България единствена няма изградена магистрала от граница до граница

Тол системата е скъпа, не се използва пълноценно, каза Ясен Ишев
30 юни 2021 19:48, Анисия Иванова
140
България единствена няма изградена магистрала от граница до граница
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да подкрепяме железниците, а всъщност подкрепяме тежкотоварните автомобили, които разрушават най-много пътната мрежа. В момента те пътуват безплатно по 85% от републиканските ни пътища. Тази политика е погрешна. Това заяви Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"От 2016 г. леките автомобили плащат такса за винетка 97 лв. Оттогава сумите, които се събират заедно с тежкотоварните автомобили, са над 325 милиона лева. От тях над 72% са от леките автомобили, които не разрушават пътищата. Оказва се, че водачите на леките автомобили плащат таксите на тежкотоварните автомобили".

„Втори и трети клас пътища никой не плаща – всички тежкотоварни автомобили минават безплатно“, допълни още гостът.

Ясен Ишев е на мнение, че тол системата в България не изпълнява замисъла си.

На първо място идеята е да се контролира по-голямата част от пътната ни мрежа, която е около 19 877 км, като 16 000 км бяха предвидени да влязат в обхвата на тол системата, пояснява още експертът. Главната цел е тежките товари да се вкарат в пътища, които са по-добре построени и могат да поемат тежкия трафик. Всъщност обаче се направи точно обратното - от 16 000 км намаляха на 10 800 км. В крайна сметка в момента са 3100 км, което е 15% от пътната ни мрежа, каза Ишев.

Гостът коментира, че в България сме приели една от най-модерните тол системи с GPS.

"Избрахме един скъп вариант, който не се използва пълноценно. Много от камерите не работят. Парите за някои нарушения не може да се съберат. Видимо е, че нещо не работи генерално. Тол системата може да генерира над 1 млрд. лева приходи, стига таксите да бъдат като препоръчаните от Световната банка. Тя трябва постепенно да се надгражда".

От думите на госта стана ясно, че България е единствената европейска страна, която няма изградена магистрала от граница до граница.

През 2010 г. Министерството на регионално развитие публикува програма за 7 автомагистрали – от 2010 до 2020 г. те трябваше да бъдат построени.

"Навремето имаше една трансевропейска транспортна мрежа, която свързваше всички европейски столици от Лисабон до Анкара - около 7000 км. Единствената отсечка на тази магистрала, която не е изградена, са нашите 49 км от Калотина до София".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е така защото дебелината на асфалта е 10см В германия защо не се разгражда ? Там е 1метър основа половин метър асфалт, и за колите нама винетка
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Сърбия няма.
110
1
 
8
 
! Отговори
ами преди 2 години
От всичкото това безумие,за което говори човека, гробарите на България измислиха да създадат един ***-т.нар.толаджии,които по цял ден седят под една сянка и чакалят. И какво чакалят? Ако парите,кото се отделят за тази паразитна структура бяха насочени към поставянето на камери,както е по целият цивилизован свят, ефективността на действие щеше да бъде много по голяма,но пък шайката нямаше да ги оттърва-няма постове,служители,които са наши хора....
109
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги построят от къде пари за поддръжка?
108
5
 
24
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Ами какви длупости дрънкате??? Тиkвун изрично заяви че е построил 5 милиарда км магистрали. Като се има предвид че обиколката на Земята е 40,000 км, то магистралите на тиkвун вече са обиколили Земята цели 125 хиляди пъти! Въпреки че тиkвун може просто да е направил дребна грешчица и да е имал предвид че е откраднал 5 милиарда от магистралите.
107
15
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Бойко като почна да строи магистрали - "Ама защо.....". сега пък - "Ама защо не ......". и тъй нататък ! Типично !
106
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РадославАко хората протестират активно Хемус ще стане. Единсъвено Борисов се хвана здраво да я работи, но както се очакваше комунистите моментално я спряха.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри човече България не може да се избърше Ти за клозет говорйш
104
3
 
8
 
! Отговори
Хубаво ама преди 2 години
Това не е вярно. Примери: Румъния, Полша, Швеция, Финландия, Словения(липсва отсечка). Горе в балтийските държави също не са 100% свързани.
103
6
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Хемус никога няма да бъде завършена! Без значение дали са герб, бсп или някоя друга разсейка на БКП! За да се построи нещо в България, то трябва да е нещо свързано с битието на софиянци. След като софиянци не ходят да почиват в Румъния, то Хемус не ги интересува, затова няма опасност от протести пред НС и затова Хемус ще последва Белене и тунела под Шипка в града вечните проекти от които да се източва бюджет! София - морето и София - Гърция може и да станат някое хилядолетие.
102
12
 
6
 
! Отговори
Маските ВЪН 0 преди 2 години
Служебното Правителство, за какво дойдоха- да МАХНАТ бооклуците на Боoклук Борисов или да СЕДНАТ на неговото място, за да КРАДАТ ???Ако на някой ол.иго.френ му е СТУДЕНО и при 40 градуса температура на въздуха, може да облече ВЪЛНЕН КОЖУХ, вълнена шапка и шал през лятото. Но НЕ и да принуждава останалите в България да носят Кожух посред лято !!
101
3
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми...
100
3
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 2 преди 2 години
Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...Вече РАЗБРАХМЕ че Бoоклук Б.Б. Банкя-лията е Педдераз и затова носи АРАБСКА маска, както Евнух, Педдераз, Роб в Харема на араби- Мюсюлмани.. И точно затова, Фандъкова пуска групи от педдерази да се събират, да обикалят из София и да РАЗВРАЩАВАТ малките деца...
99
3
 
1
 
! Отговори
Tedio Mathematica преди 2 години
До Колю математика НОЩZdravei - az mai te poznavam- Matematik bliad! Te tia ne samo che ne mogat da smiatat ami kade zabraviat Romania ,kadeto niama I Edna zavarshena magistrala, a e 3 pati pochti po goliama ot nas!
98
3
 
5
 
! Отговори
Маските ВЪН 3 преди 2 години
На изборите за парламент, в изборните секции, НЕ трябва да има МАСКИ, за да можем да ВИДИМ - Кой иска да гласува... Чух че Боoклук Б.Б. давал БГ паспорти на ***.йм.уни и китайци.. Така че , ако някой види такива да приближават Изборните секции, трябва да ги ИЗГОНЯТ към Турция.. САМО араби, не.г.ри и КРАДЦИ, и мошеници може да влязят да гласуват с маски !!
97
3
 
10
 
! Отговори
има ли КОМУНСТ? преди 2 години
проверка в нета.."" В гимназията .... е секретар на комсомолската организация на класа.[3] През 1977 година кандидатства във Висшата специална школа Георги Димитров на МВР в Симеоново. През 1991 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това става т. нар. деполитизация на силовите структури в държавата, като той формално *отказва да се деполитизира и да напусне БКП*
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колю математика НОЩА как се носят пликове в президенстството след като ги вземеш от поредният корумпиран митничар?
95
5
 
12
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Ше я направят славито и тошко. Сега са заети да чегъртат, но обещаха да я направят.
94
1
 
11
 
! Отговори
Колю математика НОЩ преди 2 години
Как се пише половин милиард километра с цифри и колко километра е "България от граница до граница"
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най голямата прокоба на България са крадливите и лъжливи комунисти. Левски го е казал: Тоз който ни освободи, той ще ни зароби!