Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
станишев дето вкара държавата в три фалита и колапса, да дойде с мен на опашката, и когат дойде реда на някой за ваксина, аз да му избера точно коя и лично аз да му я набия, да видим ще е на тва ли мнение най големия измамник на планетата, който трябва да бъде в затвора а той не е
33
1
 
3
 
! Отговори
глyпaв преди 3 години
До: докторът го казваЕ добре че си ти та ми го обясни. Ама има и по-изостанали от мене които няма да те разберат никак! Викат им зомбита!
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болните от короната трябваше да се лекуват по домовете , трябваше да осигурите поне 20-30 апарата за интубация в резерв за всеки общински център . а сега ги разкарвате с линейки които са ценен ресурс и спомагате за разпространението на вируса . да щеше да ни излезе скъпичко но поне нямаше да умрат толкова лекари и мед.сестри че и шофьори на линейки даже .
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно------- Ето един ярко изявен фашист, мизантроп и антихрист. Къде видя антиваксърско движение бе, драги? Тия дето умират от ваксината ли са престъпници или тези, дето ги е страх да не умрат? Или Борисов, който спря ваксинирането? На тебе трябва да ти отнемат всякакви права, борсук с борсук и да ходиш в кланица да работиш.
30
8
 
4
 
! Отговори
пак казва преди 3 години
както във военно време наказанията на различни престъпления се утежняват така и във времена на пандемия съботиране на всякъ възможно и одобрено от медицинските експерти лечение каквито са и ваксините трябва да бъде утежнено и приравнено в случая на тероризъм срещи населениетоне ми пишете статии и изисквайте властите за заловят антиваксерите и да ги вакрат в затворите, за да не загинат много още хора
29
8
 
9
 
! Отговори
Доказан идиот си преди 3 години
Ако отказвам да се прави медицински експеримент върху мен, с доказано опасни препарати.............нищо друго.
28
2
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Нещо като нищо, нали така?Вие разбрахте ли нещо? Щото аз не."Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията."Е добре де, не го познавам човека лично, не съм го чул лично дали така е казал, но това е безсмислица!!! Има ли някой който смята, че държавата се справя добре? Аз не.С коронавирус или от коронавирус - This is the question! Това е въпросът!Много вирусолози изказаха мнение че е престъпление по време на пандемия да се провежда ваксинация.Правете си изводите!
27
1
 
12
 
! Отговори
докторът го казва преди 3 години
"Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре, посочи той."Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания."
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус".Господин журналист,разбирате ли какво пишете??
25
7
 
3
 
! Отговори
ганЮ е антивакс преди 3 години
но не знае защо!!
24
3
 
11
 
! Отговори
Я гледай ти? преди 3 години
Опаа, какво стана? Ако отказвам да се прави медицински експеримент върху мен, с доказано опасни препарати, които признато и проверено са безсмислени и безполезни срещу китайският сезонен грип, значи съм "престъпник"? Я по леко бе, Станишев? За мен пък е престъпник платена подкупна марионетка, която бълва обиди в името на пропагандиране на препаратите на мегафарма?
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът"-----Че е грешка , грешка е Ама къде да сложат болните , като постепенно всички отделения започват да лекуват само Ковид болни . А дотук се стигна заради акъла на управляващите .
22
4
 
14
 
! Отговори
Станишката преди 3 години
Добър Вечер, Циркаджия!
21
2
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Хората се записват получават ок а като отидат на място, няма ваксини, кой е виновния сега?!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ги разказва този, но ако е на мястото на безработни, съкратени и с утрепан бизнес друго ще обяснява. Иначе в редиците на "смелите борци" всеки го може.
19
8
 
20
 
! Отговори
Ганчовски преди 3 години
Престъпление е да слагаш недоказани препарати за една изключително спорна болест, която в нормалните страни по официални данни има смъртност от 0,5%! При това е и под въпрос дали Рнк препаратите са точнон ваксини. Така, че този лекар като агитира така грубо за тези ваксини и нарича другомислещите престъпници е добре добре да се погледне в огледалото и да види един истински подмазвач, сребролюбец може би и кандидат престъпник
18
2
 
7
 
! Отговори
дневник на 1 уфсъ преди 3 години
ден 382 от началото на Апокалипсиса.Все още никой не е проявил интерес към запаси ми с черни чували.Започвам да си мисля че беше грешка да си продавам бъбрека за да инвестирам в чували.Днес намерих 2стотинки и събрах 3кила картон. Събирам капитал за мащабна инвестиция в разработка на ваксина "Леки" от истинско месо, но по текущи сметки се очаква около 2047 да събера капитала за стартиране на първа фаза на разработката.Записан съм за Астра, но реда ми е през 2043г. и няма да мога да препиша..
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксърите ни теглят към дъното .За тях има специален казан в пъ-къла!
16
20
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
антиваксърите ще ни костват нормалният живот.
15
6
 
9
 
! Отговори
Д-р Сатанишев преди 3 години
Обичам Бойко;)))