Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!

Ваксинацията продължава, колко дози ще получим през март?
Обновена: 4 мар 2021 11:24 | 4 мар 2021 11:23, Веселина Йорданова
343
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да обяви, че е дала начало на първоначалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник".

Още по темата
Към момента не се знае колко ще продължи тази оценка, но сме в пълна готовност да бъде направено необходимото, след получаване на разрешение за употреба, ваксината да бъде прилагана и у нас, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на редовния брифинг на МЗ.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя Янсен. Ако становището следващата седмица е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Доставките й се очаква да започнат от април.

ЕМА е публикувала указания към производители в бъдещите изпитвания да оценяват ефикасността на препаратите спрямо новите варианти на коронавируса, обясни Кирилов.

По-рано днес на брифинга стана ясно, че покачването на заболеваемостта у нас се дължи на разпространение на британския вариант на вируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че очакваме и южноафрикански щам, а идват и неприятни новини за нигерийски.

Министерството на здравеопазването ще пусне за разпространение клип, с който да се опита да мотивира българите да се ваксинират, оябви здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче очерта като успех на правителството и Щаба това, че тенденцията се е обърнала и има повече желаещи за ваксина.

Постигнахме завидни резултати с много по-меки мерки, подчерта Ангелов. По думите му въпросът е защо случаите нарастват въпреки строгите мерки в много други държави. Според него отговорът е в това, че хората по света се връщат към нормалния си начин на живот независимо от ограниченията.

Ваксинираните към момента у нас са над 248 000 души, а с втора доза 41 хил. Около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. През март очакваме общо 105 300 дози от ваксината на Пфайзер, 85 200 от Модерна, а от оксфордската към момента са потвърдени доставки на около 105 хил. дози на два пъти до 11 март.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той апелира личните лекари да получат повече ваксини.

Големите болници ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за това е до 10 март, съобщи директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери Балтов, но призова датите да се спазват или тези, които не могат да ги спазят, да уведомяват за това.

Здравният министър е категоричен, че не е имало забрана на тържествата на 3 март, а препоръка те да се провеждат на открито. Когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам хората кое ги отвращава в политиката, каза Ангелов в отговор на думите на президента Румен Радев, че властта се е опитала да постави националната памет под карантина.

Министърът призова кампанията за изборите да се води повече от дистанция или на открито, при спазване на мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мине не мине време и вземете че изберете БСП на власт и ни върнат в първи клас, кой ви е виновен че не помните и не мислите.
165
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на Руската окупация България беше сред 30те най-развити икономики в света, при американското васалство икономиката е нула и България е бедна като бедстваща африканска страна, дори бежанците я заобикалят.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоНе само че САЩ избиваха с цивилно население без причина, но васалите за благодарност построиха паметник на американските пилоти убийци които избиваха с бомби български деца.
163
7
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До Калеко АлекоПроблема е в овчето българско племе като тебе дето не може да мисли.На САЩ и Великобритания сме обявили война (с всичкото си малоумие) - бомбардират ни.Били сме на страната на фашистите - СССР ни окупира.
162
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
За 30 години американско васалство 2 милиона българи измряха от мизерия, болести и лош живот, други два милиона мият улиците на запад за мизерно заплащане защото в България няма работа, 80% от населението живее в бедност, България е първа по смъртност в света.
161
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова и Радев да си бият руския бълвоч публично, нали са големи фенове.
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ бонбардираха цивилни граждани, а не военни обекти. Избиването на цивилни граждани по време на война се нарича геноцид и според Женевската конвенция се класифицира като военно престъпление - САЩ са военнопрестъпници.
159
3
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен..Така е САЩ бомбардираха София по време на ВСВ, защото България официално беше на страната на Германия, въпреки че не изпрати войници на източния фронт и беше от малкото европейски страни които не посттрадха сериозно от войнта..Та при американските бомбардировки загинаха около 2000 български граждани, а при съвеЦката окупация започна най-големият геноцид над българи през 20 век, което костваше живота на десетки хиляди, а стотици хиляди бяха прокудени и заточени в лагерите на смъртта
158
2
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
"оценка на документацията на руската ваксина "Спутник"? Тази оценка ще продължи колкото е нужно, т.е. до тогава, докогато вече няма да има нужда от нея.А Унгария си я одобри сама, и Словения също.
157
0
 
4
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 171Аз нямам нужда да се хваля с познати, за разлика от теб. Имам достатъчно постижения с които да се гордея. И за твое сведение спорта е единственото място, където не могат да ти издадат диплома или да ти дадат медал, заради това, че си послушен. Затова спортистите са свободни хора, защото не е нужно да слушкаме шефа, за да ни командироват по света. Ние спортистите сме виждали доста свят повярвай! Селфи на Запад си е друго нали хаха
156
0
 
3
 
! Отговори
Алооу преди 3 години
Администратора, вземете мерки и помогнете бе хора. Анонимен с No175 във форума е психически болен и има нужда от медицинска намеса. Моля ви помогнете,защото индивидът започва да става опасен.
155
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗащоНе Русия, а САЩ бомбардираха София и избиха с бомби без причина няколко хиляди цивилни невъоръжени българи.
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европейски ценностиЗа "руски ценности" никъде не се говори, защото там всички са психично болни.В центъра на Москва лежи мумифициран сифилистик и шефа на страната ходи да му се кланя.Това ако не е психично заболяване ....
153
4
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Споко другаре и товарищи, руската ваксина ще я разрешат на върба в петък, а желаещите да я ползват могат набързо да си спретнат една прогулка до Ленинград и маскава, с посещение на Ермитажа, Мавзолея на ленин и Красный площадь, след което могат да се ваксинират с водка и сельодка, както повелява традицията в Раша, ако се окаже че водката е дефицитна стока, могат да я заменят и с бояришник, който е най-сигурната ваксина с/у Ковид-19, защото убива на 100% и вируса и гостоприемника му ... !!!
152
4
 
9
 
! Отговори
Европейски ценности преди 3 години
Според статистиката в САЩ броят на душевно болните и самоубийствата сред хомосексуалистите и LGTB обществата е неколкократно по-висок. Защо нищо не се говори как хомосексуализмът и новите ценности убиват млади хора не само духовно, но и физически? Дори в САЩ само 5-6% от населението се идентифицира с тези извращенци, но това се представя като масова култура и масово движение. Защо няма анти-реклами срещу хомосексуализма както срещу пушенето!
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мене ДжейДжей по ме кефи от Спутник-5. Аз ще чакам ЕС да сертифицира ДжейДжей и ще си ударя една бoцка ДжейДжей да се завърна към нормалния живот със имунизационния сертификат.
150
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпортисткаТия размишления явно не са за спортисти, щом си задаваш такива въпроси. Чакай си там ваксината Спутник и не се притеснявай за другите.
149
1
 
7
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
Не мога да разбера какъв е този спор относно ваксините. Не е ли по-добре да има достатъчно от всички и всеки да се ваксинира според желанието си или препоръка на лекар. Браво на всички нас, които имаме познати с добро образование и професии, но тези хора са българи. Нека се гордеем с това. Защо трябва вечно да сме прикрепени към някой дали ЕС или Русия. Защо вечно някой решава вместо нас, дори и сега при пандемия с какво ще се ваксинираме. И затова отново сме на последно място по ваксиниране.
148
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БеднякРусофоб е термин, който само болните от червената проказа русофили използват.Иначе нормалния начин за характеризирането на хората, които не искат да имат нищо общо с Русия е просто "нормални". НИКОЙ, които има малко опит в тоя живот, не иска да има нищо общо с нищо руско. На твоите приятели, които не са ходили в Русия само мога да им препоръчам да отидат. Ще се ужасят от нещата, които ще видят. Аз съм ходил много пъти (за съжаление).
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се изготвят списъци на Позитано за желаещите да се ваксинират със Спутник.