От септември забраняват пластмасата за еднократна употреба

Ренета Колева, заместник-министър в МОСВ, пред Bloomberg TV Bulgaria
23 юни 2021 21:52, Анисия Иванова
28
От септември забраняват пластмасата за еднократна употреба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила новата европейска директива за забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Документът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Това заяви Ренета Колева, заместник-министър в МОСВ, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Основната цел на директивата са мерки за намаляване на пластмасовите продукти. 86% от отпадъците по плажовете на територията на ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като нанасят сериозни щети върху околната среда. Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички", обясни тя.

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3-ти юли.

"Забавянето се дължи на факти, които не са на национално ниво. Преди седмица Европейската комисия издаде допълнителни документи относно обхвата на забранените продукти. Няма да успеем до 3-ти юли, но наредбата е разработена и в момента предстои нейното вътрешно съгласуване".

„Направихме редица срещи с НПО и браншовите организации, с които сме дискутирали промените, които предстоят да настъпят", допълни още Ренета Колева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са многократна употреба.

От думите на госта стана ясно, че в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови, като това са предимно малки и средни предприятия. Неминуемо с влизане в сила на новите промени това ще даде отражение върху бизнеса.

"Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението му, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 г.".

Друга тема бяха проблемите, които има в Министерство на околната среда и водите.

    „В дирекция Управление на отпадъците имахме проблеми със забавянето на нотификациите за внос и износ на отпадъци. Нашата цел е да ускорим процеса по издаването им. Предстои заседание на комисията, за да разгледа новите предложения, за да не пречим на бизнеса да извършва своята търговска дейност".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По всички хипермаркети уж безплатни кисийки, ама те не са безплатни потребителя ги плаща, ми като плаща поне му загъвайте нещата във вестник белким вземе нещо да прочете.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане като с кривите краставици и кривата ракета евроком. дето космоса и пречи.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Найлононовите торбички също да се премахнат да се използва хартия като в соца. Какво е това сирене или салам в найлонова торба. Срамота.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна трябваше да забранят пластмасата. И трябва да се въведе обратно изкупуване и използване на стъкления амбалаж.
23
1
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Т.е. Крайният потребител плаща двойно за пластмасата, търговеца и призводителя си бичат тарелките, съвестта е чиста и положението си е същото, както с вредните емисии.... Бравоооооо - осигурихме още кинти за краденееее
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 Един от Германия ~ на български се нарича капаро, получаваш обратно ако върнеш това което си взел! Имаше го в социализма - всички бутилки се връщаха срещу пари/стотинки!
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като отсечете и последното дърво за да го направите на торбички и бъркалки, едва тогава ще разберете колко сте прости екоо
20
1
 
16
 
! Отговори
Въййй преди 2 години
А на Кока Кола, Пепси и другите такива, ще им забранят ли пластмасовите бутилки?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кенчета се събират от ромите в БГ. В Германия ги събират техните роми - българите емигранти.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия немците ги мързи, а мутрите в България не ги мързи и всичко прибират.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия има комунизъм.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шише от бира такса 5 лева и пак пийте ганиовци
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в българия това няма да влезе в сила и точка, бал съм ви екологията ***
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук в Немско от кенчета от бира направих хилядарки. Немците ги мързи да ги събират и да ги връщат а аз като по балама ги събирам и осребрявам. Пари се правят тук стига да не го мързи човек. В Бугарско нема от къде да изкараш 5 стотинки всичко мутрите прибират.Чак храната ви я преоценяват с 1 лв преди да и изтече срока уж на промоция вместо да я пуснат на половин цена както е тук в Германия. Мутренска ко...чина си останахте. Никой неможе да ви спаси.
13
1
 
25
 
! Отговори
Eдин от Германия преди 2 години
Пред автомата за приемане на пластмасови или стъклени бутилки ( в Германия отдавна струват отделно 8, 15 или 25 цента - написано на етикета) в супера постоянно има хора с пълен чувал, торба или количка. Пускат си ги една по една и накрая си получават бележката за няколко евро, която им се осребрява или приспада от покупката на касата.Така трябва да стане и в България.
12
3
 
9
 
! Отговори
Септември ще бъде преди 2 години
Май... бай *** остава пpocт до безкрай...
11
0
 
21
 
! Отговори
Един от Германия преди 2 години
Да се въведе такса 25 ст. за пластмасовите бутилки за вода от 0,5 и 1,5 литра, както и 50 ст. за по-големите бидончета за минерална вода от 3,5,6,7 и т.н. литра. Същите да се изкупуват обратно от магазини или пунктове. На немски се нарича Pfand, не зная българския превод на тази дума. Ще видите после как плажовете, градинките, парковете ще бъдат почистени от онези хора, които си изкарват прехраната с "вторични суровини", както ги наричхме едно време.
10
4
 
12
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич дъ не ви пука ! Повните ли че и ламбите с нажежаема жичка щяа дъ забранът ? Е ко стана ? И с пласмасата така !
9
0
 
16
 
! Отговори
N.n преди 2 години
Не е соц романтика.Преди 80те и в запада е преобладавало стъклото.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те пластмасовите опаковки винаго са били с пари. Просто сега ще са 1% по-скъпи, което ще е добър повод производителите да надуят цените на стоките си с минимум 50% нагоре.