Зимата идва рано – още през ноември, има шанс за снежна Коледа

Затопля се през следващата седмица – дори до 20 градуса
14 окт 2021 08:56, Елка Василева
34
Зимата идва рано – още през ноември, има шанс за снежна Коледа
Снимка: архив, БГНЕС

Зимата най-вероятно ще е мека - със средни стойности над нормата, но едва ли ще надмине по температури миналогодишната.

Циркулацията, която се развива над Европа и света, говори, че вероятно ще започне сравнително рано - още през ноември и ще покаже максимума си през декември и първата половина на януари, след което ще бъде по-топло от обичайното. Това съобщи климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев, пише „24 часа“.

Ако имаме съществена зима, трябва да я очакваме през декември. Миналата зима беше една от най-валежните - с дъжд и сняг. Тази ще е по-суха, но не са изключени и няколко обилни снеговалежа. Вероятно това ще се случи през първата половина на зимата, така че тази година шансът да има сняг по Коледа е по-голям, уточни Симеон Матев.

След краткото спиране на преваляванията в сряда в четвъртък, петък и събота страната ни ще е под влияние на средиземноморски циклон, който ще определя дъждовното време у нас.

В четвъртък и петък на много места в страната ще паднат значителни дъждове, като очакванията са сумата на валежа в много райони да бъде между 30 и 50-60 литра на квадратен метър, което е месечната норма.

С валежите ще настъпи и понижение на температурите. Максималните в четвъртък ще са типично късноноемврийски и дори раннодекемвстврийски - от 5-6 градуса на запад до 10-11 на изток. В планините валежите ще са от сняг и ще се натрупва снежна покривка. Има голяма вероятност в четвъртък следобед и привечер и в по-ниски места на 500-600 метра надморска височина дъждът за кратко да преминава в сняг. Това важи и за София.

Постепенно подобрение на времето ще започне през почивните дни. В събота все още в по-голямата част на страната ще превалява, но интензивността на валежите ще е по-слаба. Още в събота над Западна България валежите ще спират. В понеделник вече няма да вали.

След почти зимното време в четвъртък в петък и събота дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса, максималните ще са от 8 до 13 градуса, а в неделя - от 10 до 15.

През следващата седмица подобрението на времето ще продължи, облачността ще се разкъсва и намалява, а слънчевите часове ще се увеличават. Сутрин ще бъде студено.

Във вторник, сряда и четвъртък е твърде вероятно на много места да се образуват слани, но през деня ще се затопля и температурите ще достигнат до 14-19, а на места и до 20 градуса. До края на месеца времето ще е с температури около и над обичайните. Ще има дни, в които в голямата част на страната ще достигат и надхвърлят 20 градуса. Сутрин ще си остава студено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
свинска опашка преди 2 години
Я метеоролозите да седнат и да се разберат,че всеки говори и пише това което му хрумне. Вчера ми пишете,че следващата седмица ще е до 27 градуса и зимата ще е мека,днеска , че идвала рано . То и заглавието и първото изречение си противоречат напълно. Айде разберете се и стига с този шотландски душ - ту топло ту студено.
24
2
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Вчера друго писахте,за 'сиромашко лято',после ми пишете за ползата от ваксините
23
1
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Ужас... хайде по-живо с това глобално затопляне, че ми писна от този студ и зими
22
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е а дано да има сняг!...Вече забравихме какво означава "зима"..
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като мине димитровден времето ще застуди - така е почти всяка година.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бедните българи не ни трябва студ и сняг.
19
1
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
До 19. Евала бате.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно неграмотниците в коментарите, да обясним смисъла на заглавието. В него се казва, че зимата ще дойде рано- още през ноември и, че има шанс за снежна Коледа. Две отделни твърдения. Трудно е на един аутсайдер всезнайко да обясниш що е то препинателен знак и как да разчете собствения си език. Нормално е да бачкате за жълти стотинки, след като дори едно изречение не можете да прочетете и смелите правилно. Представям си какви СВ-та пишете... Майко мила...
17
7
 
8
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До съвременникСклерозата и старческото оглу/пяване явно са те хванали.Режими на тока ИМАШЕ 1990-1991-ва(3 към 1) , СЛЕД падането на толкова лошия ТАТО.Тогава имаше и купонна система - олио,брашно,захар- бяха трудни за намиране.
16
0
 
15
 
! Отговори
.. преди 2 години
е и ? зимата ще вали сняг ще е студено някои дни топличко и меко и ще има студени дни. оставаше да напишете и че слънчака ще работят заведенията. съвсем сте като божинката ама по-зле
15
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абе вие като ги съчинявате тези заглавия после четете ли ги? Ей така, да видите как звучи. Защото е трагикомедия!
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво стана с глобалното затопляне?
13
3
 
9
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Докара зимата по-рано. И вдигна цената на тока.
12
5
 
19
 
! Отговори
Зелена енергия преди 2 години
Как така, ко каза? Нали имаше "климатични промени", до скоро наричани "глобално затопляне", "парников ефект". Ся па тая зима така рано да доди, не я е срам. Браво на ЕС, сигурен съм, че е зарад зелените квоти, които фашагите от ЕС продават. Те са помогнали на 100% съм уверен. Хахаха.
11
2
 
12
 
! Отговори
9 преди 2 години
*** малоумното заглавие. Пийте си кафето навреме, бе!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, вчера нали писахте, че зимата щяла да е топла. Кво стана сега????
9
1
 
10
 
! Отговори
До сурва преди 2 години
Зимата идва рано (Това е тире) още през ноември,(това е ЗАПЕТАЯ) има шанс за снежна КоледаКато цитираш ("кавички"), цитирай цялото изречение, а не вади от контекста! Хубав ден :)
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотнооо! Дано е снежна истинска зима!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде зима,ама мека.Еми да не пускат парното и да не вдигат тока.Така поднесена статията ,е кат извадена от в.Стършел,написана от Барни Ръбъл. Все пак е ноември,няма как да цъфнат дърветата.
6
4
 
33
 
! Отговори
съвременник преди 2 години
Преживели сме зимите на Тато, с два часа има ток, два часа няма ток, ама износа вървеше, щото трябваше валута второ направление. Преживели сме Лукановата зима и неговата купонна система. Младите не помнят, че семейство имаше право на два хляба на ден. След това преживяхме Виденовата зима, хлебчето стана 500 лв., ама народецът си оцеля в дупките. Някое протестче, ама колко се нагушиха, когато доларът стана 3000 лв. След това Костов резна пенсиите с 60%, ама никой не гъкна. Та сега ли? Да, да...