Спасителите отново не откриха изчезналия сноубордист в Рила

Той е в неизвестност от неделя
25 мар 2021 23:30, Красимир Ангелов
31

След ден пауза заради лошо време, днес планинските спасители подновиха търсенето на изчезналия в Рила 34-годишен сноубордист. Той е в неизвестност от неделя. Акцията обаче и днес не даде резултат, съобщава Bulgaria ON AIR.

Тази сутрин два екипа планински спасители от Благоевград и София отново се качиха в планината в опит да достигнат до мястото. Спасителите носеха със себе си и реко-скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията беше опасна, а снегът нестабилен.

Още по темата
"С реко-скенер ще търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него - я кант, я телефон, я нещо друго метално, ножче или някакъв термос", сподели по-рано планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат с периметър около 10 декара, който сега спасителите ще трябва да претърсят. Оказва се, че има техника за по-конкретно локализиране, но България не разполага с нея.

Инженер Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма.

"Техниката е съвсем нова. Качена на вертолет има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21 век всеки един човек си носи по 1 или 2 телефона в джоба си", обясни инж. Боновски.

Със затоплянето на времето рискът за спасителите става много висок и следваща издирвателна акция може да има чак след 20 дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 8 месеца
До ГраматиковВремето беше лошо,снеговалежи не знам как са хукнали ски да карат?!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Планината е за животните и птиците, на хората мястото им е на масата да си пият ракията !
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв е смисъла да харчат ресурси за търсене на тяло? Жив вече няма как да го намерят. Каквото е търсил - намерил! Лятото като се затопли ще се покаже.
25
1
 
2
 
! Отговори
СРАМ преди 8 месеца
България е единствената държава в ЕС без въздушна медицинска помощ. "Голямата" цел е да сме туристическа държава. Как става това? Окрадоха държавата, всички станаха хотелиери и търговци. Индустриализация - нулева!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
https://youtube/watch?v=sgWt_5WdxXoДенят ON AIR: Има съвременна техника, която да помогне при спасяването на хора в планината
23
1
 
1
 
! Отговори
Прочетете преди 8 месеца
https://youtube/watch?v=sgWt_5WdxXo
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като знам къв съм пиян и некадърен инженер, си представям какви убавци ще ме спасяват ако се наложи... Боже опази се казва и толкос.
21
3
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 8 месеца
"...Жив е той , Жив еТам на Балкана..."А дано, ама..
20
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 месеца
Това устройство ще реагира незабавно на всяка кутия от кока кола, консерва, парче тек, подкова или шип, паднал от щека. Лавината е покрила стотици квадратни метри с грамадни количества сняг. Същото е като да търсиш игла в купа със сено. Жалко за момчето, да почива в мир. Бог да го присти и съболезнования на семейството. Тялото ще бъде открито след 2 - 3 месеца, може би.
19
1
 
1
 
! Отговори
Бат Венци преди 8 месеца
Времето е студено, няма да се развали
18
8
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 8 месеца
Не ми обръщайте внимание, понеже съм си малко пoмияp и си плюя БГ-то по инерция...
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напролет, като се стопи снега.
16
7
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 8 месеца
*** много рано са започнали. Това сутринта да се събудиш със злоба....между другото, нивото и оборудването на бг псс'то трябва да бъдат достояние за туристите, които мислят да посетят тая територия.
15
0
 
11
 
! Отговори
Коки преди 8 месеца
Няма смисъл вече да бързат, за съжаление.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А те мечките се събудиха.Ще го намери някоя и ще заръфа трупа.Яко глад ги гони като се събудят и от километри надушват мършата.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко е паприкаш. Къв сигнал намериха от телефона преди 2 дни? При тези температури в планината, телефона е замръзнал на втория час и се самоизключва. Няма как да даде сигнал изключен телефон. Да, телефона не замръзва, но ако ти е в джоба и ти си жив. Излъчваш топлина и дрехите я запазват и той работи. А тоя няма как да излъчва топлина, тялото му е изстинало вече и телефона замръзнал. Сигнал имало, ти да видиш. Кат имаше сигнал, що не отидоха на мястото от което идва сигнала? Щот не знаят къде
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ГраматиковЗастраховката важи, ако паднеш на писатата и си счупиш нещо. Или ако те затисне лавина, но на пистата. Който излезе извън пистите - негова отговорност и риска си е за него. Там застраховател не плаща нищо. И тоя е същия, колко станаха случаите, все извън пистите и на един не чух семейството да е извадило пари и да е платило. Плащаме аз и останалите а не семействата на тия дет се мислят за голяма работа. Ко още го търсят тоя, да въри да си го търси семейството му и приятелите му.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предполагам вече на всички им е ясно, че той не е сред живите.
10
2
 
20
 
! Отговори
Граматиков преди 8 месеца
Тия, които пишат глупости да си помислят как биха се чувствали, ако беше техен приятел или роднина. Търсят го, защото сме цивилизована европейска държава или поне се опитваме да бъдем такава!Не се притеснявайте толкова за парите, за това хората си правят планински застраховки, а ако няма, ще плати семейството му.Трябвало е обаче да си носи авариен лавинен предавател струва около 400 лв, колкото сноуборда, но в ситуации като тази това е разликата между живота и смъртта.
9
3
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 8 месеца
Защо БГ Властите не попитат официално Гугъл за местоположението на човека ?Сигурен съм че ще го посочат с точност .