Работещите в затворени бизнеси със 75% от дохода до края на юни

Правителството удължи действието на мерки за подкрепа
40
Работещите в затворени бизнеси със 75% от дохода до края на юни
Снимка: БГНЕС

Работещите във временно затворените с акт на държавен орган заради COVID-19 икономически дейности ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход до края на юни 2021 г. Това реши правителството с одобряването на промени в ПМС № 325, в което се регламентират редът и условията за изплащането на този вид финансова подкрепа.

Компенсациите ще се изплащат за не повече от 60 дни в рамките на 2020 родина и за не повече от 90 дни в рамките на 2021 година, в които наетите лица са ползвали неплатен отпуск заради наложени ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети, с акт на държавен орган.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и реда за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

С друго решение се предвижда удължаване на срока за изплащане на средствата за запазване на заетостта на работници и служители до 31 май 2021г.

Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

И през допълнителния период на прилагане на мярката размерът на подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020г.

След промяната на Постановлението за изплащане на средства ще могат да кандидатстват работодатели, доказали спад на приходите от продажби през месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на сто спрямо усреднените приходи за 2019 г.

До 15 април 2021г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 януари до 31 март 2021г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт. Постановлението влиза в сила от 1 април 2021г.

Срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците и служителите и самоосигуряващите се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“ се удължава до 31 май 2021 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", в, рамките на настоящия бюджет на мярката в размер на 80 млн лв. Компенсации ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар.


40
Още по темата: пандемияПодпомагане
Още от Общество
Омбудсманът: Върнете платените суми за сгрешени е-винетки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз лично няма да гласувам за доц.Мангъров и АБВ.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мангъров и АБВ ще гласувам аз лично!!
36
1
 
10
 
! Отговори
... преди 4 седмици
Стига сте лъгали за малкия и средния бизнес няма нищо
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не реват а да се регистрират на борсата и през това време да си потърсят нова работа.На времето когато тези същите заграбиха заводите и уволниха хората да не е помагал някой?!Не разчитайте на мерките защото те са създадени за да се откраднат едни пари.
34
5
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
идва времето на тоталното потъване на и без друго анемичната българска икономика, скоро нагледно ще ви стане ясна народната мъдрост, който не работи не трябва да яде - като валутният борд падне и 1 лев стане 10 000 лева!
33
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
До Анонимен .....09.09.1944г.наближава.....

Хахахахааааааа, наближава, ама кога си видиш ГЗ без огледало :))))))))))))))))))))))))
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първо, тия пари КОЙ ще ги плаща? Щото няма да са от чекмеджето, ако се сещате.
Второ, моят бизнес е ощетен не пряко, а косвено, как точно ще бъда компенсиран?
И трето, дори да бъда компенсиран, това не ме кефи. Захванал съм се да работя и да получавам възнаграждение за свършена работа, а не да получавам мижави подаяния, за да клеча вкъщи.
Да ви с.е.р.а.м. и на мерките
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който и да управлява 09.09.1944г.наближава.
Може след 2 или 12 години да дойде но ще дойде.
Тогава незнам кой ще плаща сметката.
Костовци ли ,станишевци ли или Винету ще опере пешкира.
30
5
 
12
 
! Отговори
стига ревахте преди 4 седмици
барманчета и сервитьори, аман вече и този алибегов и той голямо мрънкане прави. ДДС ви намалиха, счупихте я тая сива икономика, заплати в пликове, все на далавера не може да е..
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За 90 календарни или работни дни става на въпрос?
28
0
 
19
 
! Отговори
Бивш готвач преди 4 седмици
В целият ресторантски бизнес хотели,кръчми,кафета осигуряват на минималният размер.Никой няма да се върне след поредното затваряне да им работи за без пари по 12,13 часа на пишман баровците.Две трети няма повече никога да отворят.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Герберастките мафиот-бизнесмени пак ще направят пеликански гуши.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По концесиите ще ги познаете. Свързан със ”Суджукгейт” взе плаж ”Каварна” за 15 г.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Източиха я тази държава, абе Бойко нас хитрите програмисти като ни заменят с изкуствен интелект така ли ще ни плащаш пак бре?
24
1
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 4 седмици
Домусчиев харесва това.За другите-спасявайте се както можете :)
23
2
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 4 седмици
До хитри програмисти 7
Същото ли е като за един филм всеки път да си купуваш билетче?
А музикантите - за една песен и на всеки продаден албум?
Абе ти наясно ли си какво е интелектуална собственост и ноу-хау? Ще си плащат като попове, за това работим.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 10 До 6

Ами защото много се съгласяте и за това си позволяват такива работи. След време пък ще излезете на протести, че пенсиите ви малки. Еми от къде да дойтет тези пари ? Пак ще искате с тези които са внасяли по равно да се дели баницата. Не става !
21
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Aу разни барманчета, сервитьори и камериерки пак са недоволни, е какво искат
2000лв месечно помощи?
Ама се правиха на най-хитри-минимална заплата, минимални данъци а другото
на ръка плюс бакшиши, тогава не ревахте а? Другите си плащаха данъци и осигуровки в пълен размер, ама за вас те бяха глупаци, вие ги прецаквахте щото сте по-умни.
Е що рИветете сега?
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сметки без кръчмаря! Народа ще изтрита бойко на 4-ти, и мерките му отиват в канала, сигурно е!
19
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
До Д-р ОхБооли
Дават им 600лв. да си стоят вкъщи. 75% от 800лв. е осиг. праг.