Вандали изпотрошиха 17 лампи на Пантеона на възрожденците в Русе

В момента те са свалени за поправка
23 сеп 2021 15:33, Красимир Ангелов
2
Вандали изпотрошиха 17 лампи на Пантеона на възрожденците в Русе
Снимка: Регионален исторически музей Русе

Общо седемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе, са потрошени от вандали, съобщиха от регионалния исторически музей.

В момента всички те са свалени, а местата на свързване са изолирани за безопасност.

Правят се опити за отремонтиране и усилване на корпусите на лампите, след което те ще бъдат върнати на местата си, отбелязват от институцията.

От там отбелязват, че преди три дни непълнолетни лица са заснети от видеокамерите за наблюдение, които систематично ритат и повалят декоративното осветление. Първият път, когато бяха установени нарушителите, родителите им възстановиха стойността на едва две от потрошените осветителни тела. Всички останали бяха за сметка на музея.

Към настоящия момент стойността на счупените лампи е близо 6000 лв., а такава сума през настоящата година все още не е събрана от посетителите на Пантеона.

Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи, отбелязват от музея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Иво преди 2 години
По-страшно е не факта, че е счупено нещо, а факта, че не могат да си съберат парите от предния акт. Т. Е. Къде ни е държавата?
1
0
 
3
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Издирват се родителите, възстановяват лампите и по 2 бона глоба, и нека малките да чупят пак.