Двустайните апартаменти - най-търсени в София

Една пета от покупките са за инвестиция
1 фев 2022 08:10, Петя Славова
73
Двустайните апартаменти - най-търсени в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Двустайните жилища се оказаха най-купуваните в столицата, показват данни на брокери от посреднически агенции за "Монитор".

Според Наско Атанасов, около 40% от сделките се падат на двустайните. "В последно време преобладава търсенето на нови жилища. Други обаче си правят сметката, че при покупка на стар имот купуват чиста площ. При една и съща цена в единия случай жилището ще има 52 квадрата, а в другия - 65 кв. м", припомня той. По думите му над 80% от покупките на жилища в София се правят с ипотечен кредит. "За двустайни се тегли обикновено между 100 000 и 120 000 евро. От купувачите на този тип жилища преобладават младите на възраст от 30 до 40 години", уточнява той.

Тихомир Цаков от друга компания смята, че около 60% от сделките с жилища се падат на двустайните. "В София половината от покупко-продажбите се правят с ипотека, а в провинцията този дял е между една трета и 40 на сто" добавя брокерът.

По думите на Полина Стойкова, всяка втора покупка на пазара се пада на двустайните, като поне половината от тях се купуват с ипотека.

Константин Пандов  пък е на мнение, че около 65% от сделките с жилища в София са с двустайни апартаменти. "Има много купувачи, които търсят имоти за инвестиция. Младите хора се интересуват основно от новопостроени апартаменти. Около 80% от сделките в сегмента са с ипотека, като купувачите се стремят да вземат максималната възможна сума с минимум самоучастие. Независимо какъв имот купуват, много рядко хората разполагат с половината сума необходима за покриване на цената", смята той.

Информация на друг брокер, около 32% е делът на сделките с двустайни апартаменти, като близо 60-70% от тях са за стари имоти, а останалите - за нови. "За последните месеци обаче предлагането е малко“, добави той и уточни, че понятието за двустаен апартамент е много широко. "Има такива жилища от по над 100 квадрата или стандартните 50-60 кв. м. Най-големите спокойно често се преустройват и на тристайни", добави брокерът. В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст.

Между една пета и една четвърт са купените жилища за за инвестиция. При втория случай има опасност от пренасищане на пазара, както се получи с апартаментите за краткосрочно даване под наем през интернет. Преди 2 години в началото на пандемията те останаха празни. Затова в момента доходността от жилища е доста ниска“, констатира Митов.

Едни от най-ниските цени за продажба на двустайни жилища в София са за маломерни панелки с до 40 квадрата чиста площ. Обикновено офертите са за жк "Люлин", където навремето са били строени такива апартаменти, състоящи се от холче с кухненски бокс и отделна спалня.

Около една трета от изтеглените ипотечни заеми през миналата година за жилища са били за двустайни, каза за "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев. Средно за имоти от сегмента българите теглят около 105 000 лв. (към 50 000 евро). 98% от тези кредити са в лева и само 2% са в евро. Във втория случай става дума за хора, работещи в западни компании и имат приходи директно в евро.

Относно профила на теглещите заем за покупка на двустаен Тошев уточни, че обикновено това са несемейни младежи или семейни без деца. Семейните с деца се насочват към тристайни или по-големи жилища. Хората не подбират кварталите в София и излезе ли имот на изгодна цена, се купува в рамките на месец.

През миналата година малко над половината от всички сделки са с ипотека. Не бива да се забравя, че при новото строителство заемът може да се одобри след акт 14 на сградата. Сега много от покупките са за апартаменти „на зелено“ и затова първоначалните плащания се осигуряват със собствени средства от купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
4
 
! Отговори
Пора преди 2 години
Двустайни защото не могат да си позволят повече - кой нормален иначе би си купил 50 квадрата кутийка? Че то само един нормален хол с трапезария е 60-70 квадрата минимум! Нормален хол е поне 90-100 кв, а спалня под 25 кв за нищо не става.....
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Sw до КръстьоИнфлация от 7% се лекува само с лихва 12-15% - няма друг начин, не е имало, и няма да има - нищо че Ердоган в момента го пробва. А в момента инфлацията си я плащаш предварително за 20-30 години напред, ако решиш да си купиш имот, особено на кредит :)
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са луди, че въобще купуват. Много пари за нищо.
62
0
 
10
 
! Отговори
Sw до Кръстьо преди 2 години
Ето този отговор исках да чуя. Благодаря. Примера ми е за да опростя нещата възможно най - много. Т.е. при инфлация 7-10% каквато вече е официалната, какъв би следвало да е лихвения процент? Все още ли смятате банките за балами? Да вземем кредит, за да измамим инфлацията и банките???
61
0
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
До SwПримера не е точен. Лихвеният процент е 2% + ОЛП, а именно ОЛП отразява инфлацията. Така че при 0% инфлация лихвата ти е 2%, при 4% инфлация - 6% лихва и т.н. Освен това срока е много голям - никой не може да каже дали ще има съответстващи доходи след 10-20 години. Освен това - банката може да изиска плащане на целият заем по всяко време - например когато инфлацията надмине лихвата по кредита (ако е фиксирана), а точно в този момент заеми с фиксирана лихва няма да се предлагат ...
60
0
 
10
 
! Отговори
Sw преди 2 години
Играем си на счупен телефон, няма смисъл да се обясняваме.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Sw Зависи в какво ги влагаш, ако ги влагаш в производство или нещо от което ще очакваш добра печалба, са ти необходими банки и помощта им, за да задвижиш всичко. Ако ги влагаш в имоти е малко по-сложно и индивидуално.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен, по-добре ще е, ако България мине към европейската банкова система, ще се нормализират нещата.
57
1
 
3
 
! Отговори
Sw преди 2 години
Абе ясно е кой за какво му е жилище. Въпросът е, че не мога да си представя акционерите в банките, служителите, бордовете как хранят семействата си при печалба от лихви в пъти по - малка от годишната инфлация. Вярно е, че вдигат таксите, но и това ще до време. В един момент става непоносимо и хората си намират алтернативи. И ще трябва да се хранят от лихвите, колкото и да им е евтин заемния капитал (депозитите) , пак няма да им излиза сметката.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има кеш да взема а тези без пари да не се редят за кредити пред банките че след броени месеци не се знае какво ще стане.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SwВсеки случай е индивидуален, има мигриращи хора, които не считат, че им е нужно собствено жилище или считат , че им е неизгодно, има и такива, които са уседнали и с деца и предпочитат да закупят жилище, вместо да плащат наеми цял живот. Но при всички случаи, имотите не поевтиняват, а при парите има инфлация.
54
9
 
1
 
! Отговори
Sw преди 2 години
Ако имам излишни ? 100 000 и ги дам на някой назаем за 30 години, при 2% лихва. След 30 год. ще ми върне ?60 000 (и ще имам ?160 000) Е нали казват всички инфлацията е огромна. И след 30 години тия ?160 000 няма да са нищо. Е аз ако съм *** да дам на някой 100 бона за 30 години, да си купи жилище например, което ще струва тройно след 30 год., банките също ли са толкова ***? Или лихвите или цените на жилищата ще се променят.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 45 Хората започнаха да обработват земята си след соца, но дойдоха мутрите, наложиха им смешни изкупни цени и те се отказаха от селско стопанство , защото не можеха да си покрият дори разходите, така приключи инициативата на частните стопани. А в северна България, дори убийства са извършвали, крадейки земята на хората, принуждавайки ги да я продават с насилие и заплахи, сега берем плодовете на тази сага чрез това обезлюдяване на селата в страната и България.
52
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До hahahaКакъв виц! София била "мечтаното място за всеки от провинцията" ,хаха! Явно не си обикалял достатъчно в чужбина и други европейски столици, София е една от най-неремонтираните и неизрядни градове , камо ли за столица. Хората от страната се принуждават да мигрират в София, по различни причини, независещи от тях самите, а не защото имат огромно желание да са в София изобщо.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите хора на запад си купуват къщи,а не се свиват в кутиики.Дори не толкова богатите.Но у нас е престижно да живееш в апартамент,за да не те помислят за селянин.Нищо,че това много бързо се разбира.Щом си изхвърлиш б...ка през прозореца или си запазиш парко място с празна щайга.
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 45 Аз не съм от село, но имах съченици от село, не им плащаха само надник и заплати през соца, даваха им и безплатна храна за животни и зеленчуци,плодове, много продукти в натура, които им се полагаха, освен заплащането.
49
7
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Недей да плачеш за унищоженото селско стопанство.Там хората работеха за 90 стотинки надница на ден при къртовски труд.Знам го от баба ми.В цял свят земята е частна и хората инвестират в нея.И печелят от това.Само ние чакаме наготово някой да направи нещо за нас.
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До hahaha Повярвай ми, почти никой от страната не иска да живее в София, София изобщо не е по-добър град за живеене от морските градове или други градове в България, но хората се принуждават да мигрират, заради учене или работа, понякога и заради лечение или заради децата, защото са закрити масово училища и детски градини в страната през последните около 35 години. Но по принцип света е такъв, хората мигрират , това не ти е соца, където всичко да ти е осигурено на място , вкл. и работата.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под ***-астериска *** да се разбира Негово Славяновско-Кремълско Величие РР. Под ...666 в кода за достъп да се разбира "Числото на Звяра" (редакция на ДС в пРЕЗИЛденството).
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуваш със 100 000 евро кредит някаква кутийка от миналия век,мъчиш се да я изплащаш криво ляво,мизеруваш,и в някакъв момент вземеш,че се гътнеш и заробваш децата си за цял живот,ако банката не ти вземе апартамента и ги остави на улицата.Някои хора правят непремерени разходи,живеейки от днес за утре.