Да очакваме ли поскъпване на меда?

Пчеларите отчитат масова смърт на пчелни семейства
Обновена: 25 юли 2021 16:52 | 25 юли 2021 16:48, Ния Христова
58
Пчелари сигнализират за близо 50% смъртност на пчелни семейства. Според тях причината е комплексна - заради сушата през миналата година и променливото време през последните месеци. 
 
Най-голям проблем за бранша е нерегламентираното пръскане на земеделските производители, както и липсата на комуникация между двете страни. От 1 март тази година действа електронна система, която предупреждава пчеларите за предстоящите пръскания, директно от земеделските производители, но не се използва от всеки. 
 
"Ти получаваш известие, че ще се пръска от еди кога си до еди кога си. Контролът обаче дали се спазват часовете на пръскане го няма. Също така не съществува и контрола какво реално се налива в пръскачките, които се движат по полето", каза пред Bulgaria ON AIR пчеларят Георги Корчев. 
 
Данните от извършените проверки показват, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси поради сушата през миналата година, както и заради високата заболеваемост. От бранша се надяват държавата да им окаже помощ.
 
"Ние като дружества направихме свои проверки с физиохимични анализи. Доказахме, че има причина за смъртността и тя не е една. Комплексни са причините и трябва да се помогне на пчеларите, уви това все още не се е случило. Лошо е, че много колеги се отказаха от пчеларството", посочи председателят на сдружение "Пчелари“ – Русе Иван Кънев.
 
Очакванията са високата смъртност на пчелите да доведе до по-ниски добиви и покачване на цените на меда и пчелните продукти.

58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се въведе 7 джи тогава вече ще изчезнат
32
5
 
33
 
! Отговори
Алоууу преди 2 месеца
Тука 99% кометират цената на меда, но това не е най-важното. Пчелата опрашва растенията и от там идват плодовете т.е. няма пчели - няма плодове, няма ракия....Що се отнася до цената на меда - давате по 10 лв, за кило сирене с неясно качество и го изяждате за седмица, а кило мед поне ще консумирате месец - при това е много полезен и не се разваля.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Колектива. Лозунг от СОЦА.ЕДИН КАТО ПРОИЗВЕДЕ БРАК В КОЛЕКТИВА, ВСИЧКИ СТРАДАТ
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 21. Държавата ще даде, ама друг път.В ЕС ДАВАТ , но местната власт води контрола.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще караме със стевия, но и тя постепенно ще поскъпне докато изчезне.
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 27. Не е нормално да караш някого да губи от производство заради твоето производство. Да си местят кошерите където не се пръска. Нивата не може да се премести. Борбата с вредителите не може да спре. Или да прекратим със селското стопанство заради пчеларите ?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 25. На ли Пчелара казва точно защо ще се вдига цената и това е нормално. При малко количество с качество продукта се търси. Проблема е стар с пръскането от големите колективи назовани Арендатори.
26
1
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 2 месеца
Третия *** е пълен невежа по отношение на мед. Истинския мед кристализира късна есен. Три четири месеца след като е изваден. Разрежда се този по магазините затова в нито един магазин няма захаросан мед.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако си мислите, че като направите кило мед 20 лева някой ще хукне да ви го купува дълбоко се лъжете. И в момента е много скъп. Осъзнайте се.
24
12
 
2
 
! Отговори
Все Едно преди 2 месеца
Не ям мед, предпочитам тръстикова захар.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16. Така е. Има няма след 4-5 милиарда години.
22
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Посочи и страницата в Библията, че такова нещо в моята не мише. Кой завет четеш?
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пчелите на пчеларите всяка година измират. Вече няколко десетилетия. Пчеларите същите като хотелиерите и ресторантьорите - постоянно за нещо реват. Накрая всичко опира до "държавата да им даде".
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напълнил съм килера със златен мед. Не могат да ме съборят!ред
19
3
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
Никой нормален не купува имоти не тези цени, само балъците
18
4
 
6
 
! Отговори
Тракиец 15 преди 2 месеца
Каква хиперинфлация те гони при валутен борд? Ти добре ли си?
17
10
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 месеца
До Тракиец 15 Естествено че ще има инфлация. Народа е полудял да купува имоти да си спаси парите. Помним Виденов и Гечев.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имали учудени че пчелите изчезват. Ако има такива да отворят Библията и да прочетат. Там пише. Преди свършека на света не само пчелите ще изчезнат но и много други животни. Това щее едно от предзнаменованията за наближаващият свършек на света. Бог няма да търпи изварщенията на света. Бог е създал света. Бог ще го унищожи и ще създаде нов. Молете се за душите своите и на близките си.Загърбете материалното и отворете сърцата си за Душевното. Тялото е тленно но Душата е вечна и ще продължи да живее
15
5
 
6
 
! Отговори
Тракиец преди 2 месеца
Очаквайте хипер инфлация още на есен.Това реалностите и в света.Грантовете са невидими пари без покритие.Когато се печатат пари това е хартия която няма покритие,зада има еквивалент то трябва да се произведе.Така стигаме до милиарди и за България но това са реално хартии.Зада има равновесие то стоки ,услуги и призводство поскъпва.Ако не се увеличава заплатата води до малка покупвателна способност.На есен с парите които имате ще купувате в пъти по-малко стоки.
14
0
 
21
 
! Отговори
Пчелар до анонимен преди 2 месеца
*** анонимен,най напред се просвети,буркан 720 млл е мярка за обем и събира 1 кг мед, който е тегло и второ истински мед кристализира винаги около есента