Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено

Акцията по разтоварването на азотния тор е спряна тази сутрин
28 сеп 2021 12:58, Анисия Иванова
46
Влекачи ще изтеглят заседналия кораб, горивото е източено
Снимка: БГНЕС

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб "Vera Su" край местността "Яйлата" е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от опасния за екосистемата в морето товар се изсипва във водата.

Баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, сутринта също е закъсала, впоследствие е била освободена. За щастие горивото на кораба е било източено.

Още по темата

Попадналият в морето азотен тор според специалистите е опасен, тъй като се отразява негативно на младото поколение риби, като причинява изсъхване на техните хриле, освен това торът предизвиква и цъфтене на фитопланктоните, което от своя страна може да доведе до заблатяване на морската вода и липса на кислород.

В следобедните часове се очаква силата на вятъра в района да достигне 20 метра в секунда, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място, да изтеглят от скалите плавателния съд, съобщи БНР.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба е започнала, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

Според maritime.bg вероятно е използвана погрешната кофа за претоварването му, тъй като тази е за инертни материали, а азотният тор е на малки гранули.

От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Причината за използването на крана е повреда в машината за пакетиране на товара и авария на друго устройство заради камъните в района. Операцията по пренасянето на товара е прекратена заради неблагоприятното време.

Близо 200 тона от товара се превозват към Варна, а опит за изтегляне ще бъде направен преди обед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари