По морето: Работниците повече от туристите

Слънчев бряг се пълни през уикендите от българи
15 юли 2021 19:05, Петя Славова
86
По морето: Работниците повече от туристите
Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона положението в морските ни курорти е драматично. Хотелиери и ресторантьори са в истерия и твърдят, че са изправени пред фалит, съобщава "Монитор".

"Нали виждате какво е положението - обслужващият персонал е повече от туристите", лаконично обобщават от бранша. Това твърдение може и да е пресилено, но въпреки това красноречиво описва ситуацията в морските курорти в средата на юли.

Още по темата

Сезонът върви една идея по-добре от миналото лято, но въпреки това положението пак си е плачевно. Повечето хотели и къщи за гости по Южното Черноморие са празни, а тези, които са имали щастието да посрещнат гости, работят в 30 до 50% от капацитета си.

Контингент

В момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг почиват туристи предимно от Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Израел. Германци, англичани и скандинавци няма, а присъствието на руснаците е символично. "Знаете, че заради повишената заболеваемост в Москва от коронавирус идването на руснаци у нас стана много трудно. Преди затягането на мерките действително кацнаха няколко чартъра, но това не са класическите туристи с резервации в хотели. Тези хора си имат тук собствени ваканционни жилища и си отсядат в тях, затова и не са типичната категория туристи", обясняват хотелиери. Повечето от братушките, които са успели да дойдат, имат имоти в Поморие, Равда и Свети Влас. Много от тях обаче възнамеряват да си тръгнат по-рано от планираното.

Планове

"Руснаците, които притежават у нас ваканционни апартаменти, обикновено идват тук със семействата си и прекарват цялото лято. Но сега нямат тази възможност. Защото се получава така - дошъл един член от семейството, за да подготви имота, да го почисти и освежи, а останалите членове на фамилията е трябвало да пристигнат след седмица-две например. Обаче те сега не могат да дойдат и плановете на цялото семейство се объркват тотално. Този, който е дошъл първи, си казва: Какво да правя тук сам, след като семейството ми не може да дойде, и съвсем логично си заминава", разясняват хотелиери.

Разочарование

Надеждите на бранша, че този сезон ще е по-силен от миналата година, се изпариха тотално след последните рестрикции и наредбата за зониране на държавите. Слънчев бряг се оживява само през уикендите, когато тук за кратка почивка пристигат предимно българи. Последната събота и неделя обаче курортът бе тотално празен, а пясъчните ивици опустяха въпреки слънчевото време. Хотелиери обясниха това с изборите. "Обикновено в събота и неделя плажовете са пълни, идват хора от областта, а и от вътрешността на страната за уикенда. Но тази седмица всичко беше тотал-щета заради изборите. Просто уикенд туристите не дойдоха. Но и никой не разчита на тях. Шепа туристи за два дни в седмицата не могат да спасят сезона", оплакват се от бранша.

Надежди

Цените на нощувките в повечето курорти са свалени поне с 20-30% в сравнение със сезон 2019, но и това не помага за привличането на туристи. "Никой вече не се наема да каже колко туристи се очакват и откъде. Всичко се мени не с дни, а с часове. Едно е ясно - в разгара на сезона хотелите ни са празни. Надяваме се  всеки момент положението да се промени поне малко към по-добро. Надяваме се и на българите, които традиционно почиват на море в края на юли и през август", коментираха хотелиери и ресторантьори.
Липсата на летовници удари таксиджиите

От липсата на туристи се оплакват и таксиметровите шофьори. В Слънчев бряг дълги колони от жълти коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти, но рядко някой ги наема. "Няма туристи, съответно нямаме и клиенти, положението е отчайващо. Туристите, които почиват в момента в Слънчев бряг, са бедни, не могат да си позволят нито бар, нито дискотека, нито такси.  Маршрутът им е от хотела до басейна, плажа и обратно. Хранят се на олинклузива, не смеят да мръднат от там", оплакват се таксиджиите.
Масово търсят къщи и вили за почивка

На фона на празните хотели малките вили и къщи за гости се пукат по шевовете. Българските туристи предпочитат да наемат цяла къща, макар и отдалечена от плажа. Този тип селски вили вървят средно по 25-30 лева на легло, но се отдават не на легло, а на вечер. Една такава къща разполага средно с 10 до 20 легла и се отдава съответно за 250 - 500 лева на вечер. Офертата излиза изгодно само ако туристите са група и броят им не е по-малък от леглата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
А пък нашенските...гларуси повече от рускините и чехкините.Еййй,развалиха го това...море.
28
3
 
18
 
! Отговори
Уууууу преди 2 години
Ох, горките работодатели, хайде да им съберем някой лев........ ...
27
4
 
4
 
! Отговори
Нямаш левче за WC?! преди 2 години
Не си за морето...оди у полето.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 Ама верно ли? И като отвориш уеб камерите от Слънчев бряг какво се оказва? Че си елементарен и жалък л.ъжес.....
25
0
 
5
 
! Отговори
до 26 Я пак преди 2 години
Я марш беее!!!!Слагай си релсата и се мятай!!!!
24
1
 
40
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Паркинги където има вдигнати от 5лв на 8лв, на други места 3лв/час. Чадър и два шезлонга 25-30лв, шопската гони 10лв.. бе вие наистина ли чакате туристи?!
23
5
 
1
 
! Отговори
Я...пак преди 2 години
До Ще бутат хотели!Фантазьорче, ще ги бутат в сънищата ти.Я...пак...
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид няма нищо общо!Лелеее тия все още не осъзнават защо няма туристи ЛЕЛЕ!!!!!!!
21
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на мангъровци за това.
20
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да дойдат чужденците. Прочухме се в тъпотията си , с ниския % ваксинирани. Загубихме ги завинаги. Репутацията на България е срината.
19
5
 
29
 
! Отговори
Ще бутат хотели! преди 2 години
Тия кога ще разберат,че не аз да им давам 100лв на ден,а те да ми дават 100лв на ден за да им почивам без пари, няма да отида?!
18
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви субсидии за туроператорите, хотелите и превозвачите! Също така и ресторантите! Не се наядоха. Работят без касови бележки и за българите цените са безбожни! Да гладуват!
17
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е решил да им дава пари на тия,да си купи от аптеката ''Глупедиум''!Иначе ще се чуди защо си го е причинил да ходи на кафявоморието!Каквото изходи в хотела,после го плиска по челото като влезне в морето на плажа пред хотела!ОТВРАТ!
16
1
 
30
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Ресторнтьорите са най-циничната и перверзна част от аселението на еда държава. Ресторантьорството е мафия за пране на пари. Конкретно в България и Испания ресторантьорите са гадове,които злоупотребяват с трудовите хора-не изплащат заплати, практикуватмобинг срещу трудещите се, налагат непоносимо рабтно време...Каква жал да имам затия оtрепки? Сутеньори смачкани и наркопласьри антибългарски!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ко
14
2
 
36
 
! Отговори
А.Е. преди 2 години
Да бе, ще повярвам че: "Цените на нощувките в повечето курорти са свалени поне с 20-30%"! Точно обратното е, тази година цените по южното черноморие са все нагоре сравнено с минали години (като 2019). Ама като карат на принципа "Ден година храни", после да не се оплакват, че нямат толкова голям наплив
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що си букнах за гръцко и ич не ми дреме за слънчако...
12
1
 
20
 
! Отговори
Чадър 30 лв преди 2 години
ЕЕЕ СЕГА ИДА
11
1
 
11
 
! Отговори
S8 300km/h преди 2 години
Да си вземат по един чадър на плажа и да почакат малко - ЕЕЕ СЕГА ИДЕМ. Пхахахахах
10
3
 
8
 
! Отговори
несебърец преди 2 години
Чешки ресторант "Прага" е достатъчно пълен.Фалшивите чешки ресторанти - почти празни.