Служители надписвали работно време при хоум офис

Вместо 20 някои пишели, че са на работа 31 дни в месеца, твърдят от Агенцията по заетостта
Обновена: 12 фев 2021 07:55 | 12 фев 2021 07:39, Петя Славова
24
Служители надписвали работно време при хоум офис
Снимка: pexels.com

Кандидати за помощ по мярката "Запази ме" са поискали държавата да им плати за 31 работни дни, в които уж били в неплатен отпуск. Според дължината на месеца обаче работните дни са от 20 до 22. Така тези служители се опитали да вземат от държавата пари, които не им се полагат. Това става ясно от предоставени данни от Агенцията по заетостта.

Още по темата

Примерът от Агенцията е за месец декември 2020 г., в който на практика има още по-малко работни дни, обясняват от ведомството.

Не малко обаче са били и разминаванията в декларираната от работодателя, от една страна, и от служителя, от друга страна, продължителност на работното време. Разминаване е имало и в данните между банковата сметка, декларирана от служителя, и обявената в списъка. Често допускани са технически грешки, казват още от Агенцията по заетостта. От ведомството апелират да се следи сайтът на Агенция по заетостта, където за улеснение са публикувани списъци на одобрени или неодобрени по мярката, както и допълнителни материали.

Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че сред кандидатите за помощ имало и ресторанти – записали се като мелници или интернет доставчици

По думите й такъв вид регистрация е направена, тъй като често собствениците са започнали развиването на бизнеса си в един сектор и впоследствие са направили ресторанти, но тези разминавания също са причина за отказ на средства.

Забавяне по тази мярка имаше за около 2300 души, чиито данни са сгрешени, а се оказа, че има и хора, които не са кандидатствали за помощ, но очаквали да има такава. Над 17 млн. лева са изплатени към момента по мярката "Запази ме", а ресторантите към хотели са ползвали 9% ДДС, което също е облекчение от държавата, заявиха пред "Монитор" от социалното министерство.

Според социалния министър Деница Сачева благодарение на мерките се е стигнало до изсветляване на сектори и до увеличение на трудовите договори. Тя обяви също, че обхватът на мярката 80 на 20 заради COVID кризата ще бъде разширен. В началото на април правителството ще обяви и новите сектори, които ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа. До момента са включени хотели, ресторанти, транспорт и туризъм. А пенсионерите с най-ниски доходи също ще бъдат подпомогнати заради пандемията.

Мерките ще действат максимално дълъг период, категорични са от МТСП. По мярката 60 на 40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60 на 40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80 на 20. С 30 млн. лева подкрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно, като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Дзивко преди 3 години
Може просто работещите да са си калкулирали писането и четенето на служебни мейли извън работното време, което преди ставаше от метрото, колата или вкъщи
21
0
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Заглавието е силно некоректно. Тези, които работят от къщи не са съкращавани и не би трябвало да подават каквито и да било документи.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, че това новина ли е?
19
1
 
1
 
! Отговори
пенсионери преди 3 години
Така се срина тоталитаризма стремоглава след 1980г. При часника ЕТ тия номера не минават.За това и капитализма удари соца и го заби в земята."Касата би Класата" цитат от европа.
18
0
 
5
 
! Отговори
Соц тарикат преди 3 години
Браво на мамините. Та в соца всички така правехме . Нямаше лаптопи, нямаше мрежи. Имаше пет дни безработни / ставаха и за секс през работно време/и два потни /събота, неделя/ по вилите.Държавната хазна е пълна.
17
3
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
странно, в нашата фирма само трябва да си пишем извънредните, останалото се води редовно работно време според месечните дни а празниците платени както си му е реда невиждам нищо сложно в изчислението, и да както хоумър по доло е коментирал за луканката и биричката в ръка но това не ми пречи да си свърша работата.... така че невиждам и в това проблем да си мезиш пийваш и работиш щом си у дома на бюрото.. аз просто си пиша реални часове а не измислени извънредни...
16
0
 
13
 
! Отговори
Не е далече преди 3 години
от истината.Като си хоум офис, много шефове си мислят, че няма почивни дни и часове за сън през нощта. Дори и да си в болнични - пак възлагат работа: Ама нали лаптопът е до леглото ти, кво ти пречи....Добре, че има дати и часове на изработеното.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно нормална грешка, която може да се допусне от всеки без необходимия трудов опит.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази държава, само пуцулайтити работят много, качествено, извънредно и рушвети ич не вземат. Даже се питам как издържат. Например гледам един тупань вечер се залага на гешов с една синя кола, слага камерата тя работи, а той я пази,сврян в дърветата, затова е първа категория труд. Когато мина оня спи като пор, зяпнал и с глава към тавана. Как не му се изкриви врата, за мен е непонятно. То не е час, два, или ден. Живота му минава в спане.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотия българска! В Германия ти дават болничен, ако си преуморен от работа и Работодателя не може да гъкне!
12
10
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Лентяи!Лежат си а ние бачкаторите по заводи,фабрики и цехове им плащаме от данъците си!Тиквена к04ина!Хоум офис!...
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко се праят тея НАПаджии на интересни? Много ясно е че щом си там 31 дена , трябва да ти платят за 31 работни дни + допълнително за работа в празничните дни.
10
4
 
7
 
! Отговори
хоумър преди 3 години
Седя си с биричка, мезя луканка, що да не поработя някой час в повече?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пиша работни часове но досега не съм надписвал.В малка фирма съм и не върви.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казва се канцелария !
7
0
 
24
 
! Отговори
Да много ясно преди 3 години
Бизнесмените през миналата криза да се сетят как не плащаха осигуровки, бавеха заплати, държаха хората си извънредно всеки ден по часове без да им го плащат и за капак не вдигаха заплатите с години... Преди ми плащаха да спя в офиса, сега ми плащат да спя в нас.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Офис също е чуждица. Ако ще пре правиш на умен, поне преведи всичко.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казва се "домашен офис".
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама тия от Агенцията от къде са сигурни, че не са работили или те гледат по себе си?
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай чекмеджан най-много мрази, някой да му чупи от питката. Колкото повече някой чупи комати, толкова по-малко остава за шкафчинциту. А това вече е директен саблен удар, което е лошо.