Лекар от ВМА: Всяка вълна си има особености, у нас ще има четвърта

Може да има и противовирусно лекарство, заяви д-р Дончев
10 юли 2021 15:06, Петя Славова
57
Лекар от ВМА: Всяка вълна си има особености, у нас ще има четвърта
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ще има четвърта вълна, сигурно, щом хората, които предвиждат тези неща, го казват толкова убедено. Всяка вълна си има своите особености. Първата беше една голяма неизвестност, нещо необичайно. Тя беше стрес тест за всички системи. Втората вълна беше на изтощението. Третата вълна вече беше една рутина – бяхме подготвени и като алгоритъм, и като лекари, и като материален ресурс. Сега вече вирусът започна да върви на вълни, очакваме тази вълна, но най-положителното е, че може да има противовирусно лекарство", заяви пред Нова тв доц. д-р Дончо Дончев - специалист по уши, нос и гърло във ВМА.

Още по темата

Според него това, което ще ни спаси, са ваксините, лекарствата и спазването на мерките. Той е на мнение, че никой не е бил подготвен за този сценарий.

"Дали през 2019 година някой си е помисля, че човек може да си мечтае да няма пандемия. А сега това е мечтата ни – да се върнем към това, което е било. Има хора, които дадоха жертва, борейки се с този вирус. Но така или иначе ще се върнем в обичайното русло. Тогава истинските герои ще бъдат тези, които с обичайната си дейност, ще ни върнат към нормалния живот", смята медикът.

Д-р Дончев влезе в COVID-отделението на ВМА като доброволец. Разболя се тежко, оздравя и се върна отново да помага в отделението. И то три пъти. След това дари кръвна плазма. 7 пъти. Според него обаче в "тази война", както нарича вируса, ще победи човечеството.

"Затова го сравнявам с война – защото всички системи бяха засегнати. Вирусът се оказа по-страшен от бомбите. Дори и в блокадата, концертните зали в Ленинград не останаха празни. Но сега се случи. Все пак вярвам, че човечеството е по-силно", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксър съм, ама искам да намажа и аз нещичко покрай тоя цирк. Къде продават ваксини на едро с отстъпка? Гледам, има много мераклии за бодене, така че ще потръгне бизнеса.
23
8
 
5
 
! Отговори
Чичко преди 2 години
След всяка вълна наплашените мишки отърсват козината, оглеждат се и крещят еее то не беше страшно. Само дето по време на вълна църкат и се крият, а вълни ще има докато и последната празна кратуна не се усети малко.
22
7
 
4
 
! Отговори
Ето преди 2 години
Вирусът сме ние, не ви ли прави впечатление че вирусът е съвместим с нашите клетки и ги отвлича за нуждите си. Остава само да се създаде рнк която да чупи способността на клетките да се делят и ремонтират, така и ние ще бъдем почистени от лицето на земята. Защото това не отива на никъде така или иначе, хората се раждат и умират и страдат ненужно докато слънцето ни изгори така или иначе.
21
6
 
12
 
! Отговори
ХИТЪР ПЕТЪР преди 2 години
Голяма пропаганда за това ваксиниране.Колката повече ваксинирани,толкова повече смъртни присъди буквално издадени което и у целта на пандемията.Съкращаване на населението.Само *** ще допусне да го ваксинират със Смърт.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези доктори не се ли страхуват от народната любов и благодарност за грижата им за нас простосмъртните? Или са свикнали да са безнаказани техните грешки?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, много глупав народ сте!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторът ще се ваксинира ли, след като е преболедувал. Щото едни спецове, дето им залежава отровата тръбят, че ваксината подсилвала имунитета. Пък в основите на имунологията друго пише, ама де да знам, може пък те да са чели правилните книги.
17
11
 
5
 
! Отговори
хора преди 2 години
"Вярвайте"... на анонимниците по форумите за ваксините... Те "знаят всичко"...
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е гаден, независимо дали ви харесва или не. Пазете се и се лекувайте, но НИКОГА НЕ ХОДЕТЕ при проф. Николай Габровски от Пирогов, или доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ, болница Медикал парк Истанбул.Тези хора са изключително арогантни, нахакани, некадърни и се интересуват само от парите ви.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такъв естествен процес в природата, който да върви на вълни, без да затихва. Вълните са измислици на фашистите във властта.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лекарите да спрат да им плащат за лечение на ковид. Защо те не подкрепят хората с изграден имунитет?
13
17
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Каква война, бе ? Муахахах стига вече с тази пропаганда. Хайде отвайте да им пляскате , някой флаш-моб със фенерчета. Докторите им харесва да лекуват по телефона, но всичко си има край. Съдбата ще си знае работата. Докторчетата-комунисти и слуги на елитите ще горят в пещитите.
12
7
 
10
 
! Отговори
Гражданин от село преди 2 години
Ехааа!Пак някои доктори ще напълнят вече препълнените гушки.Някои.Не всички
11
5
 
3
 
! Отговори
плазмодии преди 2 години
Аре бре радевисчета румени засмени с червени бузки любете се на живота че на ония свет първоначално нема да е така оцапано
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мда това в Московский комсомолец ли го прочете бе каскет?
9
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
има налични Janssen ваксини на J&J, тя не е иРНК, векторна е, J&J са купили патента на първата векторна ваксина- Sputnik V- Gam-COVID-Vac, за да може да се одобри по-лесно, защото Русия няма независими регулатори за оригинален продукт, които да даде зелена светлина в ЕС и САЩ
8
8
 
11
 
! Отговори
чалгар-вирусолог преди 2 години
На чалгарите ваксина не им трябва. Толкова са загубени, че вируса ги мисли за дървета и ги подминава.
7
2
 
12
 
! Отговори
ватник-имунолог преди 2 години
До аз Внесете Спутник най-после. ------------------- какъв спутник ве yшанкo? Те руснаците не искат да се ваксинират с него, но тукашните близачи на путински зaдници само за него говорите.
6
3
 
8
 
! Отговори
плазмодии преди 2 години
Споко бре нема да е безкрай вълните кат мутира до омега и са приключва
5
6
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
И цял живот така ли ще караме бе?Всекидневно и ежеминутно само с ковида си да ни занимавате и нищо друго!?Че те вълните ще са хиляди и така до края на света!Да лягме и да чакаме да мрем ли ?*** и буклоците ви да..!