"Знак-хранилка" с ограничение 10 км/ч на главен път, че и нарисуван

След знака тринога, глобите солени
15 фев 2022 08:44, Ния Христова
176
"Знак-хранилка" с ограничение 10 км/ч на главен път, че и нарисуван
Снимка: БГНЕС
Пътен знак, нарисуван на ръка, ограничава до 10 км/ч скоростта на автомобилите и се е превърнал в "хранилка" за полицаи и бюджет. Знакът е сложен от пътните полицаи на изхода на град Килифарево на главния път, от който започва Прохода на републиката, съобщава в. Труд.
 
Естествено, на метри след знака седи камера на тринога, която за около месец е снимала над 400 нарушители. И глобите се оказват солени. В най-добрия случай превозните средства минават с превишение до 20 км/ч и дължат 100 лева, но има и случаи с над 40 км/ч и тогава санкцията става 400 лева.
 
От КАТ са решили, че разширение на пътя, на което е изградено временно КПП, е повод да наложат подобно ограничение. На него стои патрулка с двама-трима полицаи, които махат със стоп палка на автомобили, камиони и микробуси и проверяват дали в тях не се возят нелегални мигранти. 
 
На въпроси от местната полиция отговарят казват, че на това място имало 4 катастрофи, макар и без жертви и ранени. 
 
"На международен път знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за пътно-транспортно произшествие. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голям риск, а водачът не може да се ориентира, защото показанията на повечето скоростомери на автомобилите започват от 20 км/ч", коментира експертът по пътна безопасност и преподавател но авто-мото подготовка Мариян Василев пред Нова телевизия.
 
Ограничение до 10 км/ч не противоречи на нашия закон и приетите общи норми в страните от Европа. То се отнася само за пешеходни зони, в които по изключение се допуска да влизат автомобили за зареждане на магазини или да преминават през участъци от зоната.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Че не ми е близо. Такъв проблем щях да им сътворя! Три пъти дневно щях да минавам от там като приятел щеше да ходи пред колата размахващ червено флагче.
93
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е "каскадата" от предварителни знаци (вертикалната маркировка) - до 60 км/час, до 40 км км/час, до 20 км/час???
92
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На посочения участък водачът (и пасажерите) на МПС-то трябва да слезе и да "бута" МПС-то с не повече от 7-8 км/час. Ако "нарисуват" и син знак за минимална задължителна скорост от 5 км/час - тогава "жална ни майка";)
91
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно, че не противоречи на закона и норми. Противоречи на наредбата за пътната маркировка, еднократно намаление на скороста е допустимо до с 20 км/ч, а за по-голямо трябва да има поредица от знаци, които да са поставени в определен ред и на съответното разстояние един от друг. В тази ситуация е редно КАТ да отмени всички незаконосъобразно наложени актове и да върне парите.
90
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната на Рашков
89
0
 
37
 
! Отговори
Добре де... преди 2 години
това вече го казахте. Въпросът е какви действия са предприети след като знаем, че е незаконно? Или само се плюнчите без резултати? Хайде да се посочи този, който е наредил това безумие, както и какво наказание ще понесе. Също така да се премахне безумието и да има сро за възстановяване на сумите взети от хората, както и премахването на незаконните глоби. Срокове и отгорни лица?
88
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо против специалните средства за контрол, даже съм ЗА с две ръце, но тоя знак е оставен след ремонт и после не е премахнат, а фуражките го ползват за хранилка. Така няма да намалеят умрелите на пътя, а ще бръкнат в джоба на обедняващия българин. Да не говорим, че знакът е менте.
87
0
 
28
 
! Отговори
Ацо преди 2 години
Ами къде тогава отиват парите и защо състоянието на пътищата е такова?!? Тази хранилка не е единствена,представете си за какви пари става въпрос!
86
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако Юсеин Болт мине през знака с рекордното си постижение 9.58s за 100m (37.58km/h) отнася глоба 100лв за превишение с 27 km/h. (70лв, ако го плати веднага)
85
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как така цели 10 км./час ?! Да го направят 1 км. /ч.
84
0
 
26
 
! Отговори
Законосъобразен преди 2 години
Да сложат знак с ограничение 1 км/ч. така ще жулят още повече.
83
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е хранилка а ОПГ, това е със знанието на шефа на тези полицаи!
82
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сложат знаци от 50 км на магистралите и извадят камерите, ще е чудо. Как не са се сетили още.Е вярно, от София до Бургас ще се пътува 9 часа , ама какво от това.
81
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като се разсъни жена ти? Щяла да им заведе едно делце. Хахахаха. Време е да почвате да плащате и за юрисконсулско възнаграждение на КАТ като загубите делото.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и нагли искат увеличение на заплати
79
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като идете в чужбина карате като душици. Ще ви научат и тук така да карате. Свиквайте
78
2
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Рашката и Кирчо с план да пълнят бюджета . Вече могат да те засекат с радар и даже когато си пеш.
77
0
 
13
 
! Отговори
era преди 2 години
предтекста с емигрантите на 100км навътрре в границите на страната е уникален. Това няма да го видите никъде дугаде по света. Обикновено такива патрули се глагат до 30км навътре в территоррията на страната и са гранична полиция. 10км е абсурдно ниска скорост за междунарроден път
76
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето карачи в този сайт не знаят правилата в ЗДвП и че като пише 10, можеш да кара с 19+3км/ч заради грешката на камерата, та чак 22 км/ч. Ама ревете, щото искате да карате като бесни и мислите само за егото си. Запомнете: Всяка 10-15 годишна кола може да се движи със 150 км/ч без каквито и да е проблеми. Не сте най-бързите на пътя!!!
75
0
 
4
 
! Отговори
Евро преди 2 години
По ЗДП или ППЗДП няма ли минимално ограничение от 30 или 20? Тия 10 и 5 обикновено се слагат по митници, бензиностанции и други такива места. Не съм убеден, че могат да те глобяват на базата на такъв знак. Някой пробвал ли е да обжалва? Да не говорим, че някои МПС-та не могат да се движат изобщо с 10 км/ч. Дори моят дизелак на празен ход се движи с 11 км/ч и надолу може само на полу-съединител.