На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите сами ще решават колко ще струват чадърите
29 мар 2021 07:06, Александър Попов
132
На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?
Снимка: БГНЕС

През лятото ще ни очакват по-големи барове на плажната ивица, като те ще могат да заемат до 6% от територията на морската ивица. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

С увеличението на площа ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ. При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството, цитирани от "Труд". При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на чадъри и шезлонги, но по желание. Ако сянката е по-евтина, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем.

През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи. Пред това лято обаче, всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Финалното решение трябва да бъде взето до 1 юни. Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, селски убитаци! Пари се правят от оборот, а не от такси. От количество и качество. А не да одереш днеска един-двама и после да мрънкаш как няма хора и не върви. Пускаш ги тия шезлонги безплатно и студена бира за левче и ще спечелиш много повече. Оня цял ден ще смуче топла бира за 5 лв. и ще те мрази или да изпие 10 за 10 и да се върне пак? Ама то това не се учи в селската кръчма. Всяка пръчка стана хотелиер и икономист с лозунга "я тва *** знъм!"
49
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от 30 годиниНе се научихме на култура в обслужването а само да печелим парици през сезона!Който лятото не краде - зимаска няма какво да яде! приказваха келнерите и персонала
48
2
 
21
 
! Отговори
Черното море преди 3 години
Превърнаха го в кафяво черноморие след като хищнически се експлоатираше...
47
0
 
12
 
! Отговори
кадрите къде са? преди 3 години
До гларусите отлетяха..Толкова много ПУЦ-ове и ВУЗ-ове за международен туризъм имаше!
46
0
 
38
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Първо 4%, сега 6%, утре 10%.... Що трябва тия да са на плажната ивица? Българският туризъм - магнит за западни отpenки; щото oтpenките не знаят как да привличат по-добра клиенела..
45
1
 
31
 
! Отговори
... преди 3 години
На кафявото българско черноморие не ходя. Там отдавна умря всичко хубаво.
44
1
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
На кафявото българско черноморие не ходя. Там отдавна умря всичко хубаво.
43
4
 
7
 
! Отговори
гларусите отлетяха.. преди 3 години
До демодеНяма вече групи бедни руски туристи за бройка и западни туристи за чейнч!
42
5
 
19
 
! Отговори
Пинки преди 3 години
Аз пък бачках едно лято в Робинзона- едно кръчме край морето, беше готино, яко пиене, трева и нощен секс на плажа. Спяхме на пода. Гадна беше само храната, ама ние карахме на кренвирши от магазина и лютеница. Иначе от заведението никога не ядяхме, като пусках фритюрниците вътре всяка сутрин плуваха по 20 *** и ги събирах с една решетеста лъжица, за три месеца не видях да се изхвърля олио- само се доливаше.А и мишки имаше много. Ама добре си прекарахме, готино е да си на 20 :) Пак бих отишъл
41
1
 
28
 
! Отговори
от 30 години преди 3 години
До АнонименНищо ново не се е променило. Същия капан за пари и отвратително обслужване!Да му мислят местните жители-*** и хората пуснали корени в туризма.
40
3
 
34
 
! Отговори
Един. преди 3 години
На Черно море за последен път бях ...2000 година и още тогава се зарекох, че кракът ми повече няма да стъпи там! 21 години - на море в Турция, Гърция или Израел. Може и да е по-скъпо, но поне знаеш за какво си даваш парите. На некви си Ганьопитеци-хотелиери, не ща да плащам-дръжте си сянката, хавлиите и шезлонгите. Халал да са ви. Скоро и братушките ще ви теглят сиктирите. И тогава?
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странното е, че далеч шо-богати от нас хора, имат делеч по-мачка нужда от товя, да се изхвърлят.
38
0
 
14
 
! Отговори
демоде преди 3 години
До ВинНикой вече не ходи на море за валута,хубави жени и прозорец към света.Няма вече гранични прегради и хората имат избор.
37
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителна храна, отвратително отношвние, тотален бвзпорядък ...Това е България от 30 години насам.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материализмът също е виновен. Това да се очаква, че ше дадеш 100 лева за колтейли в Бар, 100 лева за някакв кръчма и ше купуваш някакви шантави шапки, накити ижсуяенири, кпито бикой не харесва, докато плащаш по 100 лева на легло, иначенти се подиграват и те карат да се чувстваш зле е отвратително.
35
2
 
1
 
! Отговори
дело на БКП преди 3 години
До старата славаДа руши всичко, което не са създали преди години.
34
3
 
7
 
! Отговори
старата слава преди 3 години
Рожба на БКП. В началото се хвалеха че преди на плажа е нямало нищо построено предиСега като има всичко построено - какво от това?
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е луд нека да ходи. Миналата година се излъгахме за една седмица и още съжаляваме.
32
1
 
17
 
! Отговори
Вин преди 3 години
Сашо несебъраАнонименАнонименКефиш ли се, да се автосугестираш, че ще имаш сезон, че само баровци ще посрещаш, че си едва ли не "елитен браншовик" в скъпарска дестинация??? Не бе ***, цялата ви концепция мирише на простотия, апашлък, ниско качествено изнудване на сбърканяците стигнали до вашите "услуги"!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На море не ходя. Слънцето е вредно в големи дози.