Д-р Кацаров: Мерките само ще забавят вируса

Близо сме до колективния имунитет, но чрез преболедуване
19 мар 2021 10:13, Петя Славова
39

Увеличава се броят на заразените с Ковид-19 у нас. От понеделник в страната влиза 10-дневен локдаун. На този фон ЕМА установи безопасността на ваксината на AstraZeneca и масовата имунизация продължава.

"Налагането на мерките закъсня. Трябваше да бъдат приложени по-рано. Можеше да се спестят много хоспитализации и смъртни случаи", заяви председателят на УС на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в ефира на "България сутрин".

По думите му разпространението на вируса не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди. Смисълът на такъв тип мерки, според него, е само да се забави разпространението, докато се приложи ваксинацията.

Още по темата

"Липсата на ваксини означава, че тези мерки ще продължат дълго време.  Аз преболедувах и затова не съм се ваксинирал", заяви д-р Кацаров.

Той смята, че спирането на AstraZeneca е било политически акт.

"Това не се направи на законови основания и медицински факти. ЕМА и преди са правили същите изследвания за ефективността и страничните ефекти и нямаше доказателства за вредата ѝ", каза председателят на УС на ЦЗПЗ пред Bulgaria ON AIR.

Кацаров смята още, че високата смъртност у нас е резултат от състоянието на здравната система и лошо управление на кризата.

"Трябва да се започне ваксинирането от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания - те са над 2 млн. души. Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят", добави той.

Експертът допълни, че броят на заразените нараства, въпреки задължителното носене на маски, и изрази съмнения относно ефективността на тази мярка.

"По наши изчисления поне 3 млн. души са се срещали с вируса. Ние сме близо до колективния имунитет, но не чрез имунизация, а чрез преболедуване. Изчисляваме това според броя на починалите", каза още д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от началото това беше идеята на мерките.Каквито и мерки да се вземат един човек рано или късно се заразява освен ако не живее напълно изолирано в планината.
9
3
 
12
 
! Отговори
ДО 7 преди 3 години
Ясно ти го е написал,не се ваксинира защото го е изкарал,андъстент?
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на генерал Борисов наричан още способния. Нетрадиционните му мерки за борба с кашлицата, щели да включват пакет от мерки. Една от тях е че всяко трето погребение на роднини до пето коляно, ще е безплатно. Парите са осигурени по европейска програма. Трябва само да ги усвои. Хвала на такива способни държавници, раждащи се веднъж на всеки един милиард години.
7
3
 
21
 
! Отговори
ананимен преди 3 години
Маските не били ефективни. И сега да не си помислите, че може да ви разрешат ,да не ги носите-нее, приготвяйте си противогазите..
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо бе докторе не се ваксинира, нали уж трабвало и преболедувалите да се ваксинират или тази лъжа важи само за експерименталните животни?
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми добре. Преболедувахме го и другите ще го преболедуват.Гадното е, че след 9-10 месеца ще ни насилят да се ваксинираме все пак, щем-нещем!
4
14
 
5
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Какво разбира пък тоя бе?
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близо сме до колективния имунитет, амо по геологичната скала.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е човекът, ама сега ще оклепят като доц. Мангъров. НОШТниците няма да се съобразят с разума.
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не вярва на мерките и на ваксините докторе.Изложихте се всичките специалисти и експерти.