Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не стана ясно защо хората трябва да се ваксинират, след като "ваксините" не предпазват от "заразяване, нито пък спират предаването на "заразата", както каза вчера нежният министър.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс------А защо мълча цяла година, когато колегите ти размахват такива случаи като плашило? Защо не излезе да кажеш, че 99% от умрелите са такива случаи - С ковид, а не ОТ ковид?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 55Е, то това се знае, че ще е така от години.
51
0
 
10
 
! Отговори
ГРОБ ШОП преди 3 години
Специална оферта до края на 3-тата вълна!Поръчай черен чувал от централа на ГЕРБ в твоят град и получаваш напълно безплатно втори черен чувал!От всички участвали в промоцията ще изтеглим и голямата награда - ролка с чували!
50
7
 
3
 
! Отговори
do 53 преди 3 години
До Анонименотговарям заради такива като тебе които си мисляд че ковида е грип
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да не излезе, че жертвите на ваксините са повече от жертвите на вируса?
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо докторите повече от година не могат да се справят с един грип, и става все по-зле колкото повече мерки и колкото повече хора се ваксинират, толкова повече нови щамове и повече заразени?
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Не ща да те плаша, ама след 20 дни ще си с корона.
46
2
 
11
 
! Отговори
МОЛЯ? преди 3 години
"Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена"???ПРОДАЖНИК,А дори първата фаза дали е "напълно завършена"? Понеже третата фаза следва да завърши на 31 януари 2023г? Не го ли знаеше, "докторче"? Или го спести и лъжеш нагло? Все е долно и срамно!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Няма как пациент да бъде интубиран в домашни условия . Освен ако си няма домашна клиника с необходимата апаратура, лекари и сестри Има кислородни апарати , които се използват при най-различни заболявания , ама при тях човекът си е в съзнание Става дума за различни състояния и съвсем различна апаратура
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев всичките му думи са лъжа, времената го доказват!!!
43
2
 
5
 
! Отговори
Жириновски преди 3 години
А ваксърите ща са безсимптомни приносители на SARS *. Поне, който оцелеят от тях. Сефте виждам хората да се горят заради вирус, последно съм чувал за чумата, че така се прави. Вие вирус го наричате ..но това си е патоген който се разнася по въздушно капков път и пресича океани за дни... Няма начин производителят да няма антидот, и той едва ли е във ваксина :))
42
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Всеки ден вменяване на вина. Много болни, народа е виновен. Не спазване на мерки, народа е виновен. Бойко не си върши работата, народа е виновен хахах
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отричането на "златния милиард" и световната конспирация срещу здравето и човечеството вече ни коства животи, работни места и разбити съдби.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания".Това не го оспорва никой.Но...ако тези хора не се бяха заразили с корона вирус щяха да живеят още години.В това е разликата.А голям % от по-възрастните имат придружаващи заболявания.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 34 Всички са в еднаква степен медицински експерти - и Мутафчийски, и който да било друг лекар. Всеки има право да изказва виждане по въпроса. И никой на никого не може да забрани да информира хората по темата.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A защо мерките и ваксините не действат срещу вируса?
37
2
 
3
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Ама нали немаше вирусе?Сеги кфо стана?Да не излезне дека некфи пeдepаce са ни лъгАлЕ?Дeeбa нихната мaмa дeeбa!
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес се ваксинирах с Астра Зенека. В бившата Окръжна в София, без никакво записване и опашки, срещу входа на спешното, има едноетажна сграда в двора.
35
2
 
11
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Притеснитен е процента на лекарите които се продават на фармамафията. Много от тези лекари са обучавани и подготвяни точно за момента с пландемията, те са истинските пландемици.Не е учудващо, че все по- малко хора ходят на лекар. Болниците станаха места където може да те убият за да се запълни процент или просто не си удобен на системата.