Нури от Египет ще помогне с 10 000 лв на продавача на чорапи Митко

Нури всеки ден храни бедни хора в Пловдив
Обновена: 5 юни 2021 10:05 | 5 юни 2021 09:45, Петя Славова
141
Нури от Египет ще помогне с 10 000 лв на продавача на чорапи Митко
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мъж от Египет реши да помогне на продавача на чорапи Митко от Пловдив. "Каквото имам, искам да го деля. Алчността е много лошо нещо."  Така смята египтянинът Нури, който всеки ден храни бедни хора в заведението си в Пловдив. Сега ще подпомогне с 10 000 лева и Митко, който беше нападнат в Капана, предава "Дойче Веле".

32-годишният Нурелдин Илтамими е египтянин. В родината си е завършил право и история на музиката. Има четири издадени книги, посветени на музиката. В една от тях проследява 60 известни класически творби, посветени на родната му страна. В друга темата е египетската филмова музика, трета представлява портрет на най-известния египетски филмов режисьор. За пръв път идва в Пловдив през 2009 година, като поводът е представяне на една от книгите му. Градът го пленява и той се връща отново и отново. Днес има в Пловдив бизнес, българска съпруга и малка дъщеря.

Още по темата


Философията на Нури

Нури, както го наричат всички, се превърна в знаменитост в последните дни, след като обяви, че ще помогне с 10 000 лева на Митко - уличния продавач на чорапи, който беше нападнат от собственик на ресторант в Капана. В тази история, която има своето продължение в съда, главният герой е спонтанната реакция на младите хора в Пловдив, обявили се срещу насилието. Тя е история за нетърпимостта към арогантното поведение, за бедността и самозабравянето. История за справедливото възмездие, в която място има и Нури.

"Обещах на Митко да го подпомогна с 10 000 лева. Но няма да му ги дам просто така, в ръцете, защото кой знае къде ще отидат. Познавам Митко отпреди, имах ресторант в центъра и всяка вечер го хранех безплатно. Работи това момче - като тръгне сутрин в 9:00 часа, обикаля до 21:00 часа вечерта. Изкарва по 20 лева на ден. Затова му предложих няколко варианта как с тези пари да си стъпи на краката и да направи нещо добро за себе си. Пак с труд."

Нури е мюсюлманин, най-малкият от трима братя в семейството на майор от египетската армия. Майка му работи в Министерството на висшето образование. Отрасъл е на остров в Нил, а съвсем наблизо живеел легендарният египетски актьор Омар Шариф. Именно той се превръща в ролеви модел за малкия Нури, който го вижда как седи на земята и се храни с работниците на улицата, а после раздава на всички пари. Така философията на Омар Шариф се превръща и в негова философия. Когато започва да печели първо от египетския си ресторант в Пловдив, а после от своя гурме бургер бар, Нури започва да храни безплатно хора, които са изпаднали в нужда. Прави го и до днес - всеки ден. Без шумни медийни акции и реклама, както правят други веднъж в годината. Табелата за безплатното хранене е част от външното оформление на малкото заведение. И хората я знаят.
Нури с Петър, който е дясната му ръка в заведението.

"Знам, че за бизнес мисленето това звучи доста странно. Няма логика. Но е факт, че колкото повече хора нахраня безплатно за един ден, толкова по-голям оборот имам на другия. Вярвам, че Бог ти дава парите, за да стигнат чрез теб до хора, които нямат възможност да ги печелят", казва Нури.

Освен с храна, той подпомага и с малки суми. Заведението му е в района на Медицинския университет, затова там се хранят и много студенти. Повечето си плащат, но тъй като студентският живот рядко е охолен, някои прибягват до милостта му. Тук идват да хапнат всякакви бедни хора. И ги обслужват като всички. Разлика няма, нито някаква извънредност. Защото се случва всеки ден.

Тихо, ненатрапчиво, без шумни акции

"Не съм богаташ, нямам кой знае какви пари. Но каквото имам, искам да го деля. Алчността е много лошо нещо. Понякога я усещам и в себе си, но желанието да дарявам е по-силно. Така съм устроен."

Историята с Митко, нападнат брутално от собственик на заведение, който вече е с обвинение в съда, има няколко сериозни проекции. Етническата толерантност, с която Пловдив е известен в миналото и която днес е поизбледняла, бе осветена ярко от акцията на младите хора в Капана. Това не остана незабелязано и в Столипиново, където се надигна вълна от похвали и благодарности. Продължението на историята с жеста на Нури също се следи с интерес. И сега всички очакват да видят какво ще направи Митко с парите, които Нури иска да му дари. В социалните мрежи столипиновци предупреждават Митко много да внимава, да не бъде несериозен и алчен, да оползотвори сумата за нещо полезно.

Нурелдин Илтамими

Иначе тихата благотворителност на Нури, която едва тези дни стана известна на повече хора, си продължава. А той пише поредната си книга. "Много обичам Пловдив. Тук има атмосфера, добри хора и много история, която ми напомня за родината ми", споделя Нури. Неговата философия да подпомага бедните - тихо и ненатрапчиво, с милост и състрадание, се вписва прекрасно в нашумялата тези дни пловдивска история за доброто. И съвсем приляга на града и неговия дух.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Толкова много се раздавах и помагах, че точно тези, на които най-много помагах, в труден момент ми обърнаха гръб и ми се присмяха. Предадоха ме алчните ми майка и сестра. Никога няма да забравя. С моите пари сестра ми си купи апартамент, а аз едва не фалирах. Никога повече няма да помагам с пари на никого. Откакто се помня, все се раздавах. От 6 години живея без да се раздавам, само 1/7 от живота ми и така ще бъде занапред.
80
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
м/у другото,ей сега се заговорих по темата "Митко" с едно лице,което го е виждало лично..Според него /"лицето"/ ,Митко е много кротка личност,непритесняваща никого..Прекалено кротка..Та не знам..Аз се бъзикам за шамарите,но ..Но така или иначе,много шум се вдигна с тоя случай..
79
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До 1..ха ха!...Хареса ми!..Само че там менкат парите помежду си,а за "друговерците" като нас остава само ..театралното им кръстене..
78
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До ПроСоТо,обади се в банкя,там ще ти помогнат,там хората са милостиви,по три пъти на ден се кръстят,макар,че са атеисти,по телевизиите.
77
3
 
5
 
! Отговори
Меди доганов преди 1 месец
Каква поредна ромска драма.!.
76
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Такива като Нури,..Ама Митко "друговерец" ли е за Нури?
75
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
малей,виж как могло да са става богат:..-Удрят ти адин шамар и парите от "благодетели" заваляват!!!...Ама ей,и на мен вонден адна ми удари адин шамар дето я попитах най-безобидно каква й е тарифата..И аз сам малтретиран!...Къде да са обада за "подкрепата"?../и да ни са 10000, поне 5000 да са../
74
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Сега е моментът,той не е ганьо,като теб,че ще се покръства,вие,за жълти стотинки,сте готови,майките си да продадете.
73
4
 
3
 
! Отговори
Сега е моментът преди 1 месец
Нури да бъде покръстен в светата православна истинска вяра и да стане българин , напр. Николай, да загърби терористична секта мюслюмани, и да стане истински достоен човек
72
5
 
4
 
! Отговори
Такива като Нури, преди 1 месец
Са рядкост, браво и адмирации за Нури един достоен човек, но повечето мюслюмани са иссроди и безчовечни към друговррците!
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да разбера,защо Нурелдин не е мусулманския рай Капалъчарши?Та там има хиляди Митковци и стотици подобни случаи...ще дарява,дарява....Ще си вземе една мустаката туркиня и ще си живеят харно под благия поглед на Падишаха!
70
4
 
15
 
! Отговори
Бон преди 1 месец
Вижте, че и сред мюсюлманите има много добри хора. Браво на човека.
69
2
 
5
 
! Отговори
Циник до помак преди 1 месец
Това с трупането на вещи и пари е особено за помаците в България - а твоят коментар е:"Вола като рие - на гърба си го хвърля"
68
3
 
8
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
Сичко Mapa втасала... Митко с чорапите, и 16 годишния изнасилвач и убиец-neдофил са от едно котило.Метосите на Макаренко са особено нужни за тази пасмина. Като кореняк Пловдивчанин - се срамувам от съгражданите ми ромолюбци
67
9
 
4
 
! Отговори
Помак преди 1 месец
Българинът си мисли, че като не помогне, не дава на бедният и нуждаещ се, ще държи парите при себе си и ще бъде по-богат от другите. Повечето българи са скотове, свикнали и научени от малки, че не трябва да дели. Още децата си учат да не дават играчките на други, че така щял да свикне да разхищава и да не пази собствеността си. Скотско менталитет от малък. Да дава на другите за него значи, че ще остане по-малко за него. Трупа вещи, пари, имоти, коли, а накрая умира без да е живял и ден човешки!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-накрая и аз ше ида да продавам чорапи че да ме бият че да ми помагат че да стана милионер. -=====- Ако искаш ти продавай чорапи, аз че те бием и после че делиме. Може и 60:40 за тебе?
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Герге Аз съм роден в София и живея тук вече почти половин век. Живея си прекрасно, на чудно място. За двата грама мозък, може би пишеш за теб! Такива като теб, наистина не ни трябват тук! Нямам нищо против, тези които идват, стига да са цивилизовани! *** аут, дори и да са кореняци софиянци...
64
8
 
9
 
! Отговори
Кющ преди 1 месец
Пловдив, меката на чалгаризираната ни нация. Всички пайнерки идват от там. Иванки, петканки, драганки.всички там живеят. Селски и опростачени жители затънали в чалгата
63
4
 
3
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 месец
"Майните сме най-широко скроените българи. Жалко, че като София се напълни с приходящи селяндypи"А сега кажи ТИ къде живееш?
62
2
 
1
 
! Отговори
Do macedon преди 1 месец
Македоне,не се самообиждай.