Баба и дядо ушиха народна носия на едногодишната си внучка

Тоалетът на малката Бояна е завършен от кожени цървули
3 мар 2021 12:11, Ния Христова
12
 
В навечерието на 3 март баба и дядо ушиха фолклорна носия за едногодишната си внучка. Седмица преди Националния празник Боянка дарява на своята внучка най-ценното, което може да й предаде – първия урок по родолюбие. 
 
"Поводът за тази носия е 3 март. Понеже тя е родена на 1 март съчетах двата празника и изработих тази носия", разказва Боянка пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя съвсем сама ушива носията и то за два дни в дома си в Плевен. 
 
"Носията е от северняшкия край, понеже ние сме северняци. Изработила съм я от памучни материали. Зашила съм на нея лоторки и много ръчно изработена прежда", казва още бабата на момиченцето.
 
На 130 км от Плевен, в северняшка носия, но с южняшка усмивка, ни посреща и малката Бояна. 
 
"Всичко започва от семейството и ние като родители трябва да даваме пример на по-малките да се гордеят с корените си и да познават историята си, миналото си, да бъдат със самочувствие затова, че са родени тук и че са българи", коментира майката на малката Бояна.
 
Пример дава и дядото на Бояна, който с вълнение изработва последния детайл от празничния костюм на детето. 
 
"Аз направих едни цървулки, тъй като с носията момичето трябва да обуе цървулки. Такава е нашата традиция - северняшката, плевенската", споделя той.
 
Току-що навършила годинка и все още непроговорила, Бояна разказва за българското през дедите си. Тяхната надежда е, че когато порасне, ще носи историята в сърцето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Ще се върна ! преди 3 години
Браво, браво, браво ! Аз в Германия отвреме навреме също обличам Българска народна носия от Тракия (родът ми е тракийски). Дъщеря ми, зетът-германец и двете им деца носят с радост мартеници, играят български хора и ръченици. Зетът ни завижда на нас българите, че сме патриоти и ценим традициите си. В Германия отдавна промиват мозъците с мулти-култи, противогерманска идеология, която за жалост е доста разпространена сред по-младите. Ние всички се подготвяме да се местим в България, тук няма бъдеще
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще пуснат ли бебешки памперси с надпис БКП на тях?
9
2
 
5
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Аман от плюещи мрънкала - визирам коментарите. Честит празник на всички! Особено на семейството на малката Бояна! Какво красиво име!
8
6
 
1
 
! Отговори
Камен Загоров преди 3 години
Да, вярно е такава "народна носия" всеки може да си ушие. Лошото е че няма нищо общо с носията, особено със северняшката.. :( Лошото е че хората си мислят че като пришият на ризата някакви готови ширити по шаренки и носят вече носия..
7
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 3 години
Жена ми също си уши народна носия.Намерила тази на баба ми и по нея си уши за нея.Даже и носи на баба наниза с златни пендари Тя (жена ми е от Югоизточна Азия) я водя на един селски събор там имам вила та играе хоро . Нали е българка.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, не всеки може да направи народна носия и който не може и си е злобар по душа, сега злобее.
5
4
 
2
 
! Отговори
фигурант преди 3 години
Друго си е да гледаш прецедента по потник.
4
6
 
2
 
! Отговори
У преди 3 години
Става ми едно патриотично така. Какви баба и дядо герои направо.какъв е тоя зор да се покажете по телевизията- горди ли ставате, нещо смислено ли ни давате. Пълна позьорщина.
3
3
 
2
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Да много важно. Единствените са в България пфффффф
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете го детето, най-удобно е с памперса и гащеризон. Какви църв-ули, какви канапи? Нали може да изгризе тези канапи и да се задави. Има родолюбци и без цър-вули
1
5
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 години
А стига глупости...