Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се предлага руската ваксина, след като западните ваксини се оказаха провал?
54
3
 
22
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Омръзна ми от тези! Като гарги грачещи за апокалипсиса, са! Вълна, след вълна, след вълна! Заради тях ще има много повече косвени жертви на скапания вирус! Крайно време е вече да наказват такива, които наистина всяват психоза у хората!
53
4
 
17
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
РНК генната терапия (което е оригиналното наименование дадено от производителя), сега е рекламирана като "ваксина", въпреки че няма никаква претенция да осигурява имунитет и да предпазва от разпространение на вируса. В Индия поискали от Файцър да направят допълнителни тестове за безопасност и ефективност, и Файцър ОТКАЗАЛИ? Съответно, на свой ред, Индия им благодарила за офертата, и им показали вратата... Но нищо, вие се кефете тук на леклама и маркетинг, не на факти и реалност.
52
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли поне един, единствен официално регистриран случай на грип през последната година? Други години по стотици хиляди са само официално регистрираните, без да броим тези, които си го карат на крак или без да са потърсили лекарска помощ. Това вече се превръща в тотален фарс.
51
2
 
27
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Имало хора, които не живеят в страх. КАК МОЖЕ ТАКА, възмутен съм. По цял ден ги плашиме по всички медии и все още има хора, които не са прежълтели от страх, това е абсолютно недопустимо. Всички трябва да ви е страх, ясно ли ви е. Искам да ви виждаме всички прежълтели от страх и затворени по мазетата
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балта, разберете се с Кантарджиев, който каза, че най-добър и пълен имунитет имат преболедувалите!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ще изчезне.Кюлчо Чекмедже Боририс-OFF Барселонски вече почти е изчезнал.Ще останат само лошите спомени.Ще остане и лошата миризма от бибитко, но няма да е за дълго.Долу гЕРП, долу крадците !!!Махай се, дядо Боко Чемеджи-Кюлчев!!!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайко дава 21 милиона евро на белоруската опозиция да свали комунистическия диктатор Лукашенко, а на България защо не дава 21 милиона да свали комунистическия диктатор Борисов, и на фаолцваген не искаха да направат завод а щехме да им работиме най-ефтино!
47
4
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тъй,тъй...плаши хората.Там сте най...силни!
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостЗа Eгоистите тези мерки не важат. Балтов напразно си хаби думите, защото който има ум и съвест,така или иначе прави каквото трябва.
45
3
 
6
 
! Отговори
мери преди 3 години
След изборите ще бъдем 1-ви в борбата с Ковид сега ще върлува за всички който няма да отидат да гласуват от страх за да гласува твъдия електорат с големите бонуси
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Няма да мине това. Никой не иска ваксини които не са никакви ваксини за вирус който не съществува.Може да има 100-200 хипохондрика, малко страхливци и няколко камикадзета.
43
6
 
8
 
! Отговори
гост преди 3 години
какво да правим да лягаме и да чакаме да умрем ли или да си живеем и да се радваме на живота
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 37Не е точно така - Никой не иска АстраЗенека, Джонсън и Джонсън и т.н.Хората искат най-доброто - а именно РНК ваксините като Модерна и Файцер, които вече се доказаха в сериозни огнища и почти при всички възрасти.Искат избор - а не тия ще са, защото познавам шефката за България и защото са най-евтини.
41
1
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Ако съм изкарал вируса, не трябва да се чувствам недосегаем. Добре, значи като се ваксинирам, пак не трябва да се чувствам така. Значи защо да се ваксинирам? Пак ще съм досегаем, пак ще си стоя с маска...
40
0
 
19
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Мнозина питат: кога най-накрая ние ще се върнем към нормалния живот? Накратко, никога!"
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми"То ако преболедувалите нямат имунитет, какво да кажем за измислените ваксини!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много думи, толкова дълга статия. Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" няма ли по-спешна работа.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Никой не им иска "ваксините"
36
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов"1. Кои сте вие?2. Кое не се изпълянва?3. От кога "препоръчителното" води до рестрикции?4. Кой си ти да налагаш рестрикции?Празни прикаски на някакъв лаладжия. Тогава да махаме маските, за какво да се стараем за измислената ви пандемия. Поне не наглейте.