Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни

Когато има най-много туристи, цените са най-високи
13 авг 2021 07:10, Петя Славова
98
Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни
Снимка: БГНЕС

Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи. Това показва проверка на "Телеграф".

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък.

Още по темата

Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%, посочи Драганов. Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите, каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето. През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция. В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
1
 
! Отговори
Прав е Никола. НО в преди 2 години
частния сектор при плащане на данъци нощувката няма как да остане на цена 20лв.
69
1
 
26
 
! Отговори
Почиващ преди 2 години
Верно, много народ има ! И всички пикаят. Как няма са е по-солено !?
68
3
 
29
 
! Отговори
ГЛУПАВ НАРОД!!! преди 2 години
плаща по 50лв за шезлонг с чадър на му..три и се къпе във фек..ална вода.
67
0
 
16
 
! Отговори
Кликбейт преди 2 години
За момент си помислих че наистина солеността на морето се променя в дните от седмицата.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица прекарах на Каваците - беше супер
65
4
 
8
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Хотел ли?Да не би да е задължително.В частния сектор нощувка със всички удобства и без хранене разбира се е 20 лева!
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До васкоЕми аз имам сигурно 1000 "бани" тъй като съм роден във Варна, със зор може да ме закараш на плаж, писнало ми е....хахахаха :)) Ако ще е нещо за ходене по Черноморието, бих взел бунгало на Фичоза, или да отида на Камчия, ама да ям цаца и да пия бира, не ми се стой вече под жаркото слънце и да се пека като наденица.....хахахаха :))
63
1
 
19
 
! Отговори
hahaha преди 2 години
"Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни" - еми нормално, много повече хора пикаят в него през почивните дни .... :) :)
62
1
 
7
 
! Отговори
васко преди 2 години
Три дни са си идеални, когато нямаш повече време пак е хубаво. Ходих на Северното понеделник, вторник, сряда, където искаш място много в свободна зона, четвъртък пропуснах. Петък в 8 часа рехаво, 8:30 стана препълнено откъде дойде този наплив, чадърите върху теб ги разтягат не може разстояние между кърпите един до друг залепени. Просто плажа стана тесен.
61
0
 
0
 
! Отговори
Най-търсен на морето преди 2 години
е (СЕРВИЗЕН) 'универсален майстор-24 часа'.Със здраве да си харчат спечеленото!
60
10
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Ходенето на море ми е програмирано поведение, истината е че нито харесвам влажният въздух, нито обичам да се разхождам/потъвам в пясъка, нито обичам да стоя на Слънце, нито да плувам в морето щото видиш ли "немога повече на Слънце". Осъзнах, че близо 25г ходя на море защото е лято... Вече 3 години с гордост заявявам, на море не ходя! Преди 2 милиарда години, пра-100пъти-дядовците ни, влечугите са дали всичко от себе си да излязат на сушата, а аз ще влизам да се плицукам у водата, айде у лево.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видех софета във Варна, което е изненадващо за мен, ще ги таксуват с народни цени.....хахахахаха :)) Разбира се е шега това от мен, винаги се радвам да видя сънародници, въпреки косурите им, надявам се да не ги брулят много с цените босовете по курортите :)
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
измикяри. Добре, че има корона, някой да им стъпи.
57
0
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
М няма да ходим тогава
56
3
 
18
 
! Отговори
Томичукалата преди 2 години
Черноморието не е лошо само , за ра ди високите цени и ниското ниво на обслужване, хората са кофти, селяния до шия, мутрафони и неприятни балкански лица-това е основното, не говоря за мръсната вода, водораслите, ''плажовете'' и тн.
55
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Сън до 55 преди 2 години
По ми се искаше да ти ползвам ''работното място'' за тая работа :)
54
0
 
16
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Сега погледнах цените в един хотел в Испания, в който съм ходил. Двама възрастни за една седмица 1324 лева, което е 96,7 евро на ден общо за двамата. Хотел 4 звезди на 40-50 метра от огромен хубав плаж.
53
1
 
1
 
! Отговори
Тъпкач преди 2 години
До Доктор Сън,,Ако не ти държи семерингата, носи памперс.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48За това таргета са социално слабите от Европата, щото са ниски за тях цените :) Като си поръча некакъв бездомник в Англия.... ол инклузив със стая и басейн е цената за 300 лева, пей сърце....хахахаха :)) Хотелиерите гледат количеството а не качеството, капиш :))
51
4
 
1
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 2 години
Скъпо ти е на морето.Евтино ще е като приемем Евро.