Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян

Уникална по рода си спасителна операция
29
Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян
Снимка: Pixabay

Мечка, наречена Симона, стана първата „проблемна“ мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

Защо проблемна?

От четири години Симона обикаля района на село Могилица, Смолянско, и навлиза в дворовете на местните жители. Заради това, през 2020 г. е класифицирана като „проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни, само ако доказано застрашават човека. Мечката не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. Въпреки уплахата и нанесените щети, местните хора не искат мечката да бъде убита. Представителите на горското стопанство в Смилян също.

Една история с щастлив край

През август тази година Владимир Тодоров от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на природозащитната организация WWF, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага – поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

Сутринта на 10-ти септември - месец по-късно, Владимир получава снимка от фотокапана, на която вижда, че Симона се е хванала в примката. Като в истински екшън той веднага потегля от другия край на България, докато екип на WWF тръгва от София. Междувременно, представители на РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” отцепват района и следят в близост мечката, за да не избяга. След 7 часа път Спасителният мечешки отряд е на място и готов за действие. Изтощената Симона е упоена с напълно безвредна за нея упойка, която не предизвиква странични ефекти, и бързо заспива. Владимир ѝ поставя нашийник, с който да следи как се движи, за да е сигурен, че няма да доближи отново населено място, което би застрашило както местните хора, така и живота на самата нея. След това мечката е измерена и всички дружно преместват 105-килограмовото животно в ремаркето, което ще го закара далеч от хората.

След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и притихва в очакване че ще се хванат, преди да настъпи приближаващата нощ. След недълго чакане, дръзките мечета се завръщат отново и попадат в примката. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

„Работата тепърва предстои. Няма достатъчно хранителна база, а мечките тъкмо навлизат в периода на хиперфагия – усилено хранене за натрупване на мазнини, за да преживеят зимата. Симона, например, от 105 кг трябва да стане 130-140 кг за няколко месеца. В търсене на храна очакваме и други мечки да  навлизат в населените места, което може да породи конфликти с хората“, споделя Владимир Тодоров.

Тази история има щастлив край благодарение на бързата реакция и изключителната отдаденост на замесените в операцията специалисти, но също и на 2000 дарители, участвали в кампанията на WWF за опазване на мечките, с чиито средства работата на Спасителния отряд стана възможна.


29
Още по темата: мечкаСмолян
Още от Страната
Топла и слънчева неделя, градусите до 30°C
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
турист преди 1 седмица
И къде е сега Симона, питам аз? В кои родопски дебри?
23
2
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 1 седмица
аааа можело значи а?
22
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали това е щастлив край, по- скоро не! Те я местят далече от познатите и територии, където няма хора, но вероятно и мечката няма какво да яде. И то точно във времето, когато тя и мечетата трябва да натрупат тегло, за да изкарат зимата. Мечките нямаше да създават проблеми, ако горите не бяха опустошени, реките замърсени, а дивеча е минимум.. Това мечо семейство е осъдено на гладна смърт, ми се струва
21
2
 
18
 
! Отговори
читател преди 1 седмица
Мечките в Румъния са около 5-6000. И не пречат.Има всяка година законен отстрел, високоплатен.Бракониерство, или няма , или е почти нула, защото полицията е " лоша".
20
2
 
10
 
! Отговори
ффф преди 1 седмица
Камелио, моля ти се...пиши по-грамотно... Боли ме главата от четенето на кривописите на теб и колегите ти третокласници...
19
10
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Кой не знае Симона, кой не е слушал за нея... - мечка малинарка с предно предаване.
18
2
 
11
 
! Отговори
Едно време преди 1 седмица
Всички живи същества бяха сити.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 12Мечките се увеличават в планината, защото бабите и дядовците по селата вече измряха, децата им от десетилетия са в града и рядко идват на село да постегнат градината. А внуците им изобщо не са чули и за селото.
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев е виновен. Борисов премиер.
15
19
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 седмица
Стреляйте бря ! Колко кошера ми зиноса адна мечка дъ не ви разпраам. И една козъ навремето отиде ей така на вятъро.На вас гражданята вий лесно от освен кучета и котки друго не глеате. И ни ви були сърцето га изгубите нящо дет сте го глеали и паръ сте давали.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Категорично в последните години мечките се увеличиха, но и там явно има някакви интереси на някакви организации.Важно е да се опазва природата, но за съжаление и в опазването участва човекът!
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!
12
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това за намаляването на мечките не го вярвам. Аз съм от Балкана. Едно време за мечки само се говореше, а сега се разхождат из селата. На кого ще ги разправяте тия?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 6... Още 20 кг и можеш да започваш зимния сън само,че ще пропуснеш коледните и новогодишни пости:))))...
10
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Да живее Симона - мечката извън закона...
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво за отлично свършената работа!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ловците, ако не ходеха само мъже, нямаше въобще да ходят! Любимият им филм е "Планината Броукбек"
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сложете там една табела мечката да чете кога има право да се появява и кога да не се!Какво ви е направила че ще я стреляте бе?Превърнахте на пустиня таз територия!
6
5
 
21
 
! Отговори
Г-н 100 кила преди 1 седмица
Мечката Симона тежи 105 кг, аз съм 115 кг.
5
16
 
6
 
! Отговори
Мечи капан преди 1 седмица
И каква е тая примка, която ще държи 105кг мечок, без да се скъса?