Близо 10 000 фирми у нас са хоум офис, привличат кадри с месец отпуск

Интервютата за работа също стават онлайн
4 сеп 2021 07:45, Петя Славова
112
Близо 10 000 фирми у нас са хоум офис, привличат  кадри с месец отпуск
Снимка: БГНЕС

Покрай пандемията все повече фирми в страната залагат на дистанционна работа. Близо 10 000 фирми у нас прилагат именно хоум офис,показват анализите на работодатели от водещи компании у нас и представители на онлайн платформи за трудова заетост. Те обясняват пред "Телеграф", че фирмите рядко пускат всички служители вкъщи, а масово предпочитат хибридната форма - част от екипа работи у дома, друга в офиса и после се сменят.

Хибридно

За преобладаващ хибриден режим на работа имат наблюдения и представители на синдикатите у нас. Определен период от време половината служители са у дома, а другите на работното си място, даде пример Огнян Атанасов от КНСБ. Такъв график на работа има например в някои от държавните институции. В производството дистанционната форма е неприложима. По данни на НСИ в България има 410 785 нефинансови предприятия, като 385 000 са с до 9 служители. Експерти коментираха, че това са малки магазинчета, други търговски обекти или счетоводни фирми. За първите две дейности няма как да действа хоум офисът. Най-често работа от разстояние имат компании с над 10 човека, които у нас са около 30 000, като броят на тези, в които се прилага хоум офис, е между 7000-10 000.

Още по темата

Проучване

Въведеното през пролетта на 2020 г. извънредно положение е принудило повече от половината работодатели (55%) да започнат да прилагат дистанционната работа в своите предприятия, а 28% са прилагали тази форма на работа и преди. Това показват резултатите от анкета, проведена от Българската стопанска камара в партньорство с Българската асоциация за управление на хора, предоставени на „Телеграф“. 17% пък от работодателите не са прилагали работа от разстояние. Проучването показва също, че най-често дистанционната заетост се прилага за административния персонал, ръководители, специалисти продажби и маркетинг, финансово-счетоводни специалисти, ИКТ специалисти и персонал, обслужващ клиенти. Относително редки са случаите за надомна заетост на техници, инженери и приложни специалисти, а за персонала, осигуряващ охрана и сигурност, тази форма на заетост е неприложима.

Увеличение

Ръст на предложенията за работа наблюдават трудовите експерти от началото на годината. "Работодателите се адаптираха към ситуацията на пандемия - каза Християн Петков, оперативен мениджър на сайт за работа. - През 2021 година самите сайтове за работа обособиха категории, в които предлагат и работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа - отчете той. - Наблюдавайки водещите сайтове за работа в страната, приблизително 10% от всички предложения са такива, предоставящи възможност за работа от вкъщи", каза още Християн Петков. Най-много са в сферата на IT сектора. Експертът отбеляза и няколко интересни тенденции. Недостигът на квалифицирани кадри кара доста работодатели от големите областни градове да назначават хора извън тях. Така специалисти, които не са от София например, работят там от разстояние, като възнаграждението е конкурентно на това в столицата. Някои работодатели предлагат и различни стимули за служителите си. Например кадрите им получават 25 или 30 дни отпуск. За работещите дистанционно пък се предоставят мебели и обзавеждане, за да могат хората да си създадат работен кът у дома. Друга тенденция е студенти, търсещи кариерно развитие, да поставят условие да работят само дистанционно. „В някои компании това е възможно, но за други е предизвикателство да пуснат човек, който няма изградени трудови навици да работи изцяло от вкъщи“, коментира Християн Петков. Редица компании пък провеждат интервютата за работа дистанционно. Тази практика започна да навлиза малко преди пандемията, после стана задължителна и продължава да се прилага.

Дните в службата с резервация

В световен план самата работа в офиса ще се промени в редица отношения, прогнозират експерти. На първо място все повече се налага гъвкава концепция за разпределяне на работното време между дома и служебните помещения. 81% от работещите биха предпочели вече да не прекарват всичките дни от работната седмица в офиса, показва проучване на консултантската компания EY. 81% са склонни на три до четири дни седмично, а други - само на един или два дни. Наблюдава се всеобщо желание поне част от работата да продължи да се върши от вкъщи. Причините са различни: семейни задължения; желание за по-голям личен контрол над разпределението на времето; необходимост времето за пътуване да бъде оползотворено по-добре. Тази концепция дава нови възможности и на работодателите. Някои компании изискват от служителите си предварително да си резервират работно място за дните, в които възнамеряват да присъстват в помещенията. Така не само контролират присъствеността да не надминава определен процент от капацитета и да се осигури необходимата дистанция, но и могат да заложат по-малко единици служебна техника, което съответно изисква по-малко консумативи и разходи за поддръжка.


Обезщетение, ако се нараним у дома

Ако компютър или друга техника увреди здравето ни по време на хоум офис, ще имаме право на обезщетение като при трудова злополука. Това е една от идеите на законодателните промени за работата от вкъщи. Друго предложение е техническото оборудване да се осигури от работодателя, а консумативите да са за сметка на служители. У нас представители на синдикати и работодатели обсъждаха евентуална по-подробна регулация на дистанционния режим на работа, но сме далеч още от реални стъпки в тази посока, коментираха експерти.
 


112
Още от Страната
Южното Черноморие с огромен ръст на туристи през август, най-много от Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
бай Ганьо *** Ганйо
104
0
 
7
 
! Отговори
До 101 преди 1 седмица
А БАН?? Знаеш ли, че мнозина служители по-рано се мяркаха в сградата на института си поне по веднъж седмично, а откакто обявиха пандемия, вече уж-контактуват помежду си само онлайн, а ако външен човек има нужда от консултация, единственият дежурен в канцеларията му казва, че сега в пандемията никой не идва в института. Служителите от администрацията се редуват да дежурят по един ден (всъщност само по няколко часа). "Научни резултати" има само в отчетите им, които представляват свободни съчинения
103
1
 
1
 
! Отговори
Павел преди 1 седмица
Месец отпуск са точно регламентираните по КТ минимум 20дни...
102
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да има вредни за този хоум офис, кой пое ремонта, рекордния ток адските жеги август месец, да не говорим колко вредно се отрази това на здравето ни? Единствения печеливш от това са алчните корпорации, които спестиха доста пари. Един наш мениджър доста се хвалеше как фирмата давала 2.5 пъти нашите заплати за наеми, обучения и прочее, къде потънаха сега тези пари, ами в джоба на алчните корпоцаии.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото е раздута най-малко с две трети излишни държавни служители. То държавната администрация яко си почива по време на пандемичните мерки, имитирайки работа. Една седмица на бюрото да си чешат ш.. и после една седмица в къщи и по моловете. Така се източват парите на работещите истински.
100
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 1 седмица
100
99
2
 
5
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
Те едно време така и за електричеството са разправяли, ама на вас, великомугичиите, обикновено късно ви идва акъла.
98
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 82: така ли отворко? А какво ще кажеш за любимите си офис приложения, електронната търговия и прочие приложен софтуер?
97
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 94 : благодаря но го знам това. Рома е увреден и някои данни са счупени. Вероятно е копиран от увреден носител
96
0
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Ларавел (88) : нищо, ако се старае и покажеш добри резултати може би догодина шефа ти ще си купи още по яка кола.
95
2
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 седмица
Искам да питам Оправляващите, кога ще направят % от тока, парно, вотда в домашния хоум офис, като фирмен разход.Не им искам боклуците от работа, имам си нацепен компютър, стол, монитор, и т.н.Искам разходите(консумативите) да ми се покриват.
94
0
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 седмица
До Програмист,Колега, айде влачи: https://wowroms/en/roms/commodore-64/gemstone-warrior/129400.htmlКви програмисти сте, за емулатори не сте чували?
93
1
 
14
 
! Отговори
до 92 преди 1 седмица
Не знам във ваше село как е, но тук отдавна сме открили, че компютъра не става за ядене, каквито и подправки да му слагаш. Табелките "don't eat !" върху техниката винаги са ми се стрували смешни, но сега виждам, че май не съм бил съвсем прав.
92
8
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
Само да припомня, че наближава времето когато ще стане ясно, че компютрите и програмите не стават за ядене!
91
1
 
7
 
! Отговори
до Бочко преди 1 седмица
Ами трудно е, ако си е нагласил стандарта за 8К. Такива хора изплащат скъпи жилища, карат нови коли на лизинг, децата им учат в хубави училища, ходят на екскурзии и др. Ако са му резнали 20% от заплатата хич не му е приятно.
90
3
 
3
 
! Отговори
Бочко преди 1 седмица
До ЛаравелВзема 7 бона -трудно му било хахахахаах
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До: Джедай Мастър (номер 80) Не дръж на тия подробности. Като отиде в Англия, българинът е свикнал да пазарува с "паунди", а не британски лири стерлинги.
88
3
 
12
 
! Отговори
Ларавел преди 1 седмица
Страшен хоум офис. Като бяхме в нормална среда, взимах 8К. Сега били "по-трудни" времена и "временно" ми намалиха заплатата на 6,5К. Вече една година почти. Но мениджъра се фука с нов Ягуар. Май само за мен са "трудни времена".
87
1
 
15
 
! Отговори
Враца преди 1 седмица
С работа от вкъщи се спестява и от квартира,остават ти едни700 лв. в джоба дето иначе трябва да ги даваш на некой "кореняк" софиянец или мазен брокер.
86
0
 
15
 
! Отговори
Глобъл трейдинг преди 1 седмица
С работа от вкъщи пестя по 2-3 часа време -за път за ходене до обяд в някойе заведение,а колежките те викат на кафе в тях "да обсъдим импорта и експорта"