Възможно ли е да загубим парите от Европа?

Бизнес и синдикати искат удължаване на мерките
16 апр 2021 22:25, Петя Славова
109

Бизнес и синдикати искат удължаване на икономически и социални мерки до края на годината. Те настояват за надграждане на Националния план за възстановяване и устойчивост и изразяват притеснение дали ще бъде представен в срок, съобщава Bulgaria ON AIR.

Едни от най-важните въпроси към новите управляващи са дали ще продължат мерките за подкрепа и предвиждат ли се нови такива. А датата 30 април е от решаващо значение.

Ако планът се представи в срок обаче, парите могат да дойдат още през юли. Те ще бъдат изключително важни за  удължаването на антикризисните мерки. Причината- първото тримесечие на тази година бюджетът ни отчита дефицит - над 650 млн. лв. За последно такава дупка в хазната е имало през 2014-та.

"До момента, това което българското законодателство и бюджет е уредило е такава подкрепа до края на месец май", каза Васил Велев от АИКБ.

По време на пандемията някои работодатели освободиха голяма част от персонала си. Без мерките за подпомагане на бизнеса обаче, има риск да изгубят още кадри. Затова настояват да бъдат удължени.

Според синдикатите е нужно страната ни да се възползва максимално и от четирите милиарда и половина под формата на заеми, които са достъпни по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Нисколихвени дългосрочни, 30 годишни заеми, на които имаме право. В това предложение, което беше внесено в Народното събрание се говори само за грантовете по различните направление, а за заемите нищо", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Необходими са поне милиард и половина лева, с които да преструктурираме вътрешните си програми за подкрепа, казва той.

"Не е задължително взети заемни средства да бъдат давани заемно на бенефициентите, те могат да бъдат заем на държавата, но грант за бенефициента- фирмата, човека, домакинството", допълни Димитров.

Бизнес и синдикати са категорични - темата е надпартийна и настояват за незабавни срещи с всички парламентарно представени партии. Целта - обществен консенсус и внасяне на националния план навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност "джипката" на Борисов е една превантивна мярка против отгърмяване.Движеща се мишена се уцелва по-трудно.Ако успеят комунистическите олигарси да дублират Андрей Луканов2 атентат, в България влизат войските на НАТО-турските и не излизат от Кърджалийско и Хасковско,Но вие сте стстисти на сцената на историята.
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези същите сладури на глед безобидни чалгаджии всъщност са в комплот с олигарси, които искат да си отмъстят за неудобствата, които им причини Б.Борисов.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Б.Борисов има оперативно данни, че е поръчан от изгонените и преследвани от правосъдието олигарси.Готвят му съдбата на Андрей Луканов.
61
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ крият "Плана" и Генерала, за да не попаднат в ръцете на врага.След ГЕРБ - потоп. Използват тактиката на нацистите за "Изгорената земя"
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те изпуснат ли парите заради политически цели да отиват максимално бързо при Божков
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още утре ЕК на ЕС ще изрази тревога за политическата стабилност в България.Тези дни кредитните агенции Fitch, Moody's, Standard and Poor's ще намалят кредитния рейтинг на България.Огромна маса млади гладни безделници отново ще се юрнат на запад.Същите ще мразят България и в червата, защото ще им се наложи да работят за хляба си и някой ден отново ще гласуват за провала на Родината.
58
8
 
15
 
! Отговори
САМО ЧЕ преди 3 години
ПАРЛАМЕНТЪТ ВЕЧЕ НИ ПРЕЦАКА!!! ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ВНЕСЕ ПЛАНА В ЕК ВЕЧЕ НЯМА, ТЪЙ КАТО НС МУ ГЛАСУВА ОСТАВКАТА !!!! А НОВО НАМА ДА ИМА ДО 30 АПРИЛ! ЯКО!!! ХАЙДЕ ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ЧАЛГАРИЯ И МИКА ЗАЙКОВА!!!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66А децатата ти знаят ли, че денонощно тролиш в полза на Путин и срещу ЕС или се криеш да не те разберат какво представляваш?
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами всъщност имам. Два броя. И за щастие не са в България.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Ти нямаш внуци ...И деца нямаш ...
54
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плача...Внуците ми няма да могат да живеят под мъдрото ръководство на Бог Бойко. То това тяхното какъв живот ще е?
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност Европа обожава дебелия бидон от ромски произход от село Банкя!Няма втори като него!
52
2
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
:D хахаха точно така и може би "Що е то политическа изолация и има ли почва у нас?"
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Бог Бойко е токова уважаван в международен мащаб, че като нищо НАТО ще ни нападне поради нащата невероятна неблагодарност към него!Дори мисля, че с отношението си към него, причиняваме невероятни страдания на всички европейски граждани, които плачат неутешимо от тая несправедливост!
50
8
 
13
 
! Отговори
Ловец преди 3 години
Докато Мая и Оная се дерат в парламента, какви европари!
49
3
 
11
 
! Отговори
хайде славчо преди 3 години
Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в Европейската комисия /ЕК/ до края на април.За това настояват организации на работодателите и работниците - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и КТ "Подкрепа"
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз вече направо се чудя, дали няма да ни обявят война направотой и Орешарски така се чудеше
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, наричайте ме чалгар и както щете, но моля ви, разяснете ми...Без Бог Бойко загиваме или не?
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На другаря Велев му се запотиха очилцата като видя чалгопитеците на какво са способни.
45
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вече направо се чудя, дали няма да ни обявят война направо, ако не уважаваме Мутрата, ако не признаем невероятния и принос за оцеляването на българската нация и ако не му се кланяме като на жив бог!Най-малкото ще изпаднем в пълна дипломатическа изолация за поне 1000 години!