Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да не е толко *** буда колкото изглежда и звучи, излезе прав за материала.
153
0
 
1
 
! Отговори
S преди 2 години
Парен от каша и таратор дyха! Нула доверие в институциите, за което те сами са си виновни. Накрая ще излезе, че е било добре , че са ни лъгали толкова. Здрави бъдете и Бог с нас!
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сърбите ни сравняват българите с ромите. сгрешили са - много по-зле сме от ромите.
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти хакна кожената инжекция и тогава си ходи фанглия ваксинирана .
150
3
 
1
 
! Отговори
До Англичанката преди 2 години
Жилка си. За едно ходене в Англия стина курбан с гмо виксина.
149
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Защото БГ има най_много ваксинирани/н,е,кастрирани/ имотокрадци
148
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори глупавите американци антиваксъри разбраха, че са в грешка и се ваксинираха. Ние останахме последните на планетата с това мислене.
147
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи аз съм на пук на всички антиваксъри-Хем преболедувах Ковид много тежко и въпреки това се ваксинирах с Пфайзър.За това надделя желанието ми за сертификат.Искам да си замина за Англия без да бъда карантинирана и без други усложнения.Още 5 пъти ще се ваксинирам само и само да си замина.Никога повече няма да правя грешка да се застоявам дълго в Чалгаристан.Истината е че ако изкате да пътувате безпроблебно и без ограничения трябва да сте с ваксина.Това е!
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фатализъм ли? Всеки си знае, някои предпочитат да си преболедуват, вместо мутагена!
145
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сега моментално някой антиваксър се писне как прадядо му доживял до 90 бе никаква ваксина, а че останалите като цяло и 50 не са стигнали, явно не го вълнува никак.
144
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То няма и друг начин - повечето читави са навън, тук са задръстените мозъци, дето пищят денонощно срещу науката, и за миг не се сещат, че тя е тази, която ги е освободила от допотопно блъскане и ранна смърт на 40 - 50 години.
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още по-зле ще става. 30 години чалгаризация и опростачаване водят то там.
142
2
 
2
 
! Отговори
чалгар-имунолог преди 2 години
До Анонимен Смъртността от катастрофи у нас е по-голяма от тая от ковид. ------------------------------------- 18 хил от ковид спрямо 650 от катастрофи ли бе чалгар?
141
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Една е причината - просттттотия до шия. Вече нямам и грам съмнение защо сме последни в ЕС, поне вече съм сигурен защо...
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горд съм че толкова много хора са будни
139
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете ваксинацията в България и веднага ще разберете защо сме най-бедната държава в ЕС.
138
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
защото не сме гмо мозъци един път ни заразиха с вирусите на спина ебола з екикасега ковид второ след тях идват ваксините които не решиха въпросите с първите3 болести обаче за една нощ фарц фирми станаха милионери на всичкото отгореима клауза че не могат да бъдат съдени от роднините на убитите ек няма работаи си измисля какви ли не документи за да те принудят да се ваксинираш
137
2
 
13
 
! Отговори
европата преди 2 години
защо не погледнат други показатели, по които драстично се отличаваме от другите държави? Като заплатата например.
136
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тези дни си мисля как България отново е на въпреки на цяла Европа и как разни хубавци ни обясняват колко сме прости, че не щем да се бодем. И продължавам да си мисля как ВСВ България е била наопаки на Европа и само тя е спасила евреите, което после се е оказало хубаво решение! Та, ще видим и сега какво ще се окаже след време.
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не ни стимулират,беееее!Я вижте гърците-за 500 евро са готови да ги боцнат без да се замислят.А у нас се стискат за 50 лв.За тия пари можеш да си купишп само глас за изборите.