Рекорден ръст на ипотечното кредитиране, но защо?

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен
7 фев 2022 14:41, Петя Славова
115
Рекорден ръст на ипотечното кредитиране, но защо?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г. донесе рекорден ръст на ипотечното кредитиране с близо 18% на годишна база. Кредитният портфейл по отношение на ипотечните кредити е нараснал с над 2,3 млрд. лева.

Още по темата
Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" Екатерина Кирилова - директор "Продажби и банкиране на дребно" в "Уникредит Булбанк".

"Отчасти и пандемията е причина за този силен положителен тренд. Но най-силният ефект за засилената активност е свръхликвидността. В момента има много средства, непрекъснато растат спестяванията на населението. Имайки предвид и нулевите депозити и факта, че голяма част от банките затвориха депозитите като продукт, покупката на недвижим имот е съвсем нормална инвестиция", обясни тя.  

Другата причина е следствието от COVID. Много хора са били принудени да се затворят у дома с деца и родители и са установили, че имат нужда от по-голямо пространство, за да се чувстват спокойно.

По думите на Кирилова човек трябва да подхожда в търсенето на кредитор като при търсене на семеен партньор – да се търси откритост, партньор, на който да може да се разчита, с ясни правила и ясни такси и комисионни, ясна цена, обявена от самото начало, да е подкрепящ през целия период, а не само в момента на кандидатстване.

Клиентите имат два варианта при преминаването на процеса от кандидатстване до финализиране на сделката, посочи Кирилова. Единият е да се говори с банката за финансовото състояние, получаваните средства и спестявания още преди избора на имот. На тази база кредиторът може да определи сумата, с която може да финансира клиента.

Според експерта на "Уникредит Булбанк", вторият вариант е първо да се избере жилище, а след това клиентът да потърси своя кредитор. Изисква се самоучастие от между 15% до 20%, но процесът е доста облекчен. Процесът от кандидатстване до сключване на договор трае 3 седмици, до максимум месец, поясни още Кирилова.

Банките остават гъвкави и по отношение на възможността за включване на разходите по евентуален ремонт на придобиваното жилище в сумата за ипотечния кредит.

"Дължим и съветваме клиентите да имат и застраховка на имота", каза още Кирилова. А освен всичко това от "Уникредит Булбанк" финансират и директната покупка на стоки от самия обект.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече във видеото по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
25
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Защото да плащаш наем е глупаво.Хвърляш си парите в кофата и храниш хитър хазяин.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рибата сега влиза в мрежата на рибарите на Свети Николай. Рибарите на Свети Николай ще дръпнат мрежата и ще уловят рибата.
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До няколко месеца лихвите по кредитите (ипотечни и потребителски) тръгва нагоре.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теглете още кредити ,на последното заседание на Европейската банка Кристин Лагард даде на заден и обясни че вече не може да обещае ниски лихви през тази 2022 година -инфлацията е шокова и банките искат не искат ще запратят лихвите нагоре ...те даже вече го правят
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията няма да спре да расте и тогава вече ще заплаши банките по линия на това че ще обезцени кредитите които дават и сега идва момента че банките няма да имат избор-просто ще вдигнат шоково лихвите ,и тогава ще настане потоп
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 000лв. за две тесни копторки на акт 14; 50-60м2 се води, ми не благодаря, кога ще се спука този огромен балон???
10
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До .И земята е плоска, нали?
9
7
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
Щото - 1) хората нямат акъл за да тръгнат да се овътрят точно сега. 2) информацията е вярна колкото и тази, че американците са ходили на луната.
8
1
 
33
 
! Отговори
Teo преди 2 години
... ъъъ ... това на снимката ивицата Газа ли е?
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото една малка група добре платени специалисти са достатъчно умни да не държат парите си кеш в тази инфлация. И когато не разбираш от инвестиции, по-добре си купи имоти - дори да не спечелиш, все ще съхранят някаква стойност, да не чакаш на едната пенсия до време.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият апартамент в центъра на София е от 1948 г., когато прадядо ни го остави....вече шесто поколение живее в него, така че изобщо не се притесняваме.
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като тръгнат лихвите нагоре ще има бомби.
4
0
 
12
 
! Отговори
Ръстът... преди 2 години
...е хубаво нещо, при положение, че индексът на покупателната способност, в процентно съотношение , на 90% от населението е хипер висок. Иначе стагфлацията ще доведе до същите резултати като през 98-а, и това има няма за три месеца още най-много.
3
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарно- програмистите масово се изнесоха да работят в къщи до големия град. Взимат ипотека с 1.8% лихва, изплащат за 10 години и край. Друга група добре платени хора влагат в имоти заради ниските лихви и дават под наем. Трети- купуват просто имот за себе си. Аз съм от първите. Имам изплатен вече огромен апартамент в София и искахме къща до града. С доста приятели и колеги ситуацията е същата. Къде не съм дал 1000-2000лв. месечно за вноска с почти 0 лихва?! Изплащам за няколко години и край.
2
5
 
0
 
! Отговори
Случайно преди 2 години
е
1
3
 
27
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Всеки сам си преценя :)))