Няма истинска болница за деца, няма истинско лечение, само едно скеле

Родители на протест срещу превръщането на 40-годишно скеле в детска болница
23 юни 2021 11:30, Петя Славова
97

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест пред Министерството на здравеопазването събра родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Хората не са съгласни с опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле, предаде БГНЕС.

Пред сградата на Министерски съвет тази сутрин има голям плакат с надпис: "Измамата на Ананиев за 95 млн. лв.". Протестиращите носеха плакати, в които настояваха да се построи болница, в която "децата не са просто диагноза", както и да могат родителите да бъдат до болните си деца и малките да не се чувстват наказани за това, че са болни.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата добави, че недоволството им допълнително било взривено от среща, която вчера се е провела в регионалното министерство, без обаче да бъдат поканени граждани и отново се правят сметки зад гърба на родителите.

Още по темата

"Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми", обясни Богданов мотивите за недоволството им.

Протестиращите родители настояха да бъде изградена болница, от която не ги е страх и призоваха служебното правителство да започне на чисто.

"Ясна идея какво трябва да се случва в тази детска болница, какви медицински сестри трябва да има, какви лекари трябва да има, какви отделения – липсва", убеден е той и заяви, че ще продължават да настояват гражданите да бъдат част от създаването на детската болница.

Теодора Овчарова, която е родител, е на протеста, защото е убедена, че вече е крайно време да се постигне целта им за функционираща, истинска детска болница, стъпила на здрави основи и гледаща към бъдещето.

"Аз искам детска болница с нормални стаи, със зеленина за децата. Искаме всичко да е на едно място, а не да разкарваме нашите деца насам-натам за изследвания, за скенери. Крайно време е всичко това да бъде събрано на едно място и да улесним максимално този болезнен процес – както за родителите, така и за децата", коментира тя.

Сред протестиращите е и  Михаела Димитрова, която е учител и майка на две деца. "Тук сме, защото няма истинска болница, няма истинско лечение, няма истинска подкрепа, няма нищо. Искат да ни пробутат един стар строеж, който е негоден за тази цел. Ние си мислим, че децата ни заслужават много повече", убедена е тя.

Според нея съществуващите детски отделения по различни болници не вършат работа и често необходимостта от това да се обикаля в търсене на правилния лекар коства здравето и живота на малките пациенти и подчерта, че всеки ден умират деца.

 Стана ясно и, че в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев се е обърнал към колегите си от здравеопазването. Той е поискал д-р Кацаров и Комитова от регионалното развитие да се срещнат с протестиращите родители и да обърнат внимание на исканията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормална заплата беше 250 лева, нискоквалифицирани като чистачки, пазачи бяха на 150-170 лева. Имаше и хора с много високи заплати - по 500 лева, това бяха миньори и някои специални професии като строители на национални обекти. Отровен и нощен труд при соца, за разлика от сега не е имало.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей вие русофилите допреди малко умирахте от глад и ровехте по кофите, пък сега взехте всичко да можете да си позволите.Много си глупав русофилче.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
250лв при соца се взимаха на места с безплатно кисело мляко - отровен и нощен труд.И са били равни на 5000лв ама друг път.За 600-800лв хората ходеха в Либия и коми.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитрова Плаща им се да протестират.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63 хахаха. Милиарди рубли даже взима учител в Москва.Прекрасно е в русия.Ама даже и децата на русофилите пикаят на русията и не шат там.Що така?
55
0
 
7
 
! Отговори
Димитрова преди 2 години
Престанете с непознаване на строежи и материали.Скелето на детската болница е по-здраво от бункер.Или може би искате внос от незнам си къде и с незнайно качество.И материалите и здравината са перрфектни.Това е аболютно непознаване.Всяка сграда може вътрешно да се промени и обзаведе така, че да е най-добрата. Като се хвърлят милиони за проекти,материали и изграждане какво ще остане - апарати от нисък клас, лошо обсавеждане и т.н.Всъщност виждали ли детски болници в чужбина? Аз, да.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плюете соца...ноПри соца 1$ беше 3лв. Колко да са били платежоспособни туристите?Един западногерманец с 100марки е бил по-богат от средностатистическия НРБеец със 160лв заплата.А сега българите правят опашки на 6-те ГКППта за гърция.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52България - 1.5/100000 убийстваРусия - 8.5/100000България - 650лв МЗРусия - 140ЕКой живее в мизерия?
52
4
 
0
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
имахме платежоспособни туристи, които идваха доволни Лято след Лято.СЕГА на морето хем крайно малко, хем скъсани социалтуристи.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КойчоЩо бе? Като управляваше БСП имаше ли болница? А бе текезесарче?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за някой комунист-русофил да си прати децата във Венецуела.Все в САЩ си пращат децата.Що така бе утайко комунистическа?
49
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Аз пък видях парите за детцка болница прибрани в чекмеджето на много набожен човек
48
2
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
При СССР имаше визи за всички от източния блок и СССР, дори България налагаше визи на СССР. А днес западно европейците пътуват свободно без виза за САЩ, а на българите, слутите и миячите, налагат визи. И най-смешното е, че българите до там са си смъкнали raщите на американците, че пускат американски граждани в България без виза, като че ли България им е бащиния на американците.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР вече 30 години го няма, но защо живеете в такава мизерия при американското парнтьорство? Защо България е първа по смъртност в света, СССР ли и пречи още.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се провалиха във Венецуела, венецуелците не си смъкват raщите на американците като българите.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49 А до СССР не ти ли искаха визи ? Тогава цял човек ли беше *** бузлуджанецо?
44
0
 
1
 
! Отговори
големи глупсти преди 2 години
за какво ви е детска болница? всички деца в София ли ще се лекуват? не е ли по-добре да има детски отделения със специалисти и техника във всяка по-голяма болница? само ще се похарчат едни пари и ефекта за София и страната ще е нулев - тоест пак същото. От провинцията към най близкия голям град с детско отделение а в софия всички в детската.
43
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
А може ли да замина за САЩ да мия афроамерикански тоалетни да изкарам някой долар? Или за САЩ трябват визи? Впрочем какво става с визите за САЩ, защо българите не могат да пътуват без виза за САЩ както другите граждани на ЕС от западна Европа, явно българите ги считат за полуxopa, полyчовеци втора категория членове на ЕС.
42
1
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
В ЕС и НАТО умните и кадърните българи живеат добре и имат пари да си пращат децата в луксозни частни болници, само простите и некадирните соцаджии които още не могат да сменят дограмата на панелката от времето на Тодор Живков са бедни и нямат пари да си лекуват децата в луксозни частни болници.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заминавай да живееш много по-добре при комунизма във Венецуела.Що се мъчиш тука?И що не си умрял още от глад?