БАБХ: Случаи на занижени мерки по блок масите в Северното Черноморие

Агенцията провери над 400 обекта в област Варна
23 юли 2021 22:15, Петя Славова
7
БАБХ: Случаи на занижени мерки по блок масите в Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

От началото на юни инспекторите на Бългаската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са проверили над 400 обекта в област Варна. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания, а най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, а също и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", коментира д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна, предава БНТ.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията, които следва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход.

За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", допълни Маринова.

В случай че клиентите на заведенията станат свидели на нарушение, също следва да сугнализират на отговорните институции. Засилените проверките ще продължат до края на септември.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Алтер преди 1 месец
Всичко е от предишния летен сезон, ако не и от по предишния, а кога е разфасовано и колко е стояло по фризерите, никой не знае.
6
0
 
1
 
! Отговори
Гаро преди 1 месец
От години не почивам на Зл.пясъци. Последния път в хот.Адмирал имаше еврейски туристи. Тия нито веднъж не ползваха лъжици или щипки,а бъркаха в тавите с ястия с ръце а недоядоното после връщаха в тавите!!! Само в тенджерите със супите не бъркаха с ръце. Отвратих се и внимавам къде има еврей!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Алоооууу преди 1 месец
Какви мерки бе? Вирус няма! Маса народ ви го каза по телевизията. Хората гласуваха за да няма мерки, не за да има.
4
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Шведска маса ядене и пиене на корем :))
3
0
 
12
 
! Отговори
4 Сезона преди 1 месец
работих на море - Св. Влас и Слънчев Бряг-храната беше трагична-стара замразена и прочие!! Постоянно имаше масово хора, които се разболяваха от стомашни проблеми - натравения,когато викахме лекар се шегуваха,че е добре, че храната е лоша зада има работа за тях и да режат главите на туристите!! Това в България не е са курорти - хотвлите са трагични - ниско качество на услугата, лоша храна и прочие!! Само човек, които се мрази би се пуснал на all inclusive!!
2
1
 
8
 
! Отговори
неандерталец преди 1 месец
Всички проверяващи минават да замезят. Като натъпчат червото и всичко е наред, няма нарушения.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кухните да се почиствали на всеки час? Произход на храната? А на дюнерджиницте изискват ли нещо или там не ви *** за рушвети и не ги закачате? Питам за една дюнерджиница дето е до нас и толкова мръстна че вътре мухите играят балет по прозорците но БАхТ никога не ги закачат.