КЗК установи картел от 30 фирми при санирането в Пловдив

Участниците се договаряли за разпределянето на обектите и цените
Обновена: 29 юли 2021 15:33 | 29 юли 2021 15:33, Анисия Иванова
35
КЗК установи картел от 30 фирми при санирането в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията установи картел от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.

От комисията посочват, че в периода 01.10.2015 – 26.06.2017 г. фирмите са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията – за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия, съобщи БНР.

Комисията е установила, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

КЗК е освободила от санкция един от участниците в картела и е намалила наполовина глобата на друг заради съдействие от страна на 2-те фирми в разследването. Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв.

Санкционираните фирми имат право да обжалват.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
наи после кзк се събуди ние от колко години пишем за този проблем същото е стопломерите и водомерите искат да се сменят с електронни гледаите сега каквостава 109 лева броиката нали искахте частната инициатива държавата да не семеси хаиде сега плащаите
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още в самото начало на санирането,специалисти в бранша казаха,че цените са надути 7 пъти,ама кой да ги чуе?Кучетата си лаят,кервана си върви.Някои се нагушиха доволно и потриват ръце за още.Дано се намери някой,който да ги спре.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дребните риби ги глобяват, тия с милионите ги уволняват. А хората с милиардите ги избират в НС. Симпъл народ - слаба държава.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А добър ден!А фирмите,близки до Делянчо Добрев,които се облажиха от санирането?А дебелото Лили,което най-много намаза от саниране и магистрали и която пълнеше чекмеджето на вожда,а после я скриха в Брюксел,за да я забравим?Тях кога?
8
0
 
14
 
! Отговори
Мечта преди 2 месеца
Сега да подхванат и горивата...
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено че ще обжалват. Къде се е чуло и видяло 38 фирми в сговор.Ако се докаже, че са на двама трима може, но 38, това е нереално.КЗК отчита дейност, при това прекалено наивно.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'не сме знаели че не може'
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българска работа
4
0
 
10
 
! Отговори
Grom преди 2 месеца
Дайте им имената!
3
2
 
2
 
! Отговори
ка$кета преди 2 месеца
аиде да не си го причиняваме
2
0
 
11
 
! Отговори
Проста Кърджалийкса преди 2 месеца
Когато си в картел и те хванат е най-изгодно да си съдействащият. :)
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хахаха , картел от 30 фирми. Две - три - пет фирми - някак си бива, ама 30 ?