Ендокринолог: Всички ваксини са еднакво подходящи

Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените
1 апр 2021 04:00, Петя Славова
15
Ендокринолог: Всички ваксини са еднакво подходящи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всичко ендокринноболни трябва да се запишат и да отидат и да се ваксинират. Еднакво добри са всички ваксини и еднакво подходящи за всички ендокринно болни, включително и диабетиците.

Още по темата

Това каза пред БНТ председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

 "В България имаме близо половин милион диабетици. В момента диабетиците са разколебани дали да се ваксинират и не ходят на прегледи при собствените си ендокринолози, да не говорим за болничното лечение", каза тя.

Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените. Такава информация беше съобщена от председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 "Когато започва епидемията в Ухан, за 2 седмици в 2 болници приемат над 600 души с COVID-19. 20% умират, минава време и анализът установява, че роля играе възрастта и високата кръвна захар", каза проф. Борисова.

Тя посочи и пример от Америка - в болницата "Бирмингам" в щата Алабама за 5 месеца приемат над 25 000 лица с COVID-19. Aнализът от там показва, че болестта протича най-тежко при възрастните, при мъжете спрямо жените и при диабетиците.

 "От Европа - в болницата "Сан Рафаело" в Милано за 3 месеца са приети над 500 пациенти и от тях 27% са диабетици", посочи още ендокринологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички незавидимо от възрастта ли няма ли указание според възрастта съпътстващи зсболявания и тн коя ваксина да си сложат голям специалист това можеше да го каже и баба от село
12
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Тоя " ендокринолог" да си гледа диабетиците,щото от неправилно лечение диабетикът може да ослепее,да получи " диабетна нефропатия" и " диабетно стъпало"!! Да не дава акъл на имунолози и инфекционисти!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С диабет съм, пък нищо ми няма. И нямам интерес към новите ваксини.И против грип не съм се ваксинирал, по същата причина не желая да се ваксинирам и против коронавирус. Плюс още една причина - че не е много ясно доколко са безопасни.Все едно да си купя жива болест! Благодаря, но без мен.Даже може и да съм го карал новия вирус, щото бях болен миналата година, макар че имах отрицателен PCR тест.Даже като бях болен ми спадна захарта, щото свалих 5 кила - нямах апетит, та по тази причина.
10
1
 
11
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Производителите не поемат отговорност за ваксините си, но ние тук си имаме научно светило дето ги е и сравнило!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да за да може повече хора да избият с тези ваксини, знам случай за човек с диабет до ваксина си беше добре, а след ваксината нещата с инсулина се влошиха драстично,тая овца в бяла престилка да си затваря плювалника..
8
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените"И от грип също се отключват всякакви заболявания, даже се и мре! Ама грип сега няма! А няма ли грип сега?!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия спира АЗ за хора под 65 години. За тези над не е ясно, но все още ваксинират , та да си дойдем на думата за безвредната ваксина. За да има успех, ваксината трябва да се ползва с доверие.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз така разправям на жената, че отпред и отзад е все едно, ама тя не ми верва.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,че това е тази ,дето Бойко я взе от пътя и на няква Безиностанция я направи министър- помните ли ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луда работа!
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите в БГ използват приоритетно pfizer, за по нишия персонал обикновенно остава moderna.Агитира хората да се ваксинират, а как ще им се отрази. Дреме и на шутката.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорката с коя ваксина се имунизира..............да каже, да видим!!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма манипулаторка е тая професорка............Анна-Мария Борисова...........ваксините са на различни принципи , някои от тях са много опасни, други по-малко...............Астра Зенека се доказа като една шведско-английска отрова, Пфайзер също доведе до смъртни случаи.............засега Модерна и Путник се очатрават да са по-добри, но да видим...........времето ще покаже!!!