Кунчев: Строгите мерки ще траят поне две седмици

Затварят и търговски обекти, които не са в мола
17 мар 2021 19:45, Петя Славова
190
Кунчев: Строгите мерки ще траят поне две седмици
Снимка: БГНЕС

В третата вълна на коронавируса сме, болниците са препълнени, а каква ще е реакцията на държавата, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. "Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев внася предложение за по-строги мерки", заяви той.

Още по темата

По негови прогнози, става въпрос за 2 седмици, но мерките могат да продължат и по-дълго. Говори се за затваряне на всички училища, ясли, детски градини, всякакъв вид заведения, търговски обекти над 500 кв м, не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. "Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна", категоричен бе епидемиологът.

Той коментира и случаят с ваксината и шансът тя да е причинила смъртните случаи у нас. Според Кунчев, подобен шанс е твърде малък, но със случаят се занимават експерти, които ще дадат своето заключение дали има причинно -следствена връзка.

Една ваксина трябва да отговаря на две неща- безопасност и ефикасност, обясни специалистът и заяви, че към 15 април трябва да пристигнат у нас първите количества от ваксината на Янсен. Тя е еднодозова, което много улеснява процеса на ваксинация. За април потвърдените количества ваксини са над 580 хиляди дози.

Ангел Кунчев бе категоричен, че са се увеличили и случаите на деца настанени в COVID отдеделния. По думите му, за щастие не го карат много тежко, макар че тези, които са приети, са приети, защото се налага да са под лекарско наблюдение. Няма крайни фази още от вратата да се налага да минават на кислород и да бъдат включвани на интензивно лечение. Дай Боже, да остане така. Групата на бременните жени също ме притеснява, имаше вече няколко фатални случаи.",  обясни медикът.

Според него е нормално преболедувалите или ваксинираните да минават по-лесно през границите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Този се шегува - какви ти два седмици, и две месеца не ни оправят. С този темп на ваксинации ни трябват точно 2 години. Че ако и Астрата влиза в сметката, с нейната ефективност от 60% отидоха и три години за 6-те милиона дето останахме тук.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чоко"Пуснете вируса да се завърти и ще изчезне от самосебе си."В историята няма вирус, заразил толкова много хора, който да е изченал от самосебе си. За "пускането на вируса да се завърти" няма какво да говорим - в края на миналата година се видя ефекта от пускане и ако нямаше мерки, още доста хора щяха да умрат на стълбите на болниците или чакайки линйека.
168
0
 
1
 
! Отговори
Mira преди 3 години
До хахаКато мислиш толкова защо питаш или даваш акъл.Давай докато имаш,че така като чета вече е към края си. Феновете му са като него или по-точно като теб.Давайте!!!!
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 152"Напротив, и президента на Танзания призна най-накрая, че има проблем с вируса в страната."Той не умря ли вчера? Или казваш - косвено е признал :D
166
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До МираМислете бе хора , тея глави са за мислене , не за да повтаряте като папагали каквото чуете !! кой не излиза? магазините са пълни , молове , заведения , паркове .. кой е наплашен ?? Електората на партията столетница? след ядрен апокалипсис пак ще отидат да пуснат гласа си !! И не забравяйте нещо друго .. Боко си има своите фенове и те ен са малко ...
165
0
 
4
 
! Отговори
циник преди 3 години
Що ли ми напомня на изказването на Медведев в Русия? Пари няма, но вие се дръжте!
164
2
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Вируса е в тотално настъпление в момента. Вчера с жена ми решихме да прослушаме наши семейни приятели , как са? Ами 2/3 от тях бяха болни в момента, целите семейства. Другите не бяха болни но за сметка на това го бяха изкарали през миналата година. Така, че Мангъров беше прав. Пуснете вируса да се завърти и ще изчезне от самосебе си. Това затваряне и отлагане не води ди нищо. Само продължава агонията. Така или иначе ваксини няма а докато дойдат всички ще са преболедували.
163
1
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Според мен всеки на който предстои да се ваксинира, трябва да има отрицателен PCRтест и в денят в който е ясно, че не е с covid да се ваксинира веднага. Почти всички случаи на смърт или свръх тежко състояние след ваксинация са на хора, които са били безсимптомни с covid към момента на ваксинацията ...поне така чета в чуждестранни медии. Така че да не подхождаме към ваксинацията, като към юруш на бананите
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирай се и ще разбереш ...
161
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми се ще, някой от коментиращите нека ми обясни, защо заради изборите ще надуват бройките и ще искат по-строги мерки? С какво това ще ви попречи да гласувате. Обяснете, моля
160
11
 
2
 
! Отговори
до 152 преди 3 години
Напротив, и президента на Танзания призна най-накрая, че има проблем с вируса в страната. Не говори глупости. И президентът на Занзибар почина от коронавирус. Какви са тия простотии за Бил Гейтс и СЗО, които ръсиш
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един.Много точно изказване ... :)
158
3
 
12
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Кунчев, знаеш ли къде да те стиснат, а...?
157
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се... Едно е сигурно .. Тия ваксини ще ни изчистят от привърженици на ГЕРБ ... За тия 2 седмици, искам цялата т.нар. "Държавна администрация" да бъде ваксинирана ... За по-сигурно ... Избори идват ... :)
156
6
 
25
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 години
Средната класа искат да ни смачкат защото сме независими и никой не може да ни командва. Не сме нито програмисти робуващи на големите корпорации, нито работници в некой цех, шофьори, фризьори и т.н. Ние не работим за никой, а сами създаваме работни места. Искат да ни премахнат защото сме неудобни на евреите.
155
7
 
12
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
В Швеция искат Кунчев да отиде там за да ги оправи!Че не им дошло до акъла нито да затварят каквото и да било, нито да носят маски.Цяла година!
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поне 2 седмици а може и 2 месеца ...за сезона демек коби може да си продължи години докато не пропадне света ааа новото н0рмално явно
153
2
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Навремето римският поет Хораций описал човешката глупост със следната сентенция: - Напънала се Планината и родила мишка. Че и НОЩ с техните напъни...
152
3
 
9
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Много, много пари дадохте за тез ваксини. Сега били безопасни. Ама нали един път стомна за вода, втори път стомна за вода, трети...опа обърках се тука не става въпрос за стомни а за хора. Колко хора трябва да умрат заради алчните, кръволоци.
151
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, точно преди година, имахме 10 заразени и въведохте мерки. Маски, дистанция, дезинфектанти, затворихте цялата държава. Мерки.... Година след мерките ви - 5000 на ден.Носете маски - хората 1 година са с намордници и заболеваемоста се увеличи Х 500. Е***ти мерките тогава, брат.... Ся ко *** ми ша затвориш и ко ша затягаш? То няма ко, то не остана ко да затваряш или да затягаш мерки. Мерки вика..... ти да видиш......