КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.

От синдиката пак искат промени в данъчната система
11 юни 2021 11:00, Петя Славова
197
КНСБ поиска минималната заплата да е 764 лв. през 2022 г., средната - 1729 лв.
Снимка: БГНЕС

От КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ниската производителност на труда в България е пряко следствие от мизерните заплати. На дебеловратия бизнесмен-демократ му е по изгодно да назначи няколко човека, които с ръчен труд да правят това, което би могъл да прави един човек с машина. Разумното решение е рязко увеличение на минималната заплата, за да се накарат дебеловратите демократи да използват съвременни високопроизводителни технологии
111
1
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Ами....избирайте. Комунизъм или свобода? Повече няма да се включвам. Пенсионер съм и париците ми стигат.Та комунизмът за мен е всеобща бедност без никакъв индивидуализъм, а свободата е ДА ИЗБИРАШ. Клошар, художник, стругар, който си знае цената...,а не да стърчи 9 ч. пред струг и да получава минимум комунистическо възнаграждение,че трябвало да помагаме. Мога да помогна на инвалид, но на мързелив.....?!!!!!
110
2
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 2 години
Представи си, драги ми смехурко, знам колко е. Най-малкото, защото работя за американска компания и се релокирах от там- тук. Да давам ли детайли? Да не говорим, че съм казал сумарно с жена ми колко взимаме. Относно директния ми мениджър в Сан Франциско- взима чисто около 800к годишно, които са далеч от моите жалки 12к. на месец.
109
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даването на пари под масата е фактор, тогава когато хората участващи в икономиката не вярват на правителството, че ще изхарчи парите по правилния начин. Затова и се крият доходи и няма нищо общо с минималната заплата. Реално минималната заплата пречи на малкия и средния бизнес, т.к. вдигането на заплатата на най-минимално платеният работник натурано влече след себе си и вдигането на остналите работници, които не работят на минимална заплата.
108
5
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 2 години
а Послами ли малко, толкова на месец не правят работниците и у Силициевата долина! Това са над 11 000 долара - знаеш ли в САЩ колко трябва да ти е месечната заплата, че след данъци да отнасяш вкъщи по над 11 бона?!
107
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата е инструмент на сивия сектор. Мимито, сервитьорка от Люлин, прибира по 3000лв. под масата, но се осигурява на половин работен ден на минимална. Гаджето й, Пешо от Обеля кара баничарка и прибира и той 2000лв., но се осигурява на частичен работен ден на минимална. Масово явление в обслужващата класа. Средната заплата у нас отдавна е далеч над 2000лв..
106
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма модерна професия за квалифицирани хора, която да не може да се работи поне в 80% от времето дистанционно. Не ми мрънкайте как по селата нямало работа. Аз живея с жена си на село на 40км от София и е рай. Работим от тук и взимаме сумарно над 18000лв. месечно. Съседите ни са подобни- все млади специалисти. Стига сте ми мрънкотили. Като не можете друго, освен да пиете ракия и да работите със струг, ще мизерствате. Работата ви е заменима от робот. Ненужни сте. Толкоз.
105
1
 
4
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
е според тебе като си такъв експерт, реално ли 1.60 лева да е един щатски долар?!
104
2
 
14
 
! Отговори
1111111111 преди 2 години
До ИКОНОМИСТ"Икономист", ама друг път! Точно хората, които произвеждат реален продукт, са оставени на най-ниските заплати! Имам пред очите си гръцка фирма, най-висок процент печалба им носи точно фабриката им в България! И много жени от ромския етнос работят там, работят здраво, за да си изхранят децата-за 500-550 лв. чисто. И до късно, и събота-неделя. Нямат избор.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите в България силно изостават спрямо обема на БВП в сравнение с другите държави и е смешно да се плашат хората, че щяло да има инфлация.
102
2
 
16
 
! Отговори
до 95 преди 2 години
Народът е казал: Дрън, дрън ярина! Т. е. празни приказки! Като твоите, че в София може да получават касиерките 1500 лв. месечно, но в областните градове и по-малките, дори касиер в банка не стига нето 600-650 лв. Скандално ниски са масово заплатите в по-малките градове, в селата - да не говорим. Ако изобщо има работа, де.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук един подивял на тема комунизъм и социализъм, сипе лъжа след лъжа. Минимална работна заплата има в повечето развити държави по света. За останалите не знам. Целта на минималната заплата е да осигури възпроизводството на работната сила, но в България е толкова ниска, че само осигурява човека да остане жив.
100
8
 
3
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 2 години
В Швейцария заплатите са високи, а цените са още по високи. Не е за бедни. В България за да са високи заплатите на сулю и пулю трябва някой да печата пари или да се произвежда нещо уникално. Нито едно от двете няма в България. От къде ще дойдат парите за бедните да вземат големите заплати ? Нали и лекарите, специалистите IT, инженерите ще искат също по високи заплати и ето хиперинфлация.
99
0
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
Бъркаш. Броя на наетите лица не е чак толкова различен в районите с изключение на София. Северозападния район е с най-малко наети 170 хиляди, но северния централен район е с 216 хиляди наети. Другите са с 260 хиляди, 285 хиляди, 492 хиляди и 990 хиляди (София).
98
3
 
5
 
! Отговори
ОГРАМОТЕТЕ СЕ ХОРА? преди 2 години
Колко години див и престъпен комунизъм и социализъм сте живяли. НЕ БЪРКАЙТЕ ПАК ПОНЯТИЯТА за Минимална работна заплата в България е друго нещо тоест база, да това е базата от която ви определят удръжките от парите. В СТРАНИТЕ ОТ БЕЛИЯТ СВЯТ в Европа и на Запад НЯМА минимална работна заплата в този наш вариант. Има статистики в Европа, но това са размер на доходите, а НЕ КАТО ПРИ НАС БАЗА от която ви намаляват реалната заплата. НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ и ДА РАЗБИРАТЕ НЕЩАТА.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНСБ-то нато го иска то да ги даде!
96
0
 
2
 
! Отговори
Ко каза ко? преди 2 години
5 милиарда от физически лица и 3 милиарда от ДДС, което плащат пак физическите лица.
95
0
 
0
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
Говорим за СРЕДНА заплата, което няма НИЩО общо кой да умира и кой- не. От х работещи- еди колко си взимат минимална (реална минимална). Какво общо има това с цифрите, които се обсъждат?!
94
0
 
6
 
! Отговори
Ко каза ко? преди 2 години
5 милиарда от физически лица и 3 милиарда от ДДС, което плащат пак физическите лица.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89: само да ти кажа че има минимална заплата (при тях е заплащане на час) и в САЩ. И те ли са комунисти фе?Мин заплата се прави за да защити работника от експлоатацията на работодателя.