Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 158 Ами точно така, вирус няма, освен според някакви математици и щабове. Огледай се малко около себе си и виж колко са болните и умиращите.. май николко а?
153
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остана ли някой да вярва на тези глупости? Сериозно питам.
152
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Разбрах какво е казал математика Витанов, но лично мен ме интересува мнението на електротехника Гошо!
151
3
 
8
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Витанов си мисли че разбира от медицина само защото е доктор на науките.
150
2
 
15
 
! Отговори
Математик Витанов преди 3 години
Количествените натрупвания водят до качествени изменения, което съпоставено с правилото синус по косинус на квадрат умножено по числото Пи води до единствения верен извод че рано или късно ще пипне Ковид, независимо дали си носиш маската над носа, под носа или в задния джоб.
149
7
 
11
 
! Отговори
Ттом преди 3 години
Още един родоотстъпник изказа мнение! Забравихте хипократовата клетва! Срещу собствения си народ вървите! Окопчали сте хората с тия тиранични намордници и не ни пускате. Не можем да дишаме ей изродчетаа! Не можем да дишамеее! Кои сте вие да репресирате хората по този начин! Но българите сме дебелокож народ и ще си върнем свободата обратно! Няма да ни пречупите
148
5
 
5
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не знам защо и какво се надяват да направят,можеби искат по-бързо да приключи всичко. Но при 6000 на ден е много опасно.
147
1
 
9
 
! Отговори
Но преди 3 години
От другата седмица ще имаме по 6000 положителни на ден.
146
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витанов, ако плюеш още жаби ще онемееш!
145
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете партии...............и ГЕРБ и БСП са прозиводни на БКП...................но ГЕРБ-аджиите са по-крадливи и по- некадърни!!!
144
8
 
18
 
! Отговори
До Психотерапевт преди 3 години
Колкото по-бързо ГЕРБ изтекат в канализацията на историята............толкова по-добре за България!!!
143
14
 
10
 
! Отговори
Психотерапевт преди 3 години
Споко, другаре ! Работата е опечена - комунистите газ ще пикаят на 4 -и април ! Всички клубове на БСП са снабдени с легени , в които да събират сълзи и сополи ! Борисов обеща да ликвидира БСП и вече сме близо до изпълнение на обещанието!!! Идва краят на тази ненавистна партия -БСП !
142
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемията трудно може да се опише с математически модели..................за да има адекватен математически модел, трябва да се знаят всички начални и гранични условия..................а те са неизвестни.............тоя професор математик се излага тотално.................но така са всички в НОЩ!!!
141
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко ще се мре. с подпис на борисоф
140
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При такова некадърно управление като това на мутрите, епидемията ще се разраства. Мутрите идея си нямат какво да правят и вече мина една година, а те освен да крадат други така и не правят.
139
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След толкова тъъъъъъппппппанари, които плямпат дивотии, просто напук ще ида да гласувам за ГЕРБ.Особено след простотиите на кака Кypи и шашавите й *** тук.А ако аз трябва да решавам - искам пълна (поне 10 годишна) забрана за всички партии!
138
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали нямаше вирус и всичко беше далавера и измама?Да не измряхте бе, застъпниците на Мангъра? Или се ваксинирате с връзки?
137
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои ще изгърмят на 04.04.заради неадекватното си поведение и калпавите мерки.А и за много други неща.
136
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересното е че,с повишаване броя на ваксинираните се увеличава и броя на заразените.Явно има някаква зависимост.Щом и математици се включиха активно в мероприятието работата ни е спукана!
135
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
правителството води политика на геноцид към собствения си народ и го държи в страх и подчинение, за да може безпроблемно да продължава да краде стотици милиони