Спасителите отново не откриха изчезналия сноубордист в Рила

Той е в неизвестност от неделя
25 мар 2021 23:30, Красимир Ангелов
31

След ден пауза заради лошо време, днес планинските спасители подновиха търсенето на изчезналия в Рила 34-годишен сноубордист. Той е в неизвестност от неделя. Акцията обаче и днес не даде резултат, съобщава Bulgaria ON AIR.

Тази сутрин два екипа планински спасители от Благоевград и София отново се качиха в планината в опит да достигнат до мястото. Спасителите носеха със себе си и реко-скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията беше опасна, а снегът нестабилен.

Още по темата
"С реко-скенер ще търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него - я кант, я телефон, я нещо друго метално, ножче или някакъв термос", сподели по-рано планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат с периметър около 10 декара, който сега спасителите ще трябва да претърсят. Оказва се, че има техника за по-конкретно локализиране, но България не разполага с нея.

Инженер Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма.

"Техниката е съвсем нова. Качена на вертолет има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21 век всеки един човек си носи по 1 или 2 телефона в джоба си", обясни инж. Боновски.

Със затоплянето на времето рискът за спасителите става много висок и следваща издирвателна акция може да има чак след 20 дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планината е за животните и птиците, на хората мястото им е на масата да си пият ракията !
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла да харчат ресурси за търсене на тяло? Жив вече няма как да го намерят. Каквото е търсил - намерил! Лятото като се затопли ще се покаже.
22
1
 
2
 
! Отговори
СРАМ преди 3 години
България е единствената държава в ЕС без въздушна медицинска помощ. "Голямата" цел е да сме туристическа държава. Как става това? Окрадоха държавата, всички станаха хотелиери и търговци. Индустриализация - нулева!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://youtube/watch?v=sgWt_5WdxXoДенят ON AIR: Има съвременна техника, която да помогне при спасяването на хора в планината
20
1
 
1
 
! Отговори
Прочетете преди 3 години
https://youtube/watch?v=sgWt_5WdxXo
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знам къв съм пиян и некадърен инженер, си представям какви убавци ще ме спасяват ако се наложи... Боже опази се казва и толкос.
18
3
 
1
 
! Отговори
Ботев преди 3 години
"...Жив е той , Жив еТам на Балкана..."А дано, ама..
17
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Това устройство ще реагира незабавно на всяка кутия от кока кола, консерва, парче тек, подкова или шип, паднал от щека. Лавината е покрила стотици квадратни метри с грамадни количества сняг. Същото е като да търсиш игла в купа със сено. Жалко за момчето, да почива в мир. Бог да го присти и съболезнования на семейството. Тялото ще бъде открито след 2 - 3 месеца, може би.
16
1
 
1
 
! Отговори
Бат Венци преди 3 години
Времето е студено, няма да се развали
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напролет, като се стопи снега.
14
7
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
*** много рано са започнали. Това сутринта да се събудиш със злоба....между другото, нивото и оборудването на бг псс'то трябва да бъдат достояние за туристите, които мислят да посетят тая територия.
13
0
 
11
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Няма смисъл вече да бързат, за съжаление.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А те мечките се събудиха.Ще го намери някоя и ще заръфа трупа.Яко глад ги гони като се събудят и от километри надушват мършата.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е паприкаш. Къв сигнал намериха от телефона преди 2 дни? При тези температури в планината, телефона е замръзнал на втория час и се самоизключва. Няма как да даде сигнал изключен телефон. Да, телефона не замръзва, но ако ти е в джоба и ти си жив. Излъчваш топлина и дрехите я запазват и той работи. А тоя няма как да излъчва топлина, тялото му е изстинало вече и телефона замръзнал. Сигнал имало, ти да видиш. Кат имаше сигнал, що не отидоха на мястото от което идва сигнала? Щот не знаят къде
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГраматиковЗастраховката важи, ако паднеш на писатата и си счупиш нещо. Или ако те затисне лавина, но на пистата. Който излезе извън пистите - негова отговорност и риска си е за него. Там застраховател не плаща нищо. И тоя е същия, колко станаха случаите, все извън пистите и на един не чух семейството да е извадило пари и да е платило. Плащаме аз и останалите а не семействата на тия дет се мислят за голяма работа. Ко още го търсят тоя, да въри да си го търси семейството му и приятелите му.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам вече на всички им е ясно, че той не е сред живите.
8
3
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Защо БГ Властите не попитат официално Гугъл за местоположението на човека ?Сигурен съм че ще го посочат с точност .
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а простете защо го търсят? някой важен човек ли е та го търсят? за ден умират по 150 от вируса и нищо. айде стига ни занимавахте с тия сноубордисти, като се стопи снега ще го намерят
6
15
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Голямото търсене-цяла седмица почти И нищо! Толкова И сте търсили,а може би търсите под вола теле?:)
5
28
 
3
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Нищо не правят тия спасители. Могат само да се напиват по хижите.