Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава

Според някои там има боклуци, други смятат, че именно тези туристи пазят
25 авг 2021 09:00, Петя Славова
115
Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава
Снимка: БГНЕС

Продължава спора да бъде ли разрешено дивото къмпингуване. По северното Черноморие някои туристи виждат последици от дивото къмпингуване като застрашаващо дюните в защитените територии, съобщава БНТ. Според тя кемпери и каравани ги рушат, а обитателите им произвеждат тонове отпадъци и замърсяват последните кътчета природа, опазена от бетона.

Кулинарният водещ Ути Бъчваров остро осъди в отворено писмо този начин на очивка и заедно с местната власт настоява час по-скоро да се приеме Наредбата, която трябваше да регламентира свободното къмпингуване още преди три години.

Още по темата

За Ути плажовете от Шабла до границата ни с Румъния са последната "обетована земя”, в която можеш да се порадваш на чиста, незасегната от презастрояване природа. Затова решава да заведе семейството си там, където могат да се насладят не само на морето, но и на защитените растителни и птичи видове.

"И като видях в какво се е превърнала – в какво сметище, бунище, бежански лагер, миазма на цивилизацията! Представяте ли си – това са хиляди автомобили, хора, палатки, каравани, които правейки малката далаверка да не плащат квартири, отиват и окупират брега! Те го завземат, унищожават, смачкват! Държавата е тази, която трябва да се намеси активно, безапелационно, за да могат да бъдат съхранени тези неща, да могат да ги видят децата", пише Ути Бъчваров.

Плажът на Крапец попада в защитена зона по Натура 2000, но това не пречи на свободно къмпингуващите да превземат територията му.

Петър Георгиев идва в Крапец от дете заради прекрасния морски пейзаж, който не се е променил за разлика от брега.
"Караваните със сигурност се увеличиха в сравнение с преди и също боклуците се увеличиха”, коментира той.

Около 100 хил. лв. годишно са разходите на община Шабла за събиране и извозване на сметта от плажовете. "По график в град Шабла обслужването през летния сезон е 6 пъти месечно, като за плажовете – там е непрекъснато и непрекъснато се генерират отпадъци. Всеки ден извозва колата, но веднага след като контейнерите бъдат почистени – два часа след това те отново са пълни”, обясни екологът на общината Галя Камберова.

Реално жителите на общината плащат за сметта на гостите. Компенсация няма, нито пък контрол над туристите. Затова от местната власт настояват по-скоро да бъде приета наредбата за регламентирано свободно къмпингуване.

"Хубава или лоша, ние очакваме тази наредба да влезе в сила, макар че този сезон свърши”, допълни Камберова.

Не всички любители на свободните биваци обаче са съгласни да бъде въведен регламент. "Защото дивото къмпингуване е като демокрацията – това е осъзната отговорност – или можеш да я поемеш, или не можеш. Само със забрани в България няма как да стане, трябва и контрол”, смята Ростислава Драгомирова.

В действителност на плажа, където Ростислава е отседнала, край фара на Шабла, няма и следа от безразборно изхвърлени отпадъци независимо, че са организирани два лагера. Това впечатлява и Татяна Шпа от Украйна. Жената обикаля със съпруга си Балканите и е неприятно изненадана от гръцките плажове.

 "Всички пристигат с автомобили: идват, къпят се, хранят се и си заминават, а след тях остават бутилки и опаковки. Тук не съм видяла такова нещо. Ние също прибираме своите отпадъци и ги отнасяме със себе си, никога не ги оставяме”, сподели тя.

Обнадеждени, че все пак отговорните хора надделяват, попадаме на друг контраст: диво къмпингуващи са ни оставили "незабравим спомен” - счупено странично огледало на автомобила на екипа ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
0
 
! Отговори
Безфандък преди 2 години
А тоалетна къде? Айде стига глупости да не би в Гърция да може кой къде си иска?
94
0
 
1
 
! Отговори
Опасявам се, че преди 2 години
Отначало ще тръгнат културните любители на природата, които пазят чисто, а после със сигурност и ония го ***, които хвърлят *** си където им падне !
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ред трябва да има. Не може да иде на брега на някой язовир за да си изпере килимите или да надуе "музика" колкото може. Трябва да има контрол, а тоя контрол някой трябва да го плаща. Как да има ред като самите "еколози" рушат природата. Като пример мога да дам провеждането на Беглика фест на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ. Вече 12 години се строят сцени и се надува денонощна силна "музика", да не говорим за масираното присъстви на много хора без каквито и да са санитарни условия.
92
1
 
5
 
! Отговори
Стар къмпингар преди 2 години
Ути не може 5 крачки да направи. Той е от типа чалга къмпингари, да ходи да се наплюска и после да си тръгне, лошото е че 100 такива правят мръсотия за 1000000. Отишъл с колата/караваната, разпънал софртата и плющи...
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Ути, хората не отиват за по- евтино на къмпинг или на палатка. Има си хора, които това им харесва. Дори хора с много финансови възможности прекарват цяло лято в каравана или обикалят с палатки. Но ти няма как да ги разбереш тези хора, Ути. Човек вижда само това, което мозъка може да разбере. Ти си чр.евоугодник и елате ме вижте един вид си падаш....Ама да обвиняваш всички хора с един общ знаменател не те прави еколог. Готви си шмеmбето и не се занимавай с работи,където главата не ти побира!
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам едни приятели с купиха си каравана. Караваната целогодишно стои на един къмпинг близо до плажа. Караваната е с екотоалетна. Но си е доста разходи за поддържане не само на санитарното помещение. Целогодишно плащат наем за караваната.
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да отбележем, че дивото къмпингуване е нещо, което засяга ПРЕДИМНО балкана. Знам, че на някои им е болката морето, щото си правят някакви сметки, но тези сметки нямат нищо общо с опазване на природата, а някакъв елементарен егоизъм, който по разбираеми причини работи срещу тях, когато се окаже, че единственото, което искат от дивата природа е да е дива, докато отидат да я ос-т. "Дивите" къмпингари трябва да знаят, че в регулациите влизат доооста повече съображения от "ама защо да не може".
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е тези "диви къмпингари" кое място ползват за тоалетна?
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 78Не определяш ти това което ще правя, нали така
86
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До ПониПлажната ивица и дюните е държавна собственост, палатка там не може да разпънеш, обаче е пълно с каравани. Да ви имам и регулациите. Да не говорим че офшор градина и това дето е зад двата бара вече не знам как се казва са пълна мизерия, мръсотия и прахолях. Поинтересувай се къде отиват и отходните води на тия къмпинги и защо никой там не е виждал ***, поинтересувай се и касетите на караваните къде се изхвърлят. После се топни в кристалната вода.
85
1
 
2
 
! Отговори
Весо Весо преди 2 години
Всъщност всичко е за пари. Разбра се, че не могат да застроят последните незастроени места (инвеститорите сами се отказаха - не ги спряха еко активистите). Сега ще вкарат регулиране (примерно такса смет, такса въздух) за да изкарат още ПАРИ. Залъгват ни с някакви полемики, *** имало, къкали на природа, готвача капацитет по всичко какво казал.
84
4
 
11
 
! Отговори
Мега ретроградни преди 2 години
Спешно и неотложно трябва да забранят дивото къмпигуване. Има примери от близки нам държави как се прави къмпигуване с видими резултати. Регулацията е сделка WIN WIN.Дивото къмпигуване само по себе си не работи правилно, замърсяват повече от хотелите, унищожават и горят каквото намерят.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За другите къмпинги не знам, но тази година бях за пръв път на такъв тип къмпингуване на Карадере, и мога да заявя, че въпреки негативните очаквания поради липса на организирани тоалетни почиствания и т.н, бях меко казано изненадан тъй като това беше на чистият плаж на нашето Черноморие, от тези които съм посещавал (дори един фас не можах да намеря). Същото беше положението и в горичката до плажа, явно е до културата на ходещите
82
1
 
8
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
До Мен Да не говорим че по всички язовири е пълно с каравани който си стоят там от години и си го имат за свое .Ограждат си ,правят си постройки даже и градини си правят за домати и краставици.На тия хора съм им казал че заради тях ще патят всички който обичат дивото къмпингуване.
81
2
 
7
 
! Отговори
замърсяване преди 2 години
Съберат се три коли 12 души вземат ядене и пиене накладат някой голям огън и пожар може да стане напукат се едно здраво сутринта си тръгват и ги боли фара какво е останало след тях-- за тях ли говорим и какво им пука ,че палатката трябва да е във спец, бивак и прочие там джамбуре не може да става,,,,това се прави масово и на море и на балкан и по язовири и по реки икога тези ги хване закон нас няма да ни има така ,чр ми дрема за някакви измислени закони.
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да на дивото къмпингуване. Хайде да не правим повече ограничения отколкото имаше преди 30 години. Не на замърсяването. Който замърсява пък бил и той в пет звзден хотел да си плаща глоби солидни. Да не изпадаме в положение като във вица за полицая- щом къмпингува на непозволено място значи не може да не замърсява.
79
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До До стар къмпингарДА караваните са проблем със сигурност, който не ми вярва да иде на градина и на смокиня да види на първа линия караваните колко са преместваеми. Има поне 10-15 които са завзели площ на пясъка от над 100кв на око. Построени кухни и дневни с мека мебел.
78
0
 
0
 
! Отговори
до 82 аз за това пи- преди 2 години
ша-- защото четох някакъв закон кой къде какво има право и по принцип няма море няма балкан няма мърсил или почистил --палатка на морето във къмпинг на планина само във двора на хижа . Аз не засипвам балкана със *** ,ама и не искам да спя пред вратата на хижаря и да му плащам и ако въпроса е къде са моите *** аз питам къде са тяхните - и техните ги знам къде са, а закона го пишат на ангро писачите не са познавачи аз мога сандър да ги направя ,ама те не дават да се спори,а си пишат .
77
2
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Да за дивото къмпингуване, но животът стана такъв, че за всичко трябват строги правила, но и ефективен контрол !!!___________Но как да се спре мазния чалгар, който замърсява, и природата, и атмосферта - освен с оръжие в ръка друг начин не знам !!!
76
0
 
3
 
! Отговори
До стар къмпингар преди 2 години
Тука спора се измести до караваните,, въпроса е ,че караваните не ги атакуват повсеместно както атакувт палатките ,,палатките ги атакуват и по море и по планина защото им е по лесно--според мен закона трябва МНООГО да диференцира каравана от палатка защото едноместна паларка не може да се сравнява със огромна каравана ,Тези закони които ги диплят не са само за морето ,а и за планината ,а тука говорим само за море и плаж .Утре ще те хванат ,че си пренощувал някъде във гората и ще те съдерат .