Проф. Кожухарова: Неразумно е да се смесват различни ваксини

Според нея, масовата имунизация трябва да продължи
9 апр 2021 09:51, Петя Славова
14
Проф. Кожухарова: Неразумно е да се смесват различни ваксини
Снимка: БГНЕС

България поиска обща позиция на ЕС за използването на препарата "АстраЗенека" Европейската Агенция по лекарствата съобщи, че всяка страна ще има свой подход за употребата на ваксината.

Българските здравни власти препоръчват на жени под 60 години и хора с предпоставка за тромбози да не ползват този препарат.Редица европейски страни също взеха ограничения за употребата му.

Още по темата

"Даването на различни препоръки от различните държави не позволява на лекари и граждани да се ориентират в ситуацията".Това каза пред БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя уточни, че е опасно хората да спрат да вярват във ваксината.

Според специалистът ползите са много по-големи от вредите при тази ваксина, тъй като пандемията може да се контролира единствено чрез масова ваксинация.

"Проявленията на тромбофилиите са една от най-честите патологии. Между един и трима души всяка година заболяват", каза още проф. Кожухарова и посъветва хората да се ваксинират.

Според нея, замяната на втората доза на "АстраЗенека" с РНК ваксина е неразумна."Добре е да се направи втора доза за затвърждаване на получения имунитет", обясни специалистът и допълни, че ваксината задейства цялата имунна система при човек - антитела и клетъчен имунитет. Втората доза действа като подсилваща доза и допълнително стимулира имунитета.

Според проф. Кожухарова е добре да се продължи с масовата ваксинация, като се преодолее недоверието, създадено напоследък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де ама Френските здравни специалисти и министърът на здравеопазването препоръчаха различна втора доза на ваксинираните с Астра Зенека!Та там не бива,ама тука може така ли?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сте надраскали тия минуси на 7 бе, ракетни учени? Аспиринът и аналгинът са едни от най-опасните достъпни медикаменти на пазара! Най-вероятно аналгинът е предизвикал повече тромбози отколкото АстраЗенека ще предизвика изобщо, ама го пиете всеки ден като бомбонки само при намек за главоболие, нали?! Умни, умни, умниииии... Цялото човечество пращи от мозък и информираност...
9
0
 
1
 
! Отговори
Неразбиращ преди 3 години
До Киро БрейкаТя и руската е с чип ама към друг сателит, който не покрива територията на Европа!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според проф. Кожухарова, замяната на втората доза на "АстраЗенека" с РНК ваксина е неразумна."Не така мисли Ботоксът на здравеопазването.
7
7
 
6
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Едва ли знаете, но аспирина може да причини:-Увреждане на черния дроб-Увреждане на стомашната лигавица- Шум в ушите- Хеморагичен инсулт- Синдром на Рей.Реално от него са умрели повече хора отколкото от ваксини.Въпрос на това какво иска да чуе човек...
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Есперименталните коктейли започват.
5
3
 
3
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 години
Само руската ваксина. Западните са с чип и са отровни.
4
5
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
И докторите се продадоха за пари и не им пука за хората. Цял свят казва че тази ваксина е отрова но ние понеже вече сме дали милионите и сме прибрали комисионната за този *** дайте да намерим *** да се боцкат. Ама това че руските ваксини са 100% безопасни и няма нито един случай на тромбози и смърт от тях няма значение.Някои вече са за панделата за политиката си на геноцид спрямо народа си.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е отколешна истина. Не мешайте гроздова със сливова, освен в краен случай на живот и смърт.
2
7
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
Напъхаха децата в училище, заразиха ги, усмъртиха маса родители и възрастни, спечелиха изборите...Защо продължават да трепят българския народ....
1
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АКО ЕДНА ВАКСИНА Е ОБЯВЕНА ЗА ТОКСИЧНА, ДА СИ СЛОЖИМ ЛИ И ВТОРАТА ДОЗА ОТ НЕЯ :D----------------------------------------------МНОГО КАЛИНКИ НА ГЕРБ УМИРАТ ОТ МЪКА, ЧЕ ГЕРБ СИ ЗАМИНАВА ЩОТО С НЕГО СИ ЗАМИНАВАТ И ТЕ!