България единствена няма изградена магистрала от граница до граница

Тол системата е скъпа, не се използва пълноценно, каза Ясен Ишев
30 юни 2021 19:48, Анисия Иванова
140
България единствена няма изградена магистрала от граница до граница
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да подкрепяме железниците, а всъщност подкрепяме тежкотоварните автомобили, които разрушават най-много пътната мрежа. В момента те пътуват безплатно по 85% от републиканските ни пътища. Тази политика е погрешна. Това заяви Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"От 2016 г. леките автомобили плащат такса за винетка 97 лв. Оттогава сумите, които се събират заедно с тежкотоварните автомобили, са над 325 милиона лева. От тях над 72% са от леките автомобили, които не разрушават пътищата. Оказва се, че водачите на леките автомобили плащат таксите на тежкотоварните автомобили".

„Втори и трети клас пътища никой не плаща – всички тежкотоварни автомобили минават безплатно“, допълни още гостът.

Ясен Ишев е на мнение, че тол системата в България не изпълнява замисъла си.

На първо място идеята е да се контролира по-голямата част от пътната ни мрежа, която е около 19 877 км, като 16 000 км бяха предвидени да влязат в обхвата на тол системата, пояснява още експертът. Главната цел е тежките товари да се вкарат в пътища, които са по-добре построени и могат да поемат тежкия трафик. Всъщност обаче се направи точно обратното - от 16 000 км намаляха на 10 800 км. В крайна сметка в момента са 3100 км, което е 15% от пътната ни мрежа, каза Ишев.

Гостът коментира, че в България сме приели една от най-модерните тол системи с GPS.

"Избрахме един скъп вариант, който не се използва пълноценно. Много от камерите не работят. Парите за някои нарушения не може да се съберат. Видимо е, че нещо не работи генерално. Тол системата може да генерира над 1 млрд. лева приходи, стига таксите да бъдат като препоръчаните от Световната банка. Тя трябва постепенно да се надгражда".

От думите на госта стана ясно, че България е единствената европейска страна, която няма изградена магистрала от граница до граница.

През 2010 г. Министерството на регионално развитие публикува програма за 7 автомагистрали – от 2010 до 2020 г. те трябваше да бъдат построени.

"Навремето имаше една трансевропейска транспортна мрежа, която свързваше всички европейски столици от Лисабон до Анкара - около 7000 км. Единствената отсечка на тази магистрала, която не е изградена, са нашите 49 км от Калотина до София".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До и как бе. Ей, не давате на човек да се обърка малко дори. Ами сбъркал е чисто технически в цифрата, не е ли ясно?
11
7
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Абе робе бе какво е направил?! Я излез малко от кочинатa и виж какви хората какви пътища имат, дори няма и винетки няма тол-такси!! Роб нещастен!!
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как тъй да нямаме бе? Нали Бибитко каза, че е направил 500 000км магистрали, как тъй да няма до границата, я проверете пак
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но си имаме БКП форевър с букет от нови имена, кой е като нас!:))))))))))))))))
8
7
 
22
 
! Отговори
Е как бе? преди 2 години
Според канибала от Банкя,дето меля бизнесмените на суджуци в месокомбината,имаме половин милиард километра!500 000 000км!Петстотин милиона километра!!!!Такива ги дрънка тоя!
7
7
 
6
 
! Отговори
Че защо преди 2 години
да има това не е държава, дупка!!! KEНЕФ!!! А вентки има ли данък МПС дааа!!! Най-простия народ ***!!!
6
2
 
10
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
Как да не е имало магистрала от граница до граница??? България беше покрита с магистрали! Замфир Яшаров Живков се беше погрижил да имаме магистрали и от пиле-мляко в НРБ, но после съпартийците му го свалиха, а СДС и Соломон Паси изнесоха асвалта в Русия!!!
5
6
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Винету направи всичко възможно тираджиите да ни побъркват. Хем им плащаме на тираджиите пътищата, хем ни побъркват и задръствт пътищата. Нагли, безпардонни и винаги бързащи. Ако зависи от мен забранявам събота и неделя движение на тежки автомобили за да може населението да живее нормално поне събота и неделя.
4
1
 
6
 
! Отговори
12664 преди 2 години
Втори и трети клас пътища никой не плаща................'Ми супер, направете ги и тях със заплащане. Те и без това са с перфектно качество, заслужават да им сложите една здрава цена.
3
10
 
6
 
! Отговори
Много лъже ! преди 2 години
И Румъния няма и Полша няма
2
11
 
23
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
Това не е вярно опасали сме цялата звездна галактика с магистрали разполагаме с над половин милиарда километра магистрали.Онова едноклетъчно от Банкя скоро го заяви така, че внимавайте какво пишете.
1
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** строи магистрали половин милиард километри