Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата

Бутилка в момента струвала 6 лв. на производителя
Обновена: 11 мар 2022 13:45 | 11 мар 2022 13:45, Веселина Йорданова
108
Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата
Снимка: БГНЕС

Бутилка олио в момента струва на производителите 6 лв. Причината е, че цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна.

Още по темата
Това обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените, предаде БНР.

Цената на маслодайния слънчоглед февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна, обяснява Иванова.

За производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

"Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лв. без печалба", изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

"Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергия в момента увеличението е драстично", обясни Доника Иванова.

По думите й при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
24
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Е как пък от цяла Европа олиото само в България стана най-скъпо?Няма държава в Европа с такава космическа цена.Скоро май ще се търкалят глави по улиците на София.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ 40 ГОДИНИ СЪМ ВИЖДАЛ СЛЪНЧОГЛЕД ОТ МАГАЗИН - 4ЛВ/КГ, А ОЛИО - 0,9ЛВ/Л. ШАРЛАНЧЕТА ЛИ НИ ПРОБУТВАТ СЕГА?!!
64
1
 
15
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
Интресно, как в Лидл олио 1л преди месец беше под 2лв, сега е почти 4л. Това от новата реколта ли, която още е в бъдещето.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който знае и руски и английски много лесно може да сравни всяка новина изнасяна от т. нар кремълска пропаганда и намери източника , ето статия побликувана в Риа новости, която цитира интервю на известния икономист Джефри Сакс пред Шпигел, където той казва, че санкциите срещу Русия няма да имат никакъв резултат, само дрънкат глупости и всяват някаква увереност сред Запада, че видите ли нещо се прави ето линк към оригиналаhttps://vpk.name/en/586265_jeffrey-sachs-the-west-has-brought-ukraine-to-its-current-state-and-sanctions-will-not-stop-the-conflict-der-spiegel.html
62
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
В Англия литър олио струва £1.15 = 2.70лв. Интересна работа. Там няма слънчогледопроизводство, но няма и БКП олигарси и едри земевладелци. Няма го и Иван Ангелов - пилето да смуче едновременно евросубсидии от земеделието и високи цени от клетите потребители...
61
0
 
13
 
! Отговори
ЛИДЛ имахме го преди 2 години
Общото е че търговските вериги създават паника за да си продадат залежалото олио на цена като за зехтин.
60
0
 
1
 
! Отговори
до едно време преди 2 години
отдавна вятъра духа от друга посока ама пак севера ви е виновен
59
0
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Ми то щото си се запасил и си спестил цееели 350 лв.,след някой ден като ти привършат запасите, ще даваш тройно-четворно от спестеното. Че край тебе и малкото останали трезвомислещи. Наливате вода в мелницата на спекулантите и пак не го разбирате.
58
0
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Не става ясно какво общо има войната и скъпия петрол с цената на прибрания преди повече от 6 месеца слънчоглед.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа което се е дигнало не пада това съм го забелязал през последните 30 години
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради войната всичкото старо олио от 2 лева се превърна в ново олио от 6 лева. Всичкото сирене от 4 лева стана веднага 11 лева. Слънчоглед през тия две седмици не е добиван, зима е. Палмово масло за сирене също. Излиза, че врътката си е чиста спекула.
55
0
 
15
 
! Отговори
до Мазньо преди 2 години
Тези свръх печалби ще отидат в огромната си част при производителите на слънчоглед. Когато преработваш суровина си зависим от нейната цена. Та в тази връзка, питайте тях защо е такава цената на слънчогледа. Вземат субсидии за обработваема земя и си продават продукцията на цени, като на международните пазари. Не са виновни само производителите на олио.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами лесно е, за по-малко от 6лв минете от скапано олио на помаче и готово. Голям праз. Олио не съм купувал от над 10 години и няма защо да купувам
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕДНО ВРЕМЕВсичко лошо идва от Русия
52
0
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
Лъжат пак
51
5
 
6
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ преди 2 години
ТОЯ ПРОБЛЕМ ГО НЯМАХМЕ ПРЕДИ 9.9. 1944 СЕЕШ СИ ЗЕМЯТА ВАДИШ СЛАГАШ НА МАСАТА ЯДЕШ. АМА ЗАФУЧА ЕДИН ЧЕРВЕН ВЯТЪР ОТ КЪМ СЕВЕР И РЕЗУЛТАТИТЕ СА НА ЛИЦЕ
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли малко множко 6 лева само за бутилката!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щом бутилката струва по лежа на производителя, да го продават в стъклени бутилки - купуваш, миеш, връщаш, пестиш едни лева.
48
4
 
3
 
! Отговори
До Хан Тервел преди 2 години
Даваш пример за държавници със Сърбия?!? Е това вече е смях в залата. Корпуцията там е по зле дори и от нас, а правителството са руски марионетки. Да не говорим, че сръбската мафия е една от най-бруталните в Европа. Давай така със същото мислене да те видим докъде ще я докараш.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕЗИДЕНТ 9876лв, МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ 7653лв. ДЕПУТАТ 4938лв. ЗАПЛАТИ ТА 6 лв ЗА ОЛИО Е НАПРАВО СМЕШНА ЦЕНА