Синагогата в София осъмна с антисемитски послания

Кадри показват, че ги рисуват двама младежи
Обновена: 24 авг 2021 11:33 | 24 авг 2021 11:33, Петя Славова
94
Синагогата в София осъмна с антисемитски послания
Снимка: Кадър, Нова тв

Централната софийска синагога осъмва в неделя сутринта с послания, поругаващи вярата, чийто дом е сградата. Кадри показват как двама младежи с маски пишат по сградата. От Централния израилтянски духовен съвет определиха написаното като антисемитско и нацистко послание.

"Сградата ни е построена 1909 г. Заварихме я обрисувана със символите "1488", която символика мнозина не познават. 14 са цифрите, които символизират един цитат на националистите. 88 означава осмата буква от немската азбука - "НН" или "Heil Hitler", което е откровена възхвала на Хитлер", разказват пред Нова тв от управата на синагогата.

От там добавят, че 88 е символ за една дълга реч на Адолф Хитлер, публикувана в "Моята борба", която прокламира унищожението на евреите и не става въпрос просто за вандалски акт.

"Това не е вандализъм, а антисемитски акт. В комбинация с пречупения кръст, с който също сградата осъмна, става ясно, че не е случайно деяние, а насочено именно срещу общността ни", заявява госпожа Дандолова.

Според нея, извършителите са млади хора, които идват с идеята да извършат това нещо. Материалите са предадени на правоохранителните органи. По думите й, това не е първия подобен случай. Подобни акции е имало и върху синагогата в Пловдив. Тези деяния до този момент не са завършили със залавяне на извършителите или осъждането им.

"Това, което стои върху повърхността на нашите фасади, зад него са хора, идеологии, които са опасни и се ндявам да не преминат във физически действия върху определени малцинствени групи", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
Много се радвам,че излишни индивиди,каквато е Лора,се ваксинират.Изключително много.Дано всички евреи да се ваксинират с по 15 дози от ваксината.Когато вярваш сляпо на една сбирщина хора наречени правителство,се случва точно това-започваш да си слагаш ла...*** в тялото и в главата.Тя можела да има мнение,но ние не.И веднага се започва антисемитизъм.Що няма антиевропизъм,например?Щото никой не мрази белите европейци ли?Да ви я подпалят миризливата синагога дано.
61
1
 
6
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 2 години
Снимката, която сте публикували, не показва как "двама младежи с маски пишат по сградата на Софийската синагога". Виждат се момче и момиче без маски. Тя пръска със спрей улично бетонно колче. Къде са кадрите, които документират поругаване на храма на евреите?! Мръсни, долни лъжци, насаждащи етническа омраза чрез медиите!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защитили сме си сънародниците-еврей, и сме постъпили правилно. А антисемитизмът не е възникнал тук, на Балканите, а в цивилизованата Европа - като част от тогавашните им ценности.
59
2
 
18
 
! Отговори
Гай Юлий Баньо преди 2 години
Лора, а не смяташ ли за лицемерно да говориш за уважение и човешки права, подскачайки от радост, когато избивате палестинци!? Не смяташ ли, че е лицемерно да говориш за свобода на словото, когато неудобните мнения по ваш адрес се цензурират? Не смяташ ли за лицемерно да си за мултикултурализъм в другите държави, но да не го разрешаваш в собствената си страна? Морално ли е да вкарваш хора в затвора, защото обективните факти не пасват на историческите ви фантазии - визирам холокоста?
58
2
 
13
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
И пак ще го напиша!Евреите са подлежи и използват антисемитизма за да крънкат пари.Пак да го изтриете,пак ще го напиша."Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм."
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Както и да е, цялата символика е измислена от нацисти а не от евреи." - Нали си чел много. Я кажи колко евреи е имало сред нацистите. Аз се сещам за поне няколко известни личности. Също щом си чел много вярно ли е, че първо еврейски организации са обявили война на Хитлер, защото е искал да направи еврейска държава на остров Мадагаскар и чак след това е започнала войната? Просто питам някой, който явно е чел повече от мен по темата, щом знае за символиката на 88. Ще се радвам да ми отговориш.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Стига с това натякване на евреите как сме ги били спасявали, че се изтърка вече!" - Защо да се е изтъркало? Спасяването на хиляди хора завинаги ще си остане един велик акт. Знам, че много хора биха искали този момент от българската история да изчезне ако е възможно, но няма как и много ги е яд. Може би никога няма да ни го простят! хаха Якото е, че именно в наши дни може да се ползва за пример, как невинаги е добре да правиш това, което правят силните на деня! Поучителна е историята ни! ... :)
55
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 57 Не знаех, че евреите са управлявали Рим?
54
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 42 (Какви антисемити) Ми ей такива - български антисемити сте!Стига с това натякване на евреите как сме ги били спасявали, че се изтърка вече!Както руснаците нас са ни "спасявали" от турците, така и ние тях от нацистите!Освен това, Хайнрих Химлер също е спасявал евреи в края на войната. Така се е надявал че ще отърве въжето. Все пак се е отървал - с капсула цианид!А знаеш ли, че командосът на Хитлер, Ото Скорцени е работил за МОСАД и е убивал свои геносен???
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 49 (Яяяяяя) Това във "Винету" не го пише. Освен това, явно не четеш достатъчно.Аз пък съм на 56 години, и това за 88 го знам. Само за 14 не го знаех че означава нещо.Както и да е, цялата символика е измислена от нацисти а не от евреи.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Lora - Не ми отговори на въпроса. Ако бяхме постъпвали както са постъпвали на Запад, щяхме ли да си спасим евреите? ... :) ... Щом не, тогава ще кажеш ли на мислещите като теб да престанат да ни обяснявам, че понеже в Израел и САЩ се ваксинирали, затова и ние трябвало да го правим? Просто да го зачеркнат от опорките си. "Вярвам, че всеки има право на мнение..." - Браво, и аз вярвам в това, затова когато ми обясняваш, че трябвало да се ваксинирам ще ти го напомня! Дребни хора са троловете. :)
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31 х 3 х 16 = ? Така става ли?
50
12
 
6
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До Анонимен 41Ти явно си голям комплексар. Ако някой изрази мнеине във форума, което не съвпада с твоето, то този някой е ***. Ами не, не съм *** и да, мисля различно от повечето еднолпастови заредени с чалга мозъци. Подкрепям ваксините и съм се ваксинирала, уважавам евреите, както и черните хора и други националности и раси. Вярвам, че всеки има право на мнение и е жалко че дребни хора като теб не могат да приемат нищо друго освен собственатото си плиткомислие. Бъди здрав.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕдин ден,последователите му ще се натресат,на някой който помни какво са правили с братята ни славяни и ще ви бръснем на сухо!
48
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя за евреи,за сега са много по-коректни от всички за които съм работил!Останалите верски,псевдофилософски и прочие не ме касаят!
47
2
 
18
 
! Отговори
Яяяяяя преди 2 години
Чета много ,но това за 1488 го виждам за първи път,а съм на 57 години.Мисля си,че само евреин,запознат с религията им може да го знае.Провокация от тяхна страна.
46
0
 
15
 
! Отговори
До Гай Баньо преди 2 години
Ето, пак го изтриха. Има нещо еврейско в Петя Славова, сигурен съм.
45
5
 
1
 
! Отговори
България, преди 2 години
България, там дет златно жито зрей, *** народ живей!Вие прави ли разлика между различните етноси евреи? СЕфарири, ашкенази, хазари?Елена Поптодорова според вас каква е?
44
1
 
0
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
До Анонимен 34И аз не съм чувал за 1488, но съм чувал за Остин 3:16
43
13
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Летиш за Израел и гледаш ад. Слизаш долу и виждаш, Рай. При нас е обратно.