БАБХ: Случаи на занижени мерки по блок масите в Северното Черноморие

Агенцията провери над 400 обекта в област Варна
23 юли 2021 22:15, Петя Славова
7
БАБХ: Случаи на занижени мерки по блок масите в Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

От началото на юни инспекторите на Бългаската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са проверили над 400 обекта в област Варна. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания, а най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, а също и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", коментира д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна, предава БНТ.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията, които следва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход.

За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", допълни Маринова.

В случай че клиентите на заведенията станат свидели на нарушение, също следва да сугнализират на отговорните институции. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Всичко е от предишния летен сезон, ако не и от по предишния, а кога е разфасовано и колко е стояло по фризерите, никой не знае.
6
0
 
1
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
От години не почивам на Зл.пясъци. Последния път в хот.Адмирал имаше еврейски туристи. Тия нито веднъж не ползваха лъжици или щипки,а бъркаха в тавите с ястия с ръце а недоядоното после връщаха в тавите!!! Само в тенджерите със супите не бъркаха с ръце. Отвратих се и внимавам къде има еврей!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Алоооууу преди 2 години
Какви мерки бе? Вирус няма! Маса народ ви го каза по телевизията. Хората гласуваха за да няма мерки, не за да има.
4
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Шведска маса ядене и пиене на корем :))
3
0
 
12
 
! Отговори
4 Сезона преди 2 години
работих на море - Св. Влас и Слънчев Бряг-храната беше трагична-стара замразена и прочие!! Постоянно имаше масово хора, които се разболяваха от стомашни проблеми - натравения,когато викахме лекар се шегуваха,че е добре, че храната е лоша зада има работа за тях и да режат главите на туристите!! Това в България не е са курорти - хотвлите са трагични - ниско качество на услугата, лоша храна и прочие!! Само човек, които се мрази би се пуснал на all inclusive!!
2
1
 
8
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Всички проверяващи минават да замезят. Като натъпчат червото и всичко е наред, няма нарушения.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кухните да се почиствали на всеки час? Произход на храната? А на дюнерджиницте изискват ли нещо или там не ви *** за рушвети и не ги закачате? Питам за една дюнерджиница дето е до нас и толкова мръстна че вътре мухите играят балет по прозорците но БАхТ никога не ги закачат.