Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Тръмп ваксинира ли се? Разболя се и за 3 дни го излекуваха? Как така за едни може, за други не може? Че интубирания, че ваксини насила, че 1000 усложнения и накрая починал от съсирване на кръвта след ваксиниране...?!? С Еди коя си...ваксина? Нещо мирише отдалече цялата схема.
93
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ти искам ваксините, не искам да ти спазвам и мерките!!! Остави ме намира и ме оставете да си ходя на работа! Не мога да използвам служебния транспорт, който ми е осигурен, защото вътре има някакви бабички, които хленчат и се оплакват! Не ти искам ваксините и мерките, не заради друго, а защото нарушавате законите без да имате накакви последици и наказания за това!
92
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вируси има и винаги ще има, а епидемия, че има изкуствена, това вече го знаят и децата
91
2
 
24
 
! Отговори
Гърлото ме дразни преди 3 години
Изкарайте си настинката или там грипа, спокойно. Кой ви кара да се тествате и да умирате от паника?
90
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли да спрете този геноцид с отровни ваксини? Хората разбраха, че искате масово да ги отровите и затова не се ваксинират. Ще увиснете на въжето, всичките менгелета и фашистки тикви, които извършват този геноцид. Внимавайте как искате да умрете, обесването е много мъчителна смърт, ще ритате с крака, ритате, ритате.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и гяволи, които симулират, после ще им направят един фалшив тест за антитела и хем ще отърват ваксинацията, хем ще имат тапия за пътуване. За толкова години житейски опит се убедих, че някои хора са готови да ручат жабета, само за да бъдат тарикати в собствените си очи.
88
4
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Поредният ковид натегач.Малко късничко се е сетил да целува отиващи си министерски и щабни ***, но явно едва сега се е добрал до тях. Напливът е огромен. Много хора пораснаха в кариерата по този начин.
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70 Kaк да не намалява броят на случаите В пика са имали 774 000 заболели за 14 дни в средата на януари Сега за последните 2 седмици имат 72 000 Както и да го гледаме са 10 пъти по-малко случаите
86
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Д-р Станишев го казва, правете на обратно. Помните ли още какво беше когато пак един с име Станишев управшаваше държавата?
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Станишев хахахахаххаха тва е достатъчно на себе си ли да вярвам или на Д-р Станишев хахаххахахаххааххахахаха
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От фамилията на този доктор да разбирам че ни лъже!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, тук сте останали трима човека бе. Айде лягайте си, хората не се интересуват от вируси и пандемии.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 81 и от болести пропусна всичко друго е така както си го написал.
81
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпление е да ги лишаваш от основни конституционални права като правото на свободно изразяване, на движение, на информиран избор и т.н. Дайте гласност на починалите след ваксини - пълно е с постове в интернет-а. Интересно ми е дали Татяна Лолова си е поставяла ваксина срещу Ковид наскоро?
80
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Ще коства на животите на глупаците, ама с тях винаги си е така...
79
1
 
0
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 89Няма ли теми за Тръмп?
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интубиран е човек, поставен в изкуствена кома и с тръба в гърлото и трахеята, на апаратна вентилация. Такива са максимум 40-50 човека от цялата 4-цифрена бройка. Нека да са 100. Другите са с канюла в носа - една тънка тръбичка, която им обогатява въздуха с кислород - това може и вкъщи с концентратор или направо от бутилка. Огромното болшинство са такива, които ги е шубе и са намерили връзки да лежат в болница под наблюдение.
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Леша"Грипа има симптоми. Ковида е стелт вирус"Ей го и тоя? За една цяла година не можа да разбере. Айде да прочетеш как работи PCR псевдотеста, как се манипулират резултатите, и какво е казал създателят на PCR относно използването му като тест? И какво означава това за "асимптоматичната" легенда.
76
0
 
0
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 85Не общувай с този. Той не е нормален.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Как да не намалява? Намалява и то с много добър темп - активните болни са наполовина за 1 седмица време - хората си отвориха всичко имат маски само в мола и големите магазини. Не говори неистини наизуст - мръдни си мързеливия мозък и влез прочети различни източници. Да мислиш няма да те карам - виждам че ти е трудно.