Рекорден ръст на ипотечното кредитиране, но защо?

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен
7 фев 2022 14:41, Петя Славова
115
Рекорден ръст на ипотечното кредитиране, но защо?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г. донесе рекорден ръст на ипотечното кредитиране с близо 18% на годишна база. Кредитният портфейл по отношение на ипотечните кредити е нараснал с над 2,3 млрд. лева.

Още по темата
Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" Екатерина Кирилова - директор "Продажби и банкиране на дребно" в "Уникредит Булбанк".

"Отчасти и пандемията е причина за този силен положителен тренд. Но най-силният ефект за засилената активност е свръхликвидността. В момента има много средства, непрекъснато растат спестяванията на населението. Имайки предвид и нулевите депозити и факта, че голяма част от банките затвориха депозитите като продукт, покупката на недвижим имот е съвсем нормална инвестиция", обясни тя.  

Другата причина е следствието от COVID. Много хора са били принудени да се затворят у дома с деца и родители и са установили, че имат нужда от по-голямо пространство, за да се чувстват спокойно.

По думите на Кирилова човек трябва да подхожда в търсенето на кредитор като при търсене на семеен партньор – да се търси откритост, партньор, на който да може да се разчита, с ясни правила и ясни такси и комисионни, ясна цена, обявена от самото начало, да е подкрепящ през целия период, а не само в момента на кандидатстване.

Клиентите имат два варианта при преминаването на процеса от кандидатстване до финализиране на сделката, посочи Кирилова. Единият е да се говори с банката за финансовото състояние, получаваните средства и спестявания още преди избора на имот. На тази база кредиторът може да определи сумата, с която може да финансира клиента.

Според експерта на "Уникредит Булбанк", вторият вариант е първо да се избере жилище, а след това клиентът да потърси своя кредитор. Изисква се самоучастие от между 15% до 20%, но процесът е доста облекчен. Процесът от кандидатстване до сключване на договор трае 3 седмици, до максимум месец, поясни още Кирилова.

Банките остават гъвкави и по отношение на възможността за включване на разходите по евентуален ремонт на придобиваното жилище в сумата за ипотечния кредит.

"Дължим и съветваме клиентите да имат и застраховка на имота", каза още Кирилова. А освен всичко това от "Уникредит Булбанк" финансират и директната покупка на стоки от самия обект.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече във видеото по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Лопе преди 2 години
До 14 АнонименНе ме разбирай погрешно аз съм абсолютно съгласен че да се купува имот на тези цени е безумно. Но по повод на лихвите, банката дава 0 пр лихва по депозита сиреч нищо а получава около 3 пр лихва от даден кредит. Тоест на нея и е все тая колко е инфлацията тя пак е напред от лихвата губим ние вложителите които не получаваме лихва а отделно банката печели от таксите които са безумно високи. Така че инфлацията няма да навреди на банката зото тя така или иначе печели.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Стара Загора е пълно с почти нови кооперации, които стоят празни от построяването си... Хиляди празни жилища и се строят нови. Въпрос на време е банките да си ги вземат...
34
12
 
6
 
! Отговори
бам преди 2 години
от поне 5 години търся апартамент в София и от 5 години цените скачат на горе. коментаторите тук всяка година казваха - "балона се пука"... да ама кога? : D Как смятате първо ще се спука балона ли или тая зверска инфлация ще ми изяде и малкото спестявания?
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да коментираме платени публикации
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си тежко увреден умствено , за да вземеш 20-30 годишна ипотека , точно сега .
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените печеливши от този цирк ще бъдат брокерите и строителната мафия - останалите участници ще духат супата ...
30
1
 
26
 
! Отговори
хикс преди 2 години
Чета коментарите и ще ви кажа , че грешите . Няма да се спука балона , защото вече е спукан .Спукването се случи още през Декември , а сега просто е надлъгване . Какво очаквате , да ви кажат по телевизията , че е спукан балона ли ? Нали имам познати икономисти , банкери , нотариуси и тн , всички казват - не бързай . Демографска катастрофа , ниски доходи , малцинствено население . Какво очаквате 2000 евро на квадрат ли ?
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента, в който инфлацията стане много по-голяма от лихвата по кредита, всяка банка може да си обяви кредита за предсрочно изискуем :) Вижте си договорите.....иначе най-добрата индикация има ли балон, е да се иде в банката и да пробваш да ипотекриаш нещо твое, сравнявайки цената с имот.бг :)
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купих апартамент по БДС във Варна за лично ползване през октомври, без заем. Сега цената, която мога да му обявя, без влагане и на лев в имота, е с 15 000 евра отгоре и ще го купят. Това е не балон, ами не знам какво. Лихвите по имотеките ще са поне с 30%, и то в началото. После не се знае. Който не вярва, да види протоколите на ФЕД от средата на декември 2021 какво мислят. В ЕС ще е същият план, но по-зле. Банките ще им напечатат за неудобството на набулбукването с имоти. Няма да продават.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24От догодина започва банковата жътва, но този път няма да притискат до стената, а ще те държат на системи и смучат редовно.
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради измислените цени си продавам апартаментите в София, обаче си седят така. Ходих до банката да ги ипотекирам и ми казаха НЕ СТАВА, не даваме ипотеки. Задръстили са се с жилища, чакат март месец да се вдигнат лихвите и не искат да се набиват повече с непродаваеми жилища, знаят че кредитите им няма да се върнат. Банките вече се пазят да дават пари, не слушайте какво ви лъжат по платените статии.
25
3
 
19
 
! Отговори
Тео преди 2 години
Който купува сега имот в БГ е все едно да си купува апартамент в Берлин на 08.05.1945 година в Берлин.До края на март основните лихвени проценти скачат шоково-първо в САЩ, непосредствено след това и в ЕС.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уни банка държат ИТ фирми и фирми за имоти и лъжат децата като ги зарибяват с високи заплати и после ги уволняват след заема и им зимат и имота. Или купуват от кухи фирми и после препродават пак на техни кухи фирми и цената на пзара скача става паника и сички купуват.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В провинцията спадат и няма купувачи. А в София няма места и почнаха да строят по нивите и планините в Своге и Перник на 50-100 км от центъра на София. Софийското поле е малко и с много планини и блата.
22
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2006-2007 г. цареше същата безмозъчна еуфория, след което дойде БУУМ ! Възстановяването на цените започна чак 2016 година. Предстоящото БУУУУМ ще бъде доста по-гръмовно ! Да не говорим за фондовата борса - 2008 г. sofix беше 2000 пункта, сега след 14 години още е под 600 пункта ! Това представлява БГ - една мила пирамида ...
21
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се като се накачулят банките с апартаменти след някоя година, кво точно ще ги правят. Раждаемост няма все още.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото имущество, което си заслужава да купуваш с кредит от банка, са "гаражи" от силициевата долина.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бум има защото банките направиха балон на цените като раздават в началото, но после ще спрат, цените ще се сринат както 2011 и ще приберат и апартаментите със съдии и бирници.
18
0
 
45
 
! Отговори
Djo преди 2 години
До 4тиЛогиката ти е елементарна, следователно едва ли си програмист, по скоро си брокер. Аз като такъв, смело мога да ти кажа, че последните 2г, никой от моето обкражение не иска да купува на тези цени. Хората от ИТ сектора са достатъчно опън и са ходили достатъчно по света, за да могат да сравнят тези 200к е. дето ги искат за нормален 3ст дали е нормална цена. С 1к-2к вноска на месец има да си изплащаш 30г един апарт, не няколко години. Купуването сега не е никва инвестиция, а чисто набутване.
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте , щом смятате , че апартамент в БГ е инвестиция ... хахахахахахИма смисъл единствено ако ще живеете в него, но не сте улучили момента за покупка...