Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?

Гъвкавите работни схеми увеличавали производителността с над 30%
15 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
193
Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?
Снимка: Pixabay

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30%, благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил. души предимно в най-големите икономики в света. Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства", каза Йончева.

По думите й пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи", допълни тя.

По думите й бизнес лидерите доскоро са били микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, но сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво, обясни д-р Йончева.

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма. Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам", каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе знам как ти се увеличават доходите на запад, сега на запад останеш ли без работа, практически повече не можеш да си намериш, почти навсякъде предлагат предоговаряне на по ниски заплати или съкращаване на 20-30% от наемните работници.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъ системата се казва 9/80, нещо клавиатурата ми се е чалнала, очевидно. Ама аз съм за 35 часова работна седмица. Щом Франция го може, и ние го можем. Все някак ще преживеем 5те свободни часа,всяка седмица струва ми се.
116
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
К'ви момчета к'ви 5лв бе бате ? Говоря за сериозен софтуер и сериозни институции. Тея гаражни истории свършиха.
115
0
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 3 години
Жалко, че на теб не можем да ти сложим изкуствен интелект, да се самообучи и да не пише тъпотии по новинарските сайтове. :)
114
0
 
1
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Трябва да се сложи край на излишното потребление, с консумеризма. Да се потребява не повече от нужното".
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111То ако дойде този момемнт, никой няма да има и нужда от бизнес или работа ...
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ 38 милиона американци гладуват според Джо Байдън в изявление от миналата седмица.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЪм ... кой ти каза, че съм програмист? Впрочем, ако не си видял, само ще ит кажа, че има две момчета, дето сериозно движат нещата в Rabobanк и докарва по десетина милиона на година на банката. Или искаш, да ти сипят безплатно. Ти кво безплатно даде?
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Историята показва, че макроикономическите и макросоциалните последици от епидемиите нерядко се запазват около 40 години, тоест в течение на живота на две поколения. В глобален мащаб оздравяването на пазара на работната сила може да отнеме десетилетияр защото в близко време СИТУАЦИЯТА ЩЕ СЕ ВЛОШАВА, защото към пандемията ще се добавят и роботизацията и автоматизацията. А рецесията, предизвикана от пандемията, ще стане допълнителен стимул за роботизацията".
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ има система 9/90 0 4 дена по 9 часа, петъкът 8 часа, следващата седмица 4 дена по 9 часа и получават 1 свободен ден бонус. Демек едната седмица има събота и неделя, другата, петък, събота и неделя свободни. Явно става и така. Ако пътуваш дълго до работа - примерно над час на посока, пестиш и часовете за път в неработния ден. Но според мен изобщо 40 часа на седмица за непроизводствения сектор са много - в офисите обикновено няма толкова работа. Във Франция 35 часа стигат.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професията на айтитата скоро ще изчезне, при 4тата индустриална революция изкуственият интелект ще създава софтуер, айтитата няма да са нужни повече на бизнеса.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Ок. А за комунизма нещо ще кажеш ли? Или за някакво велико умозаключение? Или ще го сотавиш на професиноланият загубен TPOЛ, дето се пише гост?
106
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А как му викате сега бе омбре? И между другото, досега едно българско решение не съм видел ,програмисте. Хаха нищо де, има хора, които вършат реална работа от вашия сектор и са ми в полза.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Не знам. Аз съм си на запад и моите се увличават. Впрочем, акто заговорихме за КИтай и Русия, ти знаеш ли, че имам роднини и приятели там. Братчедчето на 26, па кърти по 600-700 000 лева на година вече.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мене АйОТи повече ме кефи от бигдата!
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосTForex trader ми се видиш нещо.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доходите се увеличават само в Китай и Русия, на запад напротив - последните 30 години доходите падат, а цената на образовението, здравеопазването, храната расте главоломно. Пък вие си въвеждайте ако искате и мода изобщо да не се работи, впрочем никой не ви кара да работите.
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДядо, "big data" соряхме да му викаме още 2016-а. Нямаш никаква представа за какво говори""ножицата между бедни и богати ще става все по сатанинска"Олел.. психопат. Станнински ножици ... Регулирай се сам.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демоде са за безделниците с измислени длъжности и длъжностички. За нормалните работещи хора не са демоде, въпреки че много им се иска да е обратното.
99
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Като потребител използвам самоорганизиращи се карти и мултивариационен анализ и работя с big data. Така че, все пак имам някаква представа за какво говоря. Ако не бъдат въведени стриктни регулации и в потреблението и в работните норми и разпределение на ресурсите, ножицата между бедни и богати ще става все по сатанинска. Подобно на щатите. А богатите биват част най вече от най долното простолюдие - търговците.