Специалист: При агресивно животно е виновен собственикът

Прокуратурата също може да се намеси, обясни Явор Гечев
31 мар 2021 09:39, Петя Славова
49
Специалист: При агресивно животно е виновен собственикът
Снимка: БГНЕС

Зачестяват проблемите с хора, нахапани от кучета. "Проблемът винаги е в собственика, а не в животните. Той винаги би могъл да си вземе ново животно, ако старото му бъде отнето". Това заяви пред Нова тв експертът по хуманно отношение към животните Явор Гечев.

Специалистът добавя, че в България битовите проблеми с животни се решават по един начин.

Още по темата

"Някой ще даде отрова на агресивното куче, то ще умре, а собственикът ще си купи ново и ще стане още по-агресивен", казва Гечев. Според него, ако институциите си вършат работата, ако кучето бъде регистрирано, чипирано, ако има проверки, ситуацията ще е различна.

При такъв проблем сигналът трябва да се подаде към кмета и местната власт, която отговаря за собствениците на домашни животни. Той от своя страна трябва да провери дали животното се отглежда по подходящ начин и ако има нарушение се реагира от страна на прокуратурата.

"Евтаназията на животно няма да реши проблемът. Да се вменява вина на животно е безумие. Собственикът няма да научи правилата за отглеждане на животно, ако то просто бъде умъртвено", добавя експертът.

Стопанинът на агресивно животно може да получи до 3 г. затвор, ако кучето му причини средна телесна повреда или смърт.

Прокуратурата може да се намеси и преди да се случи сериозна ситуация, а само ако има предподставка за опасност.

Гечев отбеляза, че у нас има осъдени по този казус и обикновено се приключва с условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
1
 
! Отговори
NoMercy преди 3 години
До АнонименЗависи от големината на кучето и от това колко го водиш навън и как. А по въпорса за апартаментите да си чувал , че преди 89-а година очуждаваха насила къщите за да строят блокове? Да не мислиш , че по собствено желание живея в апартамент. Или мислиш че всички имат едни 2 милиона минимум за къща в София?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отглеждаш куче в апартамент си е чист садизъм. А на всичкото отгоре такива хора имат наглостта да лъжат, че "обичали" животните.
24
1
 
4
 
! Отговори
Капитана преди 3 години
По големи глупости не бях чел скоро. Голям ПР,мине не мине някоя седмица и хоп някой изяден от домашно или безстопанствено куче. На следващата седмица хоп статия колко и как не можем без животните. Интересен е фактът,че никой не се интересува защо няма треньори за кучетата и стопаните. Освен елиминация на животното друга опция не се споменава. Във Варна няма един свестен треньор, който да дава напътствия и указания за корекция на поведение на куче. В полицията и граничните служби има хора.
23
5
 
2
 
! Отговори
NoMercy преди 3 години
До АнонименНапрежение ня съм видял от никой , който съм срещнал парка. Освен това както казах има места които са регламентирани за разходка на кучета. Все пак това е КУЧЕ а не ДИВО ЖИВОТНО. И освен това така както го казваш пречиш с кучето си първо не съм единствен. И второ ей така заради такива като теб не исках да си взимаам отново куче , но понеже детето искаше от години и за да не стане един мразещ животните индивид като теб си езех.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаСамо ти и лаещата ти съпруга ли живеете в Радост 4?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаДай си телефона и точен адрес.
20
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Така е .В чужбина хората спокойни и животните също.Сме забелязали.
19
1
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Има "Закон за ветеринарномедицинската дейност"Във Ощините има "НАРЕДБА - ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД, СПОКОЙСТВИЕТО И СИГУРНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ И ОКОЛНАТА СРЕДА..."Законност няма!Защото няма контрол.А да си търсиш правата...айде нЕма нужда!Всеки прави каквото си иска.Дори туристите го разбраха и си пускат кучетата да хапят.Скоро имаше `инцидент`.
18
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 години
А за бездомните кучета трябва да отговаря Общината!И какви са тия ****ини-улавяне,на бездомните кучета,прибиране в приют,обезпаразитяване,кастриране(по документи) и...пускане обратно!???Процедурата трябва да е проста-всяко куче намерено на улицата без повод и придружител се прибира в приют.След 2 седмици,ако не бъде осиновено или прибрано от собственика(след заплащане на глобата) се евтаназира.Толкоз.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До NoMercyКато иска да имаш куче, ще се изнесеш в къща с двор, ще намериш начин да го отгледаш така че да не пречиш на околните. Парковете са хората, не за кучетата! Не ми дреме какво искаш ти, важното е че ти с твоето поведение създаваш проблеми и напрежение. Ти ще се промениш, а не огромното мнозинство хора, при теб е проблема, не при малките деца, ти и твоето куче сте излишните в картинката.
16
8
 
4
 
! Отговори
NoMercy преди 3 години
До АнонименДа си разхождам кучето , което не е от агресивна порода на нашийник и наморник при условие че иска 20 Км на ден бягане?! Абе ти луд ли си бре човек , то някой хора са за наморник и нашийник по скоро. Да не коментирам че има места в парковете където е изрично за кучета , но там забелязбвам , че е и най приятното място да се разхождат малки деца които кучето може да бутне без да иска естествено. Защо не се съобразяват родителите? Аз като родител винаги съм се съобразявал.
15
6
 
6
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Аз имам котка *** си в пясъка чиста и ,не излиза от нас,и никойне обременявам с факта ,че имам домашно животине за ртазлика от кучкарите ,които едва ли не с няква *** гордост ми парадират с гнуснитеее си помияренца,да впечатлен съм много когато видя *** помъкнал ми някъв жалък наторител на улиците и обществени места,ама мног съм впечатлен ,веднага си казвам това е един цивилизован и м,нго интелигентен човек ,независимо от какъв пол са ,кучарите ВЪН от цивилизацията ВЪН в Сибир ,Сахара ,МАрс
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаАко беше пред мен, можеше и да ти уредя инвалидна пенсия.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучета в жилищен блок, трябва да се отглеждат само с изричното съгласие на собственик на апартемент! Разхождането на куче без повод и намордник на публични места, в това число паркове, трябва да се криминализира. Бездомните кучета трябва да съберат от улиците изцяло, да се предложат за осиняване и до 2 седмици, ако никой не ги прибере, да се умъртвяват. Социопатските зелени НПО-та като четири лапи и лично техните гуру-шамани като Явор Гечев, трябва да съдят от нападнати от кучета хора.
12
7
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
последно време незнам какво става все втори олиго гледам по улиците ми помъкнал някъв помиярррр ,ква е тази психопатщина толкова кучкари да се нявъдят ,такова нещо никога не е било ,всеки 2ри с помнияррр и осират всичко нявсякъде !Такива селяни в градовете не щем бе ,как неможете да рязберете ,кучето няма да ви оправи жалкия жиоветец !Затъваме като нация те кученца ми разхождат ,ненормалници!Когато хората развият такъв фетиш към животните е знамение за краят на дните ,това евид перверзия!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаДа, аз и моето семейство са много, ама много по-важни от твоята топка косми. Ако заради такива ненормалници като теб, пострада някой мой близък, ще страдаш много, бъди сигурен.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаНе е нужно да съм гледал куче, за да осъзнавам, че имаме огромен проблем с болни кучкари като теб и бездомните кучета! Трябва да се предприемат крути мерки за решаването на този проблем, в противен случай ще продължим да имаме случаи на нахапани хора, даже и убити.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МайнаКато ти чета простотиите, ми става ясно единствено, че твоя интелект е доста нисък. Такива болни хора като теб са големия проблем, маниак подчилнил живота си на отглеждането на някаква лаеща топка косми, жалка картинка. Кучето му било дете? Ти тотално скъсал лентата, с ментално болни хора диалог не може и не бива да се води, усмирителната риза и в лудница, вързан за леглото.
8
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Така е, обаче на българина мозъчето му е промито от такива секти като четири лапи, няма разум и реална преценка на ситуацията в нашето общество, а това напълно изключва решаването на проблема с нахапани от кучета хора. Кучето е животно, то е водено от инстинкти за оцеляване, то напада мехачно всеки влязъл в територията му, то напада ако се почувства застрашено, от глад и т.н. - тук стопанина има толкова общо с агресията на кучето, до колкото той е длъжен да осигури безопаствостта на околните.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какъв експерт е този секта гуру-шаман Явор Гечев от четири лапи!? Естествено че за този зелен талибан, винаги хората са лоши, а животните винаги добри, наговата религия проповядва човеконенавист и като цяло крайна социопатия. Агрисивните кучета са опасни и трябва да се умъртяват безкомпромистно, по най-бързия начин след проявена агресия спрямо хора!