превантивно ще затварят пътни отсечки заради свлачища
4
Възстановяват движението по АМ "Струма" днес
Снимка: БГНЕС

До края на деня ще бъде възстановено движението по автомагистрала "Струма". Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Бургас. Превантивно ще се затварят пътни отсечки там, където има опасност от срутищни процеси, предизвикани от обилните валежи, обясни още той.

Още по темата

В голяма част от територията на страната, в планинските области, по републикански и общински пътища и в населени места има активирани срутищни процеси. В Агенция „Пътна инфраструктура“ заседава кризисен щаб, който да очертае набор от дейности, съобщиха от МРРБ.

Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от УАСГ да присъстват при вземане на експертните решения как в дългосрочен план ще се минимизира рискът от срутища.

В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания, обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена.

Всички граждани, живеещи по Черноморието трябва да са спокойни – не може да се говори за воден режим. Дали сме изчерпателна информация по отношение на алтернативното водоснабдяване, което ще се извършва по нормални процедури по отношение на устройствените процедури и по реда на ЗОП, а не в авариен режим, така че Бургас и Варна да имат алтернативни водоизточници в дългосрочен аспект, каза Николай Нанков.

Ремонтът на компрометирания 40-километров участък от АМ „Тракия“ се разделя на два етапа. Затваря се първо отсечката от п. в. „Плодовитово“ до п. в. „Чирпан“. Днес се прави временна организация за движение. Магистралата ще бъде изцяло затворена, ще се използват обходни маршрути. Шофьорите да следят указанията на сайта на АПИ и на Пътна полиция, обърна внимание Николай Нанков.

Работата по първите 16,5 км трябва да приключи най-късно до 25 март, съобразявайки се с метеорологичната обстановка. Ремонтът ще се извърши по одобрени проекти и, убеден съм, с необходимото качество, въпреки съкратените срокове, каза той.

Единствената пречка за изпълнение на срока са атмосферните условия. Необходими са 7-8 дни без валежи за полагане на двата пласта асфалт, останалите дейности могат да се извършват и при други метереологични условия. Срокът за ремонт на останалите 23,5 км е до Великденските празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаблюдателСрутването на Струма е нищо спрямо това при Елисейна. Паднали няколко камъни. Не са цели скали като при Рилския манастир и Елисейна. Кажи как и с какъв уред или способ да се предвиждат срутванията. Че аз не мога да се сетя. Виж сега как се строят пътищата и как се укрепват скатовете и се отводняват. А не като строените при сегашните критици дето пътищата им са на вълни или се срутват склоновете. Август 2017 се срути на 8-9-ти километър на същата магистрала пак правена при Станишев.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ленторезача ще дойде да отреже лентата
1
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Да проверят цялата отсечка София-Своге. Често пътувам и виждам безкрайно опасни участъци, където срутването е неминуемо и може да стане всеки момент. Наистина не в такъм мащаб, но пък не по-малко опосни, защото там движението е по-интезивно - много хора ежедвено пътуват до и се връщат от ралбота.Защо се реагира само когато стане голяма беля? Нова е мелоумно поведение. Човешки живот ли трябва да се отнеме или кръв да потече за да се размърдат нечии дирници?