Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
19
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Разбира се Балтов! Само кажи и всички ще се сврем в миша дупка да треперим, както ти изнася. На теб и кукловодите ти. Имах си хас, недосегаеми. Какво говориш?
74
1
 
10
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
И с 26К от най-куцата ваксина "рязко" ще вдигнем темпа на ваксиниране? Абе ние да не живеем в Андора, вярно е че намаляване ама все още държим 6-7М население.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така ще има елит богат,и всичко останало бедни хора,като в Индия само,че само 2 касти. Средновековие с всичко характерно за тези тъмни векове. Без държава,партии,политици,полиция---Почти така по принцип, но всичко ще се упрвлява дигитално, с изкуствен интелект, всеки ще има идентификационен номер и рекорд (електронно досие) и всичко каквото пр ави и консумира ще се регистрира. А Русия и Китай няма да участват.
72
2
 
17
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Балтов, вземи се скрий някъде. Вече ни писна. Как така, след като ваксинирахте първите изведнъж бройките паднаха? Защо сега трета вЪлна, нали имаме ваксини? Или викаш, нещата не вървят както ви наложиха, и затова. Не оспорвам че няма вирус, не има, и той не е никак лек. Но мерките са НЕАДЕКВАТНИ. Отваряй-затваряй, Влизай-излизай. лъжете хората с ваксини, а света е пред ХИПЕР инфлация, която започна да клати всичко. През лятото, да не се окаже че ще ядем панелки.
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болница Пирогов тъне в руини и супер лошо управление. Така наречения професор-герберастко ***, трябва да се уволни веднага след изборите, както и всичко назначено от герб. Невъзможно е да има свестен доктор-гербераст.
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние преболедувалите вече ви показваме по един ... пръст на глупостите на НОЩ и на опитите за постоянен терор. В момента гледаме сеир и да, поне 3-4 месеца няма да слушкаме и да треперим.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо внасяте ваксината на AstraZeneca, след като редица държави я забраниха, а от днес и Южна Африка я забрани?
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Точно така ще има елит богат,и всичко останало бедни хора,като в Индия само,че само 2 касти. Средновековие с всичко характерно за тези тъмни векове. Без държава,партии,политици,полиция,такива като този Балтов също няма да са им нужни. Малко хора затворени в електронен концлагер. Това са им плановете,но дали ще успеят е друг въпрос.-
67
0
 
2
 
! Отговори
Инклузивен капиталис преди 3 години
Implementing Stakeholder Capitalism (Option 2) | DAVOS AGENDA 20213 биг "R" на Cталинка - "Race" "Result" "Revitalise". Cталинка говори за книгата на нейния приятел Клаус, както тя го нарича
66
1
 
20
 
! Отговори
СЕЯТ ПАК СТРАХ преди 3 години
СТРАХ И УЖАС СЕЯТ СРЕД ХОРАТАТова е терористичен акт и форма на насилие срещу обществото, които искат да подчинят и да го разбият психически.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изборите нямат никакво значение, закъсняли сте с ГЕРБ, БСП и тия и ония. При инклузивния капитализъм правителствата няма да играят никаква роля. А сега само ни замазват очите с вируса, и ваксините и цялата тази какафония докато въведат зануляванетo (reset). Пък вие ходета да гласувате за Бойко, за Слави, за Корнелия - демокрация е сега.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, като не те слушат винаги може да подадеш оставка, ти и ония щабните пумияри и да отидете да си търсите друг народ, дето ще ви слуша...
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната пионка сложена от управляващата мафия само да плаши и да говори назидателно на хората. Преди него беше Майтапчийски, но го скриха след тъпотията му, че "яко ще се мре".
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южна Африка забрани ваксината на AstraZeneca!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горане, коментирай за Индия, за Швейцария... И те ли са конспиратори? Защо компанията производител ОТКАЗВА да направят тестове? Имаш ли каквато и да е версия?
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
WEF by 2030 Youll own nothing And youll be happy (видео)Няма да има частна собсвеност и личен живот. Никой няма да притежава нищо, всичко ще бъде общо, а каквото на някой му е необходимо ще го наема от общото за временно ползване и ще му бъде доставяно с дрон*...(* само след оторизация на съответните органи които решават дали има нужда от това)
59
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждате ли, че ни правят на маймyни с този вирус, готви се "зануляване", на запад се въвежда "инклузивен" капитализъм, всички инклузивно в 1 прослойка щастливи граждани без собсвеност които се управляват от елита.
58
2
 
26
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Балтов и той се мисли за недосегаем, но ак оГЕРБ паднат от власт ще спрем да го гледаме по телевизията ми се струва.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който преживее ковида (вече повечето хора са го изкарали и преживяли ) ги чака големият ресет (не рестарт, а ресет - зануляване!), новият комунизъм наречен "инцлузивен" капитализъм - всички инклизивно в едно, и само малоброен елит, без частана собсвеност и частен живот, всичко ще принадлежи на елита и ще се разпределя справедливо на масите, и ще има две категории - генетично надеждни които са направили ваксините и подобрили генетичния си материал, и другите които не са минали теста за генетична надежност. Честито!
56
1
 
14
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Бойко, чакам те!